Als je al eens met de auto naar Frankrijk bent geweest, ben je waarschijnlijk wel wat tolwegen tegengekomen. Voor Nederlanders is dit een onbekend concept wat nog wel eens voor wat zenuwen kan zorgen. Want hoe betaal je bij de Franse tolpoortjes? Kun je elektronisch tol betalen? Het tolwegensysteem in Frankrijk is eigenlijk redelijk simpel, en met een speciale tolbadge ben je binnen enkele seconden door het tolpoortje heen. Hoe dat werkt en hoeveel dat kost lees je hier.

Lees ook: Heb je een milieusticker nodig in Frankrijk?

Hoe werken de tolpoortjes en tolwegen in Frankrijk?

Net voor je bij het begin van een tolweg aankomt zie je verkeersborden staan met ‘Péage’, ‘Gare de péage’ of ‘Section à péage’ en hieronder het aantal meter voor je bij de tolpoorten aankomt.

Eenmaal bij de tolpoorten aangekomen wordt de weg in de meeste gevallen een stuk breder. Twee of drie banen worden er al snel zes of zelfs acht. Zorg ervoor dat je rustig rijdt en kies de juiste baan. Een rood kruis boven een rijbaan betekent dat die tolpoort gesloten is of dat er een auto vast staat (waarbij de betaling niet lukt bijvoorbeeld). 

Tolweg Frankrijk

Er zijn twee soorten tolwegen in Frankrijk. In de meeste gevallen moet je bij de eerste tolpoort een kaartje pakken, en bij de tweede tolpoort betalen. Als je een tolbadge hebt is dit een stuk simpeler, hier vertellen we je zo meer over. Pak je een afslag terwijl je op de tolweg zit? Dan kom je net na de afslag (een paar honderd meter meestal) een klein tolpoortje tegen om te betalen. Dit betekent dat je alleen betaalt voor het deel van de tolweg dat je hebt gebruikt.

In enkele gevallen kom je op een ‘open tolweg’ terecht. Hier is maar één tolpoort, en iedereen betaalt dus hetzelfde bedrag, een paar euro. Het gaat vaak om korte stukken van slechts enkele kilometers. 

Hoe betaal je bij de tolweg in Frankrijk?

Als je geen tolbadge hebt is de makkelijkste optie om met je bankpas te betalen. De meeste passen worden geaccepteerd, zoals Visa, Mastercard, Visa Electron en Maestro. Tegenwoordig kun je bij de meeste tolpoortjes ook contactloos betalen met je pas of zelfs je telefoon. Vraag voor je vertrek aan je bank of de optie contactloos betalen van je pas ook in het buitenland werkt en of hier extra kosten aan zijn verbonden.

Kies een rijbaan met een groene pijl of het blauwe bord met pasjes erop.

Betaalmiddelen péage

Wil je liever contant betalen? Kies dan een baan met een groene pijl. Hier worden alle betaalmiddelen geaccepteerd. Bij sommige tolwegen is er ook een bord waarop een mandje met muntjes staat. Ook hier kun je contant betalen. 

Je kunt betalen met de volgende munten:
10 cent
20 cent
50 cent
1 euro
2 euro

En met biljetten van:
5 euro
10 euro
20 euro

Lees ook: Wat moet je verplicht in de auto hebben in Frankrijk?

Wat doe je als je in de verkeerde baan staat bij de tolweg? 

Het gebeurt nog wel eens dat mensen bij het poortje staan waar je enkel met een badge door kunt. Achteruit rijden is vaak niet mogelijk omdat er ondertussen veel mensen staan te wachten. In dit geval moet je op de hulpknop drukken die zich in de automaat links van je bevindt. Een medewerker zal dan via de intercom met je praten om het zo snel mogelijk op te lossen. Gebruik korte en duidelijke zinnen, want door het geluid om je heen is het soms moeilijk om met de persoon die je helpt te communiceren. 

Wat is jouw vakantiebestemming dit jaar? Lees ons artikel over een Citytrip naar Bordeaux om inspiratie op te doen. 

Bordeaux, la grosse cloche
La Grosse Cloche – Bordeaux

Wat is een tolbadge en hoe werkt het?

Zoals je ziet is het niet erg ingewikkeld om de tolweg in Frankrijk te nemen, maar met een tolbadge is het net wat makkelijker en sneller. De tolbadge, of ‘badge télépéage’ in het Frans, is een klein rechthoekig apparaatje dat je aan de binnenkant van je voorruit plakt. Je koopt de badge en kiest het abonnement wat het beste bij je past (hier lees je zometeen meer over). Je gebruikt de tolbadge zowel bij het begin als bij het einde van elke tolweg. Hierdoor hoef je dus geen kaartje te pakken en niet te betalen. Het geld wordt automatisch van je rekening afgeschreven, meestal de volgende maand. 

Lees ook:  De Franse rommelmarkt - tips en informatie

Zodra je bij de tolpoorten aankomt kies je een baan met een van de volgende borden:

 • Een groene pijl: omdat hier ook mensen contant kunnen betalen, is dit niet de snelste optie.
 • De oranje t: hier moet je stoppen bij de slagboom tot je badge piept en het stoplicht op groen gaat. 
 • Een groot verticaal oranje bord met hierop ‘Réservé’ en een t aan elke kant: deze kun je alleen gebruiken als je een tolbadge hebt.

In de meeste gevallen staat er bij de derde optie (het ‘réservé’ bord) ook een 30 in een rode ring, zoals je gewend bent van snelheidsborden. Dit betekent dat je niet hoeft te stoppen bij de slagboom. Rijd niet sneller dan 30 km/u maar let erop dat je wel moet stoppen als de slagboom niet op tijd open gaat. In sommige gevallen werkt de badge namelijk niet meteen. In dat geval wacht je enkele seconden. Werkt je badge nog niet? Druk dan op de hulpknop om met een medewerker te spreken die je verder helpt. 

Let op: Sommige banen zijn niet geschikt voor motorrijders en / of voertuigen die hoger zijn dan 2 meter. Let dus altijd goed op alle borden boven de rijbaan. 

De tolbadge voor Spanje, Portugal en Italië

Sinds een aantal jaar kun je de nieuwe tolbadges ook in Spanje, Portugal en Italië gebruiken. Zo heb je dus slechts één badge en één abonnement nodig, wel zo handig! De badges die enkel in Frankrijk werken worden voor zover wij weten niet meer verkocht in Nederland. Heb je deze tolbadge voor Frankrijk nog liggen? Dan werkt deze nog gewoon zolang je een abonnement hebt. Wel is het handig om voor de zekerheid de batterij van de tolbadge in een ANWB winkel te laten testen als je het apparaatje al een paar jaar hebt. Je tolbadge testen is zeker niet verplicht, maar wel aangeraden. Mocht de batterij leeg zijn moet je namelijk een nieuwe badge aanvragen. Het vervangen van de batterij is niet mogelijk.

Spanje landschapGa je naar de 3 plaatsen in Spanje waar we eerder over schreven? Dan komt deze nieuwe tolbadge dus heel goed van pas!

De voordelen van de tolbadge

Vooral tijdens de zomervakantie ontstaat er nog wel eens file bij de tolpoorten in Frankrijk. Je staat misschien ‘maar’ 10 minuten te wachten, maar als je dat zes keer moet doen tijdens je reis is dat toch zonde van je tijd. Met de tolbadge kun je bij de meeste tolpoorten met 30 km/u doorrijden, via de speciale baan. Dit betekent dat je bijna nooit hoeft te wachten. De relatief lage tolbadge kosten zijn het dus zeker waard, omdat je vooral in het hoogseizoen aardig wat reistijd bespaart.

Een ander voordeel is dat je niet telkens je bankpas of de juiste munten en biljetten uit je portemonnee hoeft te halen. En omdat je geen kaartje pakt kan deze ook niet tussen de stoelen verdwijnen of per ongeluk worden weggegooid bij het opruimen van je auto tijdens een pauze. 

Je kunt je tolbadge ook bij steeds meer parkeerplaatsen gebruiken, waardoor je bankpas en contant geld in je portemonnee kunnen blijven. Deze parkeerplaatsen en -terreinen vind je vooral in steden en bij bepaalde vliegvelden. 

Een klein nadeel van de tolbadge is dat je de houder op de binnenkant van je voorruit moet plakken. De badge zelf schuif je hierin zodra je de weg op gaat, maar de houder is vaak moeilijk te verwijderen. Helaas is het niet mogelijk om de tolbadge met de hand vast te houden, omdat deze dan 9 van de 10 keer niet gedetecteerd wordt. 

Parkeren bij het vliegveld met tolbadgemet tolbadge

Waar koop je de tolbadge?

Bij de ANWB

Je kunt de tolbadge bij een ANWB winkel halen. Aangezien je een contract afsluit, heb je een aantal documenten nodig: 

 • Je legitimatiebewijs
 • Het kentekenbewijs en kentekennummer van de auto waarvoor je de badge wilt gebruiken
 • Je bankpas (en IBAN en BIC nummers)
 • Indien je lid bent van de ANWB, je lidmaatschapspas. Hiermee ontvang je korting.


Bij het afsluiten van je contract dien je ook een geldig e-mailadres op te geven. 

Er zijn twee verschillende tolbadges verkrijgbaar:

 • Frankrijk, Spanje, Portugal
 • Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië


Je rijdt dus ook zonder problemen naar
Barcelona

Bij Bip&Go Télépéage

Bestel je je badge liever online, dan ga je naar de site van Bip&Go. Hier heb je twee opties:

 • Abonnement waarbij je alleen de maanden betaalt waarin je de badge gebruikt
 • Jaarabonnement
Lees ook:  Bezoek het echte Italië: Puglia - bezienswaardigheden en stranden

De eerste optie is ideaal voor mensen die slechts één of twee keer per jaar gebruik maken van de tolwegen. De tweede optie wordt vooral gebruikt door mensen met een tweede huis in een van de landen waar de tolbadge geldig is, en die dus regelmatig heen en weer rijden. 

Tolweg

Hoeveel kost de tolbadge?

Bij de ANWB zijn zoals hierboven uitgelegd twee soorten tolbadges verkrijgbaar. Uiteindelijk betaal je drie verschillende dingen:

 • De badge (eenmalige betaling)
 • € 3 per maand dat je het apparaatje gebruikt. Ben je de laatste week van juli en de eerste week van augustus op vakantie, dan betaal je dus € 6
 • De tol (tarieven vind je hieronder)

Het enige verschil tussen de twee varianten is de aanschafprijs:

 • Frankrijk, Spanje, Portugal: € 17,95 voor ANWB leden, € 19,95 voor niet leden.
 • Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië:  € 21,95 voor ANWB leden, € 23,95 voor niet leden.

  Deze tarieven zijn van toepassing in mei 2022.

Hoeveel kosten de tolwegen in Frankrijk?

Er is geen verschil tussen de toltarieven voor reizigers met of juist zonder badge. Wel is de prijs afhankelijk van je voertuig. Hiervoor kijk je naar de tariefklassen:

 • Klasse 1: Personenauto, busje, camper en bestelwagens zonder aanhanger. Het hoogste punt van je voertuig mag maximaal 2 meter zijn.
 • Klasse 2: Personenauto, busje, camper of bestelwagen met of zonder aanhanger (of caravan). Het hoogste punt is tussen de 2 en 3 meter.
 • Klasse 3: Voertuigen op 2 assen van minimaal 3 meter hoog.
 • Klasse 4: Vrachtwagens en andere grote en zware voertuigen.
 • Klasse 5: Motoren met of zonder zijspan of aanhangertje.

Op de website van de ANWB staan recente toltarieven. De categorie is de klasse die we hierboven hebben beschreven. 

Wil je tips voor je vakantie in Frankrijk, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word dan lid van onze Facebook groep ‘Vakantie vieren in Frankrijk’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Frankrijk.

Veelgestelde vragen over de tolbadge van Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië

Hoe kan ik mijn tolbadge voor Frankrijk opzeggen?

Je Bip&Go abonnement opzeggen is erg simpel:
– Stuur je tolbadge naar een Bip&Go kantoor of naar het volgende adres met een aangetekende brief met ontvangstbevestiging:
Bip&Go
Echangeur des Essarts, Route de Oissel, CS 80077
76530 Grand Couronne
Frankrijk


– Nadat je eventuele verschuldigde bedragen hebt betaald en de badge is ontvangen door Bip&Go is het opzeggen van je contract definitief.

– Het annuleren van je tolbadge is gratis zolang de badge in goede staat bij Bip&Go aankomt binnen 30 na je verzoek voor het opzeggen van je contract. Wanneer je de badge niet op tijd opstuurt of deze kapot is kunnen er kosten in rekening worden gebracht.

Wat zijn de voordelen van een tolbadge?

Je hoeft niet (lang) in de rij te staan bij de tolpoortjes en kunt vaak met 30 km/u doorrijden. Ook hoef je niet telkens een kaartje te bewaren en je bankpas te zoeken. Zo vermijdt je ook het risico je tolkaartje kwijt te raken. Ook kun je bij veel parkeerplaatsen met je tolbadge betalen, net zoals bij deze bruggen:
 Pont de l’île de Ré
Pont de Tancarville
Pont de Normandie

Hoe lang is de Bip&Go tolbadge geldig?

Zolang je een contract hebt blijft je tolbadge werken, ook wanneer je deze een paar maanden of bijvoorbeeld een heel jaar niet gebruikt. De batterij van de tolbadge gaat zo’n 5 jaar mee. Deze mag je nooit zelf vervangen. Werkt je tolbadge niet meer? Laat deze dan vervangen. Dit kan onder andere bij één van de vele Bip&Go kantoren.

Waar plaats je de tolbadge houder?

Na het schoonmaken van de binnenkant van de voorruit plaats je de tolbadge houder achter de binnenspiegel op de zwarte puntjes (als je ruit deze heeft). Hierna klik je de badge in de houder. Na je vakantie berg je de badge weer op in het bijgeleverde zakje.

Mag je een tolbadge voor een andere auto gebruiken?

Het is mogelijk je tolbadge voor meerdere auto’s te gebruiken, maar hiervoor moet je wel je kenteken aanpassen via je Bip&Go account. Het invoeren van het juiste kenteken is verplicht. Wanneer het tolpoortje de badge niet kan lezen of automatisch de nummerplaat scant (zoals in Italië en Portugal vaak gebeurt), wordt je traject aan je badge gekoppeld via je kenteken. Het aanpassen kan 24 uur duren. Doe dit dus ruim voor vertrek.

Mag ik mijn tolbadge aan iemand lenen?

Ja, je mag je tolbadge die geldig is in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal aan vrienden of familie lenen. Het is wel heel belangrijk dat je van te voren het kenteken via je online account aanpast. De kosten van de verschillende trajecten worden van de rekening afgeschreven die aan de badge is gekoppeld.

Hoe bewaar je de Franse tolbadge?

De tolbadge bewaar je in het zilverkleurige zakje waarin deze wordt geleverd. Hierdoor weet je zeker dat de badge niet gedetecteerd wordt bij het tolpoortje wanneer je dat niet wil.

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *