Antwoord op de meest gestelde vragen over de Franse milieusticker

In Frankrijk komen er steeds meer nieuwe wetten tegen (voedsel)verspilling en luchtvervuiling. De milieusticker, ook wel het milieuvignet genoemd, is een van de meest recente maatregelen. In het begin was deze maatregel enkel van toepassing op voertuigen met een Frans kenteken, maar sinds een aantal jaar moeten ook toeristen aan de nieuwe regelgeving voldoen. Het is dus belangrijk om te weten hoe dit nu precies zit voor je reis naar Frankrijk begint.

In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over de Franse milieustickers, zoals onder andere ‘hoeveel kost de milieusticker?’ en ‘waar is de milieusticker verplicht?

Reizen naar Frankrijk met de auto is erg populair onder Nederlanders. Daarom schreven we eerder een artikel met handig tips over de tolwegen en tolbadge in Frankrijk

Snelweg Frankrijk reizen met de auto

Wat is het doel van het milieuvignet in Frankrijk?

Het milieuvignet (vignette Crit’Air genaamd) heeft als doel de lokale overheden de mogelijkheid te geven de luchtkwaliteit te verbeteren door het (tijdelijk) weigeren van de meest vervuilende auto’s. Kortom, gemeenten en regio’s mogen dus beslissen dat bepaalde auto’s (tijdelijk) niet in een specifiek gebied mogen komen, bijvoorbeeld in het drukke centrum. 

Sommige steden hebben er voor gekozen de sticker definitief te verplichten op specifieke plaatsen. Andere laten alle auto’s toe, tenzij er sprake is van erg veel luchtvervuiling. Vooral in de warme zomermaanden komt dit nogal vaak voor. In het Frans spreekt men dan over een « pic de pollution », oftewel een vervuilingspiek. Tijdens zo’n piek is de lucht zo verontreinigd dat men direct actie onderneemt door bijvoorbeeld de maximum snelheid te verlagen of bepaalde voertuigen niet toe te laten tot drukke gebieden.  

Misschien heb je de afgelopen jaren wel eens gehoord dat men enkel het centrum van Parijs mocht betreden met ‘even’ of ‘oneven’ nummerplaten. Tegenwoordig kiezen gemeenten eerder voor restricties op basis van de milieustickers, omdat men hiermee de meest vervuilende auto’s en andere voertuigen kan weren. Hierdoor kiezen steeds meer mensen voor jongere en minder vervuilende auto’s.

Een voordeel voor mensen met een milieusticker is dat je op sommige plaatsen korting krijgt bij het parkeren. Ook is het mogelijk dat je een bepaalde rijbaan enkel mag gebruiken als je een milieusticker met een 0 (elektrische auto’s), 1 of 2 hebt bijvoorbeeld. Ook dit wordt allemaal door lokale overheden beslist, en vaak gaat het om tijdelijke maatregelen en voordelen. 

Tip: Reis je met het openbaar vervoer, zoals een tram, metro of bus? Dan bestaat de kans dat je geen kaartje hoeft te kopen tijdens een luchtvervuiling piek. Om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen de auto pakken, heeft Bordeaux bijvoorbeeld al een aantal keer besloten de tram en bus gratis te maken gedurende een paar dagen. Meestal staat dit in de lokale krant of vind je deze informatie bij de tram- en bushaltes. 

Milieusticker Frankrijk hoe ziet die eruit

Welke milieusticker hoort bij mijn auto?

Voor het bepalen van de klasse van je auto wordt er naar de soort brandstof en de leeftijd van je auto gekeken. Recente benzine auto’s krijgen een lager (en dus ‘beter’) cijfer dan oudere diesel auto’s. 

De groene sticker wordt ook wel de 0 sticker genoemd. Deze geldt voor 100% elektrische auto’s en voertuigen die op waterstof rijden. De 5 wordt aan de meest vervuilende auto’s gegeven. Heb je een hele oude auto? Dan bestaat de kans dat je geen milieuvignet kunt krijgen en dus op sommige plaatsen en/of momenten de weg niet op mag. 

Lees ook:  Top 10 kersttradities in Europa

Het is mogelijk om een simulatie te doen, maar uiteindelijk weet je pas zeker welke sticker je ontvangt zodra je de bevestiging per mail krijgt, na je bestelling. Een paar dagen later ontvang je de gekleurde sticker thuis. 

Hoe bestel je de Franse milieusticker in Nederland? Dat vertellen we je zo.

Wil je tips voor je vakantie in Frankrijk, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word dan lid van onze Facebook groep ‘Vakantie vieren in Frankrijk’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Frankrijk.

Waar en wanneer is de milieusticker verplicht?

Omdat de regels per stad of gebied regelmatig veranderen, is het lastig een lijst te maken van steden waar de milieusticker verplicht is. Zo moet je deze in bepaalde plaatsen altijd op je voorruit hebben, terwijl er ook steden zijn waar de sticker alleen verplicht is tijdens een luchtvervuiling piek. 

Ga je op vakantie naar een van de hieronder genoemde steden of de steden / dorpen in de buurt hiervan? Bestel dan voor de zekerheid een sticker voor je vertrek. In een deel hiervan is het zelfs altijd verplicht het vignet te hebben:

 • Aix-Marseille-Provence
 • Grenoble en zijn metropool
 • Lille en zijn metropool
 • Lyon en Villeurbanne
 • Montpellier-Méditerranée
 • Nancy
 • Nice
 • Parijs en zijn metropool
 • Rouen
 • Straatsburg (Strasbourg)
 • Toulon-Provence-Méditerranée
 • Toulouse

Ook in andere gebieden in Frankrijk is het mogelijk dat de Crit’Air sticker van de een op de andere dag verplicht wordt in verband met veel luchtvervuiling. 

Op deze website kun je zien wanneer er lokale maatregelen zijn genomen. Ben je op vakantie in een roodgekleurd departement? Dan is het mogelijk dat bepaalde auto’s niet in drukke gebieden mogen rijden. Klik op het departement om te zien wat de maatregelen zijn. 

Let op: Een rood departement betekent niet automatisch dat er maatregelen op basis van de milieustickers zijn genomen. Het kan ook gaan om een (tijdelijk) verbod om tuinafval te verbranden in verband met de luchtvervuiling en / of het brandgevaar bijvoorbeeld. 

Het beste is om het lokale nieuws te kijken of een krant te halen. Zie je ergens iets over ‘pic de pollution’, dan zul je hier informatie vinden over de maatregelen.  

kaart Parijs

Wat gebeurt er als ik geen milieusticker heb in Frankrijk?

De meeste Nederlanders die met de auto naar Frankrijk afreizen zullen een milieusticker met klasse 0, 1 of 2 ontvangen, omdat het vaak om relatief nieuwe auto’s gaat. De kans is redelijk klein dat deze auto’s de weg niet op mogen wanneer er veel luchtvervuiling is. Vaak mogen auto’s met een 3 de eerste dagen van grote luchtvervuiling nog wel rijden, maar daarna niet meer. Dit is echter heel erg afhankelijk van de stad en regio. 

Mag je eigenlijk niet rijden in een bepaalde stad of een gebied en doe je dat toch? Of heb je helemaal geen milieusticker daar waar het wel verplicht is? Dan riskeer je een flinke boete en in sommige gevallen zelfs een rijverbod. En ja, ook wanneer je een buitenlands kenteken hebt kun je boetes ontvangen, in tegenstelling tot wat sommigen denken. 

Lees ook: Wat moet je verplicht in de auto hebben in Frankrijk?

Moet ik een milieusticker kopen voor mijn vakantie in Frankrijk?

Als je naar een camping in de Dordogne gaat heb je de sticker daar hoogstwaarschijnlijk niet nodig. Toch raden we je aan er een te bestellen. Tijdens je reis kom je misschien wel door een gebied waar het verplicht is in verband met een tijdelijke milieuzone. Het zou natuurlijk zonde zijn om een flinke boete te krijgen, vooral omdat het milieuvignet slechts € 4,51 kost, inclusief verzending. 

Ook is het leuk om spontaan een stad in de buurt van je verblijfplaats te bezoeken, zonder dat je op zoek moet naar een taxi of bus omdat je er niet mag komen met je auto zonder sticker. 

Kaart Marseille

Waar koop ik een Franse milieusticker en hoeveel kost dit?

Een Franse milieusticker kost slechts € 4,51 kost inclusief verzending naar Nederland, België en andere landen buiten Frankrijk wanneer je deze via de officiële Franse website bestelt. Als je op deze link klikt kom je op de Engelse pagina terecht. Rechts boven kun je ook voor andere talen kiezen als je dat makkelijker vindt, bijvoorbeeld Duits. 

Lees ook:  De 10 meest voorkomende fouten van reizigers

Klik op ‘Applying for your certificate’ in het menu en volg de stappen. Pak voor je begint je kentekenbewijs erbij en scan deze. Dit document heb je namelijk nodig voor de aanvraag. 

De sticker blijft geldig zolang deze zichtbaar op de voorruit zit. Je hoeft deze dus maar één keer aan te vragen voor je vakantie in Frankrijk. Moet je je voorruit laten vervangen of is de sticker niet meer goed leesbaar of beschadigd? Dan moet je een nieuwe bestellen. 

Let op: Via de website van de Franse overheid kun je een simulatie voor de milieusticker doen. Echter, het is mogelijk dat je uiteindelijk een andere ontvangt nadat ze je aanvraag hebben bekeken. 

Vind je het lastig om via de Franse website te bestellen omdat er geen Nederlands formulier is, je veel informatie in moet vullen of omdat je geen creditcard of PayPal hebt? Dan raden we je aan gebruik te maken van Vignetnodig.nl.

De service van Vignetnodig.nl is betrouwbaar en het bestellen van je milieusticker is simpel. De website haalt namelijk automatisch alle nodige informatie over je auto of motor op. Je hoeft dus alleen maar je kenteken in te vullen. Betalen doe je via iDEAL, PayPal, Bancontact of Klarna.

Wat als ik mijn milieusticker niet op tijd binnen heb?

Geen paniek. Als je een last minute vakantie in Frankrijk boekt is het nog niet te laat om je vignet te bestellen. Je ontvangt namelijk binnen 24 uur een mail met hierin een tijdelijk bewijs. Hiermee mag je de weg op, daar waar je categorie is toegestaan. Heb je een sticker met een 3, dan mag je met dit tijdelijk bewijs dus overal komen waar auto’s met een categorie 3 mogen rijden. Print voor vertrek deze mail uit.

Wat heb je nodig als je met de auto naar Frankrijk gaat?

Er zijn een aantal items die je zeker niet moet vergeten wanneer je met de auto naar Frankrijk gaat. De gevarendriehoek en het veiligheidsvest zijn verplicht. Wanneer tijdens een controle blijkt dat je deze items niet bij hebt, krijg je een boete. Ook auto’s met een Nederlands kenteken kunnen een boete krijgen.

Veelgestelde vragen over de Crit’Air milieusticker

Is de milieusticker in Frankrijk verplicht voor auto’s met een gehandicaptenparkeerkaart?

Ja, ook voor mensen met een Europese gehandicaptenparkeerkaart is het milieuvignet verplicht is bepaalde steden en zones. Echter, wanneer er restricties zijn in verband met een tijdelijke milieuzone mogen auto’s met zo’n Europese kaart alsnog de zone in, ook wanneer het nummer op hun milieusticker dit normaal niet toelaat. Let op: je dient hiervoor een Europese gehandicaptenparkeerkaart te hebben.

Hoe hoog is de boete als je geen milieusticker hebt in Frankrijk?

In de volgende situaties is het mogelijk een boete te krijgen:
– Je hebt geen milieusticker terwijl je je in een zone bevindt waar het (tijdelijk) verplicht is.
– Bij het niet respecteren van de restricties voor de (tijdelijke) milieuzone.
– Wanneer je parkeert in een zone met actieve restricties zonder Crit’Air sticker.

De boete bedraagt € 68 voor personenauto’s, en ook wanneer je een Nederlands kenteken hebt dien je deze te betalen.

Is de Franse milieusticker verplicht voor motors?

Ja, de milieusticker voor Frankrijk is verplicht voor alle voertuigen, ook voor motors.

Hoeveel kost de Franse milieusticker?

De milieusticker voor Frankrijk aanvragen doe je via de officiële website van de Franse overheid. Hiervoor betaal je € 3,11 voor je milieusticker + € 1,40 verzendkosten. Het vignet kost dus in totaal € 4,51 per voertuig.

Waar bestel je de milieusticker voor Frankrijk?

De sticker is te bestellen op de officiële Franse website. Echter, de website en het online formulier zijn niet beschikbaar in het Nederlands. Ook kun je niet met iDEAL of een Nederlandse Debit kaart betalen. Voor mensen die de sticker liever op een Nederlandstalige site bestellen en met iDEAL betalen, is er Vignetnodig.nl.

Hoe lang is de milieusticker van Frankrijk geldig?

De sticker wordt enkel ongeldig wanneer deze beschadigd of verkleurd is (door de zon). Het is dus mogelijk om meerdere keren op vakantie naar Frankrijk te gaan met dezelfde sticker.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *