Hoeveel weet jij eigenlijk over Europa? Als we het over Europa hebben, dan denken we al gauw aan de Europese Unie, maar in dit stuk gaat het puur over de landen in Europa als continent. Niet alle landen in Europa zijn immers lid van de Europese Unie. 10 bijzondere weetjes over Europese landen op een rij.

10 weetjes over Europese landen

Hieronder vind je 10 leuke weetjes over Europese landen. Weet jij zelf nog een leuk weetje over een land in Europa? Laat dan gerust onderaan dit artikel een reactie achter.

1. Dit is de oudste stad van Europa.

Weet jij wat de oudste stad van Europa is? Wellicht denk je meteen aan Athene en dan zit je er ook beslist dichtbij. Maar het is niet de oudste stad van Europa zoals op schrift te vinden is. De oudste stad van Europa is hoogstwaarschijnlijk Argos. Volgens de overblijfselen die daar te vinden zijn, is dit gebied al ruim 6000 jaar bewoond. De huidige stad ligt iets westelijker en zuidelijker dan Athene, nog onder de Griekse stad Korinthe. Het bekendst in deze stad is de Lárisa-heuvel, met een hoogte van 290 meter. Beslist een bijzondere stad om eens te bezoeken.

Weetjes Europa

2. Dit is de plaats met de langste naam in Europa.

Eigenlijk is de naam van dit dorp helemaal niet uit te spreken, althans niet voor mensen met een Nederlandse tongval zoals wij. Het gaat hier om Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, een plaats in Wales. Om het ons makkelijk te maken heet deze plaats inmiddels Llanfair PG of Llanfairpwll. In principe was de oorspronkelijke naam Llanfair Pwllgwyngyll, maar toen het treinennetwerk aangelegd werd in het land, besloot de gemeente dat ze op wilde vallen. De raad wilde de langste stationsnaam hebben in heel het land. Zo ontstond de lange naam die je hierboven kunt lezen. De naam heeft overigens wel degelijk betekenis en staat volgens de overlevering voor Heilige Maria-parochie in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de Heilige Tysilio-parochie bij de rode grot.

Lees ook:  De 5 beste spellen over reizen

Weetjes over Europese landen

3. Dit is de hoogste plaats van Europa.

Wellicht is dit een inkoppertje. Als we het over de hoogste plaats in Europa hebben, dan hebben we het over de Mont-Blanc. Deze heeft een hoogte van 4810 meter. Wist je trouwens dat deze berg nog steeds groeit? Dit komt door de klimaatverandering. Gletsjers op middelhoge bergen krimpen in, terwijl de grootste bergen juist in volume toenemen.

Weetjes Europa

4. De bouw hiervan duurt langer dan de bouw van de piramides.

De plannen voor de Sagrada Familia waren ambitieus, en ze zijn nog steeds niet afgerond. Al rond 1882 werd begonnen met de bouw van deze kathedraal, destijds onder toezicht van Antoni Gaudí. Hij had niet kunnen bevroeden dat de bouw zoveel jaren in beslag zou nemen, al had hij wel plannen klaarliggen om de bouw te voltooien, zodat men na zijn dood de kathedraal zou kunnen bouwen zoals hij dat voor ogen had. De kathedraal is overigens nog steeds niet af en de bouw gaat nog minstens tot 2026 duren. De piramides van Gizeh zitten behoorlijk ingewikkeld in elkaar en in die tijd waren er nog weinig hulpmiddelen. Toch duurde de bouw van de grootste piramide waarschijnlijk ‘maar’ zo’n 30 jaar.

Weetjes over Europa

5. Dit is de meest bezochte stad in Europa.

Natuurlijk mag dit weetje niet ontbreken in een top 10 weetjes over Europese landen. Waar in Europa verwacht je de meeste toeristen tegen te komen? In Parijs misschien? De meeste toeristen in Europa gaan naar de Engelse hoofdstad. Zo’n 20 miljoen bezoekers per jaar is niets wanneer het om Londen gaat. Wanneer je in de stad bent, zal je zeker merken dat het hier erg druk is, maar het is wel zo dat deze bezoekers natuurlijk verspreid over het jaar komen. Als het om attracties en bezienswaardigheden gaat, staat overigens Disneyland Parijs met stip op 1.

Meest bezochte stad Europa

6.  De populairste keuken van Europa.

Eten is belangrijk, ook als je aan het reizen bent. Overal in Europa vind je weer andere specialiteiten, zoals je bijvoorbeeld ook in ons artikel over typisch Engelse gerechten en typisch Belgische gerechten hebt kunnen lezen. Maar welke keuken is nu het meest populair in Europa? Dat is nog steeds de Franse keuken. Hoewel de Spaanse en Italiaanse keuken beslist in opkomst zijn, staat de Franse keuken nog steeds bekend als heel verfijnd. Wist je trouwens dat de croissant oorspronkelijk helemaal niet uit Frankrijk komt? Officieel is deze ontstaan in Wenen en kwam die via een Viennoise, een Weense bakkerij, in Parijs.

Lees ook:  4 mooie dorpen aan de Costa Brava

Franse keuken

7. Zweden staat om twee dingen bekend.

Het eerste zal je niet zo snel raden. Zweden is het land in Europa waar je gemiddeld gezien de meeste McDonalds vestigingen vindt. En dan betaal je ook nog eens een fortuin voor je Big Mac. Zweden staat namelijk op de tweede plaats in de Big Mac Index. In Zwitserland kun je McDonalds maar beter overslaan, want dat land neemt momenteel de eerste plaats in. Zweden staat ook bekend om zijn bedden. Niet zo gek als je aan IKEA denkt. Veel Europeanen slapen in een bed dat in Zweden gemaakt is. Het zal je dan ook niet verbazen dat het verhaal gaat dat 1 op de 10 Europeanen in een dergelijk bed verwekt is.

Zweden

8. De grootste stad in Europa.

Wist je dat je de grootste stad van Europa in Turkije vindt? Istanboel is momenteel de grootste stad van Europa met zo’n 15,5 miljoen inwoners. Op nummer 3 staat de stad die je hier wellicht verwacht had: Londen. Wellicht dacht je dat Istanboel ook bekendstond om de vele kebabzaakjes die je hier tegenkomt, maar dat is niet het geval. Hoewel een broodje kebab echt typisch Turks is, kom je in hartje Berlijn veel meer kebabzaken tegen dan in Istanboel!

Istanboel

9. De kleinste stad van Europa.

Wist je dat er in Kroatië een stad ligt die maar 30 inwoners telt? Deze stad draagt de toepasselijke naam ‘Hum’. Wanneer je één keer kucht, ben je de stad al uit. Dit is niet alleen de kleinste stad van Europa, maar ook nog eens de kleinste stad ter wereld. Er staan maar 12 huizen. Om te beoordelen wat de kleinste stad is, moet je wel weten aan welke voorwaarden een stad eigenlijk moet voldoen. In Nederland is dat meestal wanneer een plaats stadsrechten heeft, een gebruik vanuit de Middeleeuwen. Sommige Nederlanders zien een plaats pas als een stad wanneer deze meer dan 25.000 inwoners heeft. Dat is echter een ongeschreven regel, dus voorlopig blijven wij gewoon bij Hum.

Kroatië

10. Dit is het dichtstbevolkte land van Europa.

Nederland doet het beslist heel ‘goed’ als het om dichtbevolktheid gaat. Op wereldschaal staat Nederland momenteel op de 16de plaats. Maar er is een land in Europa dat nog dichter bevolkt is: Monaco. Monaco is het kleinste land dat aan de kust gelegen is en heeft ook altijd maar een heel klein leger gehad. Hoewel Monaco maar heel klein is, is een op de drie inwoners hier miljonair.

Weetjes Monaco

Parkeren Schiphol Airport

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *