Wandelen is een van de leukste manieren om een nieuw land of een nieuw gebied te ontdekken. Je kunt rustig om je heen kijken en zult uiteindelijk veel meer zien dan wanneer je met de auto of de fiets bent. Maar hoe vind je de leukste wandelroutes in Nederland, Frankrijk of Oostenrijk? En hoe sla je je gelopen routes op en tel je je stappen en kilometers? Met een handige wandelapp!
Om mijn wandelingen nog leuker te maken heb ik een aantal gratis wandelapps gedownload en getest. Mijn favorieten zijn AllTrails en Pacer, waarover ik jullie alles zal vertellen in dit artikel. Het gaat hier om mijn eigen mening. Deze content in niet gesponsord.
Wil je ook graag langs het mooie Lac Vert wandelen, wat je op de foto’s in dit artikel ziet? Ontdek dan deze prachtige wandelroute in de buurt van Bordeaux.
Wat is jouw favoriete app voor wandelaars? Laat een reactie achter onder dit artikel.
Inhoudsopgave
Verschillende soorten wandelapps
Er zijn veel soorten apps voor wandelaars die tot de alsmaar groeiende categorie gezondheidsapps behoren. Zo is een stappenteller app interessant voor degenen die minimaal 10.000 stappen per dag willen zetten, en bij willen houden of ze genoeg bewegen. Wandelroute apps zijn ideaal voor wandelaars die eens nieuwe en minder bekende plekken willen ontdekken, in de buurt of zelfs in het buitenland.
De twee grootste categorieën zijn dus stappenteller en wandelroute apps. Dan hebben we ook nog lokale apps, zoals Wandelnetwerk Noord-Holland, Knooppunt Vught en Wandelen in de wijk. Hiermee ontdek je nieuwe routes op slechts enkele kilometers van huis, of geniet je van een wandeling tijdens je vakantie in Nederland.
Ben je op zoek naar een stappenteller app met leuke social media en andere motiverende opties? Lees dan vooral verder. Ik vertel je later in dit artikel namelijk alles over Pacer.
De beste wandelapp om routes te vinden – AllTrails
Wat is AllTrails?
AllTrails behoort tot de categorie wandelroute apps, en is tot nu toe een van mijn favorieten. Na het gratis downloaden en het aanmaken van een gratis account kun je zowel de app als de website gebruiken. Het is voor mij een ideale manier om nieuwe routes te ontdekken, veelal aangemaakt door andere gebruikers of bijvoorbeeld een lokaal VVV kantoor. Op de homepage van de wandelapp staan onder andere routes dicht bij je huis (of huidige locatie), rustige en onbekende routes en de wandelroutes met de hoogste score.
Deze app is niet in het Nederlands beschikbaar, maar wel in het Engels, Duits en Frans, in ieder geval voor de iPhone.
Klik op een AllTrails route om de volgende details te zien:
- De moeilijkheidsgraad
- Het aantal sterren (gegeven door andere gebruikers)
- Een korte omschrijving
- De lengte en het eventuele hoogteverschil (vooral handig voor vakanties in de bergen)
- Het type route (bijvoorbeeld een rondje, zodat je weer bij je startpunt uitkomt)
- Handige details over de route en dingen die je onderweg tegenkomt (stadsroute, geschikt voor kinderen en/of buggy’s, honden verplicht aan de lijn, rivier etc.)
- De kaart met uitgestippelde route
- Het weer op deze locatie voor de komende dagen
- Reviews, score en foto’s
De reviews vind ik een van de leukste en handigste dingen van AllTrails. Zo zie je soms een route die heel leuk lijkt, tot je in de reacties ziet dat een van de paden momenteel niet toegankelijk is door omgevallen bomen na een storm bijvoorbeeld, of dat je langs een drukke weg moet lopen. Ik raad je dan ook altijd aan om de reacties (en datum van plaatsing) te checken voor je gaat wandelen. De foto’s geven je een goed beeld van wat je tijdens je stads- of natuurwandeling tegen zal komen.
Door op het hartje te klikken maak je een lijst met je favoriete wandelroutes. Deze optie is erg handig tijdens het voorbereiden van je vakantie.
Ben je op zoek naar een leuke wandelroute in Noord-Brabant? De Andreas Schotel Route is een echte aanrader!
Hoe werkt de AllTrails wandelapp?
Je begint met het zoeken van een route in de wandelapp. Kies iets van de homepage of gebruik de zoekbalk om wandelroutes in de buurt van een bepaalde stad of regio te vinden. Gebruik hiervoor eventueel de filters wat betreft de lengte of moeilijkheidsgraad, en klik op je activiteit (wandelen, mtb, fietsen, rennen etc.). Je kunt AllTrails namelijk ook voor andere sportieve buitenactiviteiten gebruiken.
Wanneer je gaat wandelen open je de kaart en kies je het type. Zelf gebruik ik het liefst het satellietbeeld, omdat dit over het algemeen de meest duidelijke optie is. Zodra je bij het startpunt bent klik je op navigeer en volg je simpelweg de route. Na je wandeling stop je het navigeren en voeg je eventueel foto’s en een opmerking toe. Zo help je andere wandelaars die AllTrails gebruiken.
Om de navigatie offline te gebruiken moet je de kaart voor je vertrek downloaden. Hier heb je echter wel het Pro abonnement voor nodig. Je kunt met de betaalde versie ook een papieren versie printen via de website.
Wil je gewoon wandelen zonder een specifieke route te volgen? Ook dan kun je AllTrails gebruiken om je wandeling op te slaan. Klik op ‘navigeer’ in de menubalk en volg de paar instructies die je krijgt. Dit is een leuke optie wanneer je een nieuwe route toe wil voegen aan AllTrails, of deze wil delen met vrienden of familieleden.
Je eigen route tekenen met AllTrails
Met je gratis AllTrails wandelapp account heb je ook toegang tot de website via je laptop of computer. Voor sommigen is dit wat fijner om wandelroutes te vinden, maar ik gebruik het vooral om mijn eigen route te tekenen.
Zo werkt het:
- Kies een bestaande route en pas deze aan, of zoek je vakantiebestemming op de kaart.
- Volg de duidelijk aangegeven paden door een bos of ander gebied en kijk hoeveel kilometer je al hebt getekend. Zo is het erg makkelijk om een route van bijvoorbeeld 10 km te plannen.
- Geef je nieuwe route een naam en eventueel een beschrijving. Je kunt deze natuurlijk zelf gebruiken, maar ook naar je vrienden sturen zodat ze je wandeling kunnen testen.
De voordelen van de AllTrails wandelapp
Het grootste voordeel van AllTrails is dat de wandelroutes aangemaakt zijn door andere gebruikers. Hierdoor ontdek je ook veel niet-toeristische locaties die je niet zo snel in wandelboekjes of op andere apps / websites tegenkomt. Het feit dat veel gebruikers hun mening geven over de wandelroutes vind ik ook erg handig. En de gedeelde foto’s zijn natuurlijk een leuke bijkomstigheid!
De statistieken laten je zien hoeveel kilometer je dit jaar hebt gelopen en hoe lang je erover hebt gedaan. Dit is leuk als je een doel voor jezelf stelt. Enkel de opgeslagen routes (waarvoor je de navigatie hebt gebruikt) tellen mee.
Het laatste voordeel is dat de gratis versie van AllTrails heel goed werkt, en je er bijna alles mee kunt doen. De Pro versie heeft wel wat leuke opties, maar zelf vind ik die overbodig. Wil je toch graag de betaalde versie proberen? Wacht dan zo’n 2 weken na het aanmaken van je account. Ik ontving namelijk al snel een mail waarmee ik 50% korting kon krijgen op het abonnement. Of dit een tijdelijke actie was of niet weet ik niet.
De nadelen van AllTrails
Na het stoppen van de wandeling kan het even duren voor je je mening en foto’s toe kunt voegen. De app is nogal langzaam op dat punt, maar wie weet is dit niet het geval voor alle telefoons.
Ook moet je je profiel op ‘publiek’ zetten wanneer je je route wil opslaan en deze wil delen met je vrienden en familie. Dus ook wanneer je enkel een link wil sturen naar een paar mensen, kun je je profiel niet op privé laten staan.
De beste stappenteller app – Pacer
Pacer is een hele fijne app om je stappen bij te houden, maar je kunt er nog veel meer mee doen. Zo doe je mee met challenges / uitdagingen voor extra motivatie en deel je foto’s en berichten met andere gebruikers. De social media kant van de app is ideaal voor degenen die wat extra motivatie kunnen gebruiken om meer te bewegen. Deel je liever niets? Dan is dat ook geen enkel probleem.
De Pacer homepage – je dagelijkse resultaten
Op de homepage van Pacer zie je precies hoeveel stappen je die dag hebt gezet. Ook vind je hier het aantal verbrande calorieën, je actieve minuten / uren en het aantal gewandelde kilometers. De app is ingesteld op een doel van 10.000 stappen per dag. Als je die behaalt is de cirkel rondom de stappenteller compleet en verschijnt er een feestelijke animatie op je scherm.
Je wandelstatistieken bijhouden
Ik ben dol op statistieken, en ik vind het dan ook leuk om te zien hoeveel kilometer ik de afgelopen tijd heb afgelegd. Als jij ook graag je prestaties analyseert, is Pacer misschien wel de ideale wandelapp voor jou.
Pacer geeft je in de gratis versie toegang tot de volgende statistieken:
- Totaal aantal stappen en kilometers – sinds je je telefoon hebt of je Health App hebt geactiveerd. Ook al gebruik ik Pacer pas sinds april 2021, zie ik hier het aantal stappen en kilometers sinds december 2020 (toen ik mijn nieuwe telefoon in gebruik nam). Om dit te kunnen zien moet je Pacer wel toegang geven tot je Health App gegevens.
- Aantal stappen*
- Afstand*
- Aantal minuten actief*
- Aantal calorieën*
- Gewicht (dit kun je dagelijks handmatig invullen)
- Bloeddruk (ook dit kun je zelf invullen)
- Aantal trappen / etages*
* Statistieken met een sterretje kun je per 7 dagen, 30 dagen, 6 maanden en 1 jaar bekijken.
Extra opties van de Pacer wandelapp
Wandelroutes vinden en creëren
Ook op Pacer kun je leuke wandelroutes vinden, al gebruik ik daar liever AllTrails voor. In mijn regio zijn er een aantal routes te vinden, maar meestal zijn dit rondjes van maximaal 2 km. Ook staat er geen uitleg of iets dergelijks bij, terwijl je dankzij AllTrails al veel over je route weet voor je er überhaupt aan begint.
Het is mogelijk zelf een route aan te maken en te delen met de rest van de Pacer community. Deze moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Je doel bereiken
Op Pacer kun je ook verschillende doelen instellen, zoals minimaal 5 keer per week 10.000 stappen zetten per dag, jezelf 3 keer per week wegen, dagelijks minimaal 30 minuten actief zijn etc. Deze doelen worden echter niet automatisch afgevinkt. Je moet dus ‘s avonds zelf naar de pagina in de app gaan en de doelen die je hebt bereikt aanklikken. Hierna kun je (als je dat wilt) een bericht en / of foto’s plaatsen voor de rest van de community.
Social media
Pacer heeft een social media kant die best veel wordt gebruikt. Gebruikers delen hun dagelijkse prestaties, foto’s van mooie bloemen die ze tijdens het wandelen tegenkomen etc. Zelf gebruik ik deze optie niet dus veel details kan ik je niet geven.
Al je activiteiten toevoegen
Dit is een optie die interessant is voor degenen die graag al hun activiteiten in één app opslaan. Voeg handmatig je fitnesstraining, yogasessie, dansles of andere activiteit toe. De lijst met sporten die je toe kunt voegen is best lang.
Veilig alleen wandelen
Als je de Pacer wandelapp gebruikt kun je je locatie live delen met je partner, beste vriend(in) of iemand anders die in de buurt is. Dit geeft je een extra veilig gevoel en is handig wanneer je alleen gaat wandelen. Het nadeel is dat dit niet (goed) werkt wanneer je weinig of geen bereik hebt. In Nederland zal dit niet zo snel het geval zijn, maar als je bijvoorbeeld op het Franse platteland gaat wandelen is de kans groot dat je niet overal bereik hebt.
Uitdagingen op Pacer – extra wandelmotivatie
We kunnen soms allemaal wel wat extra motivatie gebruiken, en Pacer helpt je daarbij. Elke maand kun je meedoen aan verschillende uitdagingen, zoals de afstand uitdaging en de stappen uitdaging.
Bij de afstand uitdaging houdt de wandelapp automatisch bij hoeveel kilometers je die maand hebt gelopen (of gerend). Na de eerste 50 km ontvang je een virtuele badge die je later in je profiel terug kunt vinden. De volgende stap is 100 km, en daarna is je doel 200 km. Probeer je eigen record te verbreken of probeer in de top 10 te komen door echt heel veel te wandelen.
Bij de stappen uitdaging stel je je eigen doel in: 3000, 6000 of 10.000 stappen per dag. Elke dag dat je je doel haalt, verdien je een punt. In een maand met 30 dagen kun je dus maximaal 30 punten halen.
Je wandeling opslaan en delen
Pacer is een complete wandelapp, en niet alleen een stappenteller app. Een van de handigste opties is dan ook het opslaan van je wandeling. Het enige dat je hoeft te doen is op ‘Start’ te klikken zodra je begint met lopen. Je kunt je telefoon ondertussen gewoon gebruiken om foto’s te maken bijvoorbeeld, zolang je de app op de achtergrond laat draaien. Zodra je de app opent tijdens het wandelen zie je hoeveel kilometer je hebt afgelegd en hoeveel stappen je hebt gezet. Als je foto’s wil toevoegen aan je route open je je camera via de Pacer app. Deze foto’s worden dan op de kaart met je route geplaatst zodat je later ziet waar je ze hebt genomen.
Wanneer je klaar bent kun je er voor kiezen om je route privé te houden of te delen met anderen. Als je deze op privé zet, kun je je prestaties alsnog delen met je vrienden door een link te sturen. De ontvangers gaan via de link naar een webpagina met daarop een kaartje met jouw route, het aantal stappen en kilometers, eventuele foto’s, en wat andere details.
Je opgeslagen wandeling vind je makkelijk terug in het menu van je wandelapp.
Wat kun je met de betaalde versie van Pacer doen?
Zelf vind ik de gratis versie van Pacer heel goed, en ben ik niet van plan een abonnement te nemen. De betaalde versie is echter wel heel populair, en vooral de Virtual Adventure Challenges optie lijkt me leuk. Hiermee leg je op een virtuele manier de meest legendarische wandelroutes af, zoals de Camino de Santiago. Wanneer je deze route (van maar liefst 819 km) hebt voltooid ontvang je een virtuele badge en een e-certificaat dat je met iedereen kunt delen. Er zijn ook kortere routes van 40 of 50 km.
Als een virtuele badge en een e-certificaat niet genoeg zijn voor al je inzet, kun je ook een echte Pacer medaille ontvangen. Hiervoor betaal je (in juni 2021) € 27,49. De medaille wordt opgestuurd zodra je de wandelroute hebt voltooid. Check van te voren wel even of deze ook naar Nederland worden verstuurd.
Met de betaalde versie van de Pacer wandelapp krijg je ook toegang tot verschillende fitness oefeningen om je op weg te helpen naar een gezonder en actiever leven. Een aantal stretch oefeningen zijn gratis toegankelijk voor alle gebruikers.
De voordelen van de Pacer wandelapp
In tegenstelling tot vele andere stappenteller apps is Pacer erg compleet. Zelf vind ik het leuk om mijn route op te slaan en te delen met vrienden of familieleden via de link. De statistieken werken op zich goed, op één detail na (waarover ik je meer vertel in het stukje over de nadelen van Pacer).
De challengers in deze wandelapp zijn een leuke manier om je extra te motiveren als je in je dagelijks leven meer wil wandelen.
De nadelen van Pacer
Ik draag dagelijks mijn Apple Watch, en wanneer ik ga fietsen sla ik hiermee mijn route op. Pacer gebruikt deze gegevens en voegt het aantal kcal, actieve minuten en kilometers toe aan de statistieken. Het kan dus zijn dat ik 5000 stappen hebt gezet, maar dat er 15 km staat omdat ik die dag hebt gefietst. Wil je enkel het aantal gewandelde kilometers zien? Dan raad ik je aan geen smart watch of ander apparaat te koppelen met Pacer, of om je fietsroute niet op te slaan. Voor mij is dit dus een klein nadeel.
Weet jij hoe je dit kunt ‘filteren’? Laat het me dan a.u.b. weten via de reacties.
Een ander nadeel is dat er op Pacer niet heel veel keuze is qua routes, in ieder geval minder dan op AllTrails.
Hoewel AllTrails en Pacer beide een aantal nadelen hebben, vind ik het persoonlijk de beste wandelapps.
Wil je naast wandelen ook meer gaan fietsen? Bekijk dan eens ons artikel over de leukste MTB-routes in Noord-Brabant.
Vraag en antwoord over wandelapps
Naast Pacer en Alltrails zijn ook deze apps erg populair en fijn in gebruik:
– De Ommetje wandelapp
– De Roots-wandelapp
– De Wandelknooppunten app
Er zijn verschillende wandelapps die ook door fietsers gebruikt kunnen worden, aangezien de afstand wordt gemeten. Strava is hier een goed voorbeeld van. Pacer biedt de mogelijkheid andere activiteiten toe te voegen, waardoor het een soort fitness of gezondheid app wordt.