Antwoord op de meest gestelde vragen over de Franse milieusticker.

In Frankrijk komen er steeds meer nieuwe wetten tegen (voedsel)verspilling en luchtvervuiling. De milieusticker, ook wel het milieuvignet genoemd, is een van de meest recente maatregelen. In het begin was deze maatregel enkel van toepassing op voertuigen met een Frans kenteken, maar sinds een aantal jaar moeten ook toeristen aan de nieuwe regelgeving voldoen. Het is dus belangrijk om te weten hoe dit nu precies zit voor je vakantie in Frankrijk begint.

In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over de Franse milieustickers, zoals onder andere ‘hoeveel kost de milieusticker?’ en ‘waar is de milieusticker verplicht?

Reizen naar Frankrijk met de auto is erg populair onder Nederlanders. Daarom schreven we eerder een artikel met handig tips over de tolwegen en tolbadge in Frankrijk

Snelweg Frankrijk reizen met de auto

Wat is het doel van het milieuvignet in Frankrijk?

Het milieuvignet heeft als doel de lokale overheden de mogelijkheid te geven de luchtkwaliteit te verbeteren door het (tijdelijk) weigeren van de meest vervuilende auto’s. Kortom, gemeenten en regio’s mogen dus beslissen dat bepaalde auto’s (tijdelijk) niet in een specifiek gebied mogen komen, bijvoorbeeld in het drukke centrum. 

Sommige steden hebben er voor gekozen de sticker definitief te verplichten op specifieke plaatsen. Andere laten alle auto’s toe, tenzij er sprake is van erg veel luchtvervuiling. Vooral in de warme zomermaanden komt dit nogal vaak voor. In het Frans spreekt men dan over een « pic de pollution », oftewel een vervuilingspiek. Tijdens zo’n piek is de lucht zo verontreinigd dat men direct actie onderneemt door bijvoorbeeld de maximum snelheid te verlagen of bepaalde voertuigen niet toe te laten tot drukke gebieden.  

Misschien heb je de afgelopen jaren wel eens gehoord dat men enkel het centrum van Parijs mocht betreden met ‘even’ of ‘oneven’ nummerplaten. Tegenwoordig kiezen gemeenten eerder voor restricties op basis van de milieustickers, omdat men hiermee de meest vervuilende auto’s en andere voertuigen kan weren. Hierdoor kiezen steeds meer mensen voor jongere en minder vervuilende auto’s.

Een voordeel voor mensen met een milieusticker is dat je op sommige plaatsen korting krijgt bij het parkeren. Ook is het mogelijk dat je een bepaalde rijbaan enkel mag gebruiken als je een milieusticker met een 0 (elektrische auto’s), 1 of 2 hebt bijvoorbeeld. Ook dit wordt allemaal door lokale overheden beslist, en vaak gaat het om tijdelijke maatregelen en voordelen. 

Tip: Reis je met het openbaar vervoer, zoals een tram, metro of bus? Dan bestaat de kans dat je geen kaartje hoeft te kopen tijdens een luchtvervuiling piek. Om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen de auto pakken, heeft Bordeaux bijvoorbeeld al een aantal keer besloten de tram en bus gratis te maken gedurende een paar dagen. Meestal staat dit in de lokale krant of vind je deze informatie bij de tram- en bushaltes. 

Milieusticker Frankrijk hoe ziet die eruit

Welke milieusticker hoort bij mijn auto?

Voor het bepalen van de klasse van je auto wordt er naar de soort brandstof en de leeftijd van je auto gekeken. Recente benzine auto’s krijgen een lager (en dus ‘beter’) cijfer dan oudere diesel auto’s. 

Lees ook:  Tolbadge Frankrijk, hoe werkt het, hoeveel kost het?

De groene sticker wordt ook wel de 0 sticker genoemd. Deze geldt voor 100% elektrische auto’s en voertuigen die op waterstof rijden. De 5 wordt aan de meest vervuilende auto’s gegeven. Heb je een hele oude auto? Dan bestaat de kans dat je geen milieuvignet kunt krijgen en dus op sommige plaatsen en/of momenten de weg niet op mag. 

Het is mogelijk om een simulatie te doen, maar uiteindelijk weet je pas zeker welke sticker je ontvangt zodra je de bevestiging per mail krijgt, na je bestelling. Een paar dagen later ontvang je de gekleurde sticker thuis. 

Hoe bestel je de Franse milieusticker in Nederland? Dat vertellen we je zo.

Waar en wanneer is de milieusticker verplicht?

Omdat de regels per stad of gebied regelmatig veranderen, is het lastig een lijst te maken van steden waar de milieusticker verplicht is. Zo moet je deze in bepaalde plaatsen altijd op je voorruit hebben, terwijl er ook steden zijn waar de sticker alleen verplicht is tijdens een luchtvervuiling piek. 

Ga je op vakantie naar een van de hieronder genoemde steden of de steden / dorpen in de buurt hiervan? Bestel dan voor de zekerheid een sticker voor je vertrek. In een deel hiervan is het zelfs altijd verplicht de milieusticker te hebben:

 • Aix-Marseille-Provence
 • Grenoble en zijn metropool
 • Lille en zijn metropool
 • Lyon en Villeurbanne
 • Montpellier-Méditerranée
 • Nancy
 • Nice
 • Parijs en zijn metropool
 • Rouen
 • Straatsburg (Strasbourg)
 • Toulon-Provence-Méditerranée
 • Toulouse

Ook in de rest van Frankrijk is het mogelijk dat het milieuvignet van de een op de andere dag verplicht wordt in verband met veel luchtvervuiling. 

Op deze website kun je zien wanneer er lokale maatregelen zijn genomen. Ben je op vakantie in een roodgekleurd departement? Dan is het mogelijk dat bepaalde auto’s niet in drukke gebieden mogen rijden. Klik op het departement om te zien wat de maatregelen zijn. 

Let op: Een rood departement betekent niet automatisch dat er maatregelen op basis van de milieustickers zijn genomen. Het kan ook gaan om een (tijdelijk) verbod om tuinafval te verbranden in verband met de luchtvervuiling en / of het brandgevaar bijvoorbeeld. 

Het beste is om het lokale nieuws te kijken of een krant te halen. Zie je ergens iets over ‘pic de pollution’, dan zul je hier informatie vinden over de maatregelen.  

kaart Parijs

Wat gebeurt er als ik geen milieusticker heb in Frankrijk?

De meeste Nederlanders die met de auto naar Frankrijk afreizen zullen een milieusticker met klasse 0, 1 of 2 ontvangen, omdat het vaak om relatief nieuwe auto’s gaat. De kans is redelijk klein dat deze auto’s de weg niet op mogen wanneer er veel luchtvervuiling is. Vaak mogen auto’s met een 3 de eerste dagen van grote luchtvervuiling nog wel rijden, maar daarna niet meer. Dit is echter heel erg afhankelijk van de stad en regio. 

Lees ook:  Alkmaar, wat is er te doen en wanneer is de kaasmarkt?

Mag je eigenlijk niet rijden in een bepaalde stad of een gebied en doe je dat toch? Of heb je helemaal geen milieusticker daar waar het wel verplicht is? Dan riskeer je een flinke boete en in sommige gevallen zelfs een rijverbod. En ja, ook wanneer je een buitenlands kenteken hebt kun je boetes ontvangen, in tegenstelling tot wat sommigen denken. 

Moet ik een milieusticker kopen voor mijn vakantie in Frankrijk?

Als je naar een camping in de Dordogne gaat heb je de sticker daar hoogstwaarschijnlijk niet nodig. Toch raden we je aan er een te bestellen. Tijdens je reis kom je misschien wel door een gebied waar het (tijdelijk) verplicht is. Het zou natuurlijk zonde zijn om een flinke boete te krijgen, vooral omdat het milieuvignet slechts € 4,51 kost, inclusief verzending. 

Ook is het leuk om spontaan een stad in de buurt van je verblijfplaats te bezoeken, zonder dat je op zoek moet naar een taxi of bus omdat je er niet mag komen met je auto zonder sticker. 

Kaart Marseille

Waar koop ik een Franse milieusticker en hoeveel kost dit?

Als je op Google informatie zoekt over het milieuvignet, kom je al snel websites tegen waar je deze kunt bestellen. De prijzen op deze sites lopen flink op, terwijl een Franse milieusticker eigenlijk maar € 4,51 kost inclusief verzending naar Nederland, België en andere landen buiten Frankrijk. Om er zeker van te zijn dat je een echte milieusticker ontvangt en niet te veel betaalt, is het aangeraden om deze enkel via de officiële Franse website te bestellen. Als je op deze link klikt kom je op de Engelse pagina terecht. Rechts boven kun je ook voor andere talen kiezen als je dat makkelijker vindt, bijvoorbeeld Duits. 

Klik op ‘Applying for your certificate’ in het menu en volg de stappen. Pak voor je begint je kentekenbewijs erbij en scan deze. Dit document heb je namelijk nodig voor de aanvraag. 

De sticker blijft geldig zolang deze zichtbaar op de voorruit zit. Je hoeft deze dus maar één keer aan te vragen voor je vakantie in Frankrijk. Moet je je voorruit laten vervangen of is de sticker niet meer goed leesbaar of beschadigd? Dan moet je een nieuwe bestellen. 

Let op: Via de website van de Franse overheid kun je een simulatie voor de milieusticker doen. Echter, het is mogelijk dat je uiteindelijk een andere ontvangt nadat ze je aanvraag hebben bekeken. 

Reizen naar Frankrijk met de auto tijdens corona

De regels voor het reizen met de auto binnen Europa veranderen bijna wekelijks. Landen worden oranje, rood of juist groen, de pcr test is verplicht of je moet in quarantaine… Op het moment van schrijven (augustus 2021) is met de auto naar Frankrijk reizen geen enkel probleem, al zijn er wel bepaalde regels aan verbonden. De meest actuele informatie vind je op deze website.

U ook genieten van:

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *