Ben jij wel eens in Alkmaar geweest? Deze plaats in Noord-Holland heeft van alles te bieden voor jong en oud. In Alkmaar heb je natuurlijk de kaasmarkt, maar er valt nog meer te beleven. Wil je meer weten over de kaasmarkt in Alkmaar en over de geschiedenis van de stad? Lees hieronder meer over de kaasmarkt en andere bezienswaardigheden in Alkmaar.

Hoe lang bestaat Alkmaar al?

Over de geschiedenis van Alkmaar is aardig wat te vinden. De stad wordt al in de 10de eeuw genoemd in aantekeningen, op dat moment was het dus al een plaats van betekenis. In 1254 kreeg Alkmaar stadsrechten en mocht het zich dus echt een stad noemen. Diverse grote gebeurtenissen worden nu nog steeds herdacht in de stad. De Opstand van het Kaas- en Broodvolk is opgenomen in de Canon van Nederland.

Meer bekend is de rol van Alkmaar in de tachtigjarige oorlog. In 1573 werd Alkmaar belegerd door de Spanjaarden. Het lukte de inwoners van de stad echter om de Spanjaarden buiten hun muren te houden en daarvan wordt vandaag de dag nog steeds gezegd dat bij Alkmaar de victorie begon. Op 8 oktober wordt deze overwinning nog steeds jaarlijks herdacht tijdens Alkmaars Ontzet. In Leiden is er ook een soortgelijk feest: Leidens Ontzet.

De Kaasmarkt van Alkmaar 2022

Alkmaar is vooral bekend vanwege de kaasmarkt en wij zijn daar eerder ook een kijkje wezen nemen om het eens met eigen ogen te zien. De kaasmarkt wordt doorgaans gehouden van maart tot en met september, maar in 2020 kon de Alkmaarse kaasmarkt vanwege corona niet doorgaan. Het was overigens niet voor het eerst dat de kaasmarkt is afgelast. Eerder werd de kaasmarkt ’s zomers nog wel eens afgelast vanwege de hitte. Wanneer het erg heet wordt, smelten de kazen namelijk! Hier wordt nog wel eens grappend over gesproken door de Alkmaarders zelf, zij noemen de kaasmarkt op zulke dagen smeerkaas of kaasfondue. Goed nieuws: de kaasmarkt in Alkmaar wordt in 2022 gewoon weer gehouden. 

Waar komt de kaasmarkt vandaan?

De kaasmarkt van Alkmaar die we vandaag de dag kennen is gebaseerd op een heel lange traditie. De eerste kaasmarkt werd namelijk al in 1365 gehouden! Destijds was dat overigens maar met slechts 1 weegschaal; de echte bloeitijd moest dus nog komen. Het kaasdragersgilde werd in 1573 opgericht. Op de kaasmarkt kun je vandaag de dag nog steeds zien hoe dat kaas dragen in zijn werk ging. Beslist geen licht klusje!

Lees ook:  Ontdek 10 exotische plekken in Nederland

Wanneer is de kaasmarkt open?

Hoe laat is de kaasmarkt in Alkmaar? De kaasmarkt wordt maar enkele dagen in het jaar georganiseerd. Doorgaans is dit in de periode van maart tot en met september. Een mooi uitstapje voor de zomervakantie dus! Wel wordt het vaak behoorlijk druk op de markt tijdens de vakantie. De markt gaat officieel om 10 uur open, maar ook wanneer je wat eerder bent, is het er al een drukte van belang. Om 9.15 wordt het carillon bespeeld en tijdens de ochtend wordt de kaasmarkt toegelicht door een ladyspeaker. Er is uitleg in het Nederlands, maar ook in het Duits, Engels, Frans en Spaans. Tegen 13.00 gaat men de kaasmarkt ‘uitluiden’ met de poortklok van de Waagtoren: dan is de kaasmarkt ook ten einde.

Kunst- en ambachtenmarkt

Wanneer de kaasmarkt gehouden wordt, is er ook een markt waarop kunst en oude ambachten te vinden zijn. Verder zijn er veel oudhollandse lekkernijen te vinden. Niet alleen kaas, maar ook poffertjes en haring zijn hier vertegenwoordigd. Verder wordt er volop gehandwerkt en zal je er zeker ook een klompenmaker tegenkomen. In de stad zijn overigens ook nog talloze straatjes te vinden die oude tijden doen herleven. De geveltjes alleen al maken het de moeite waard om hier doorheen te lopen.

Wanneer is de volgende kaasmarkt in Alkmaar?

De kaasmarkten hebben momenteel gewoon doorgang zoals voor corona. Voor actuele informatie kun je altijd een kijkje nemen op kaasmarkt.nl.

Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.

Wat te doen in Alkmaar?

Denk je nu: die kaasmarkt is leuk, maar wat te doen in Alkmaar als er geen kaasmarkt is? Ook dan zal jij je zeker niet vervelen. Wij geven je hier alvast een paar tips.

Musea in Alkmaar

Wil je cultuur snuiven, dan zijn er volop musea in Alkmaar te vinden. In het hart van de stad vind je onder andere het Stedelijk Museum. Hier wordt kunst tentoongesteld, maar er is ook informatie over de geschiedenis van Alkmaar. Kom je voor de kaasmarkt, dan kun je het Hollands Kaasmuseum uiteraard niet overslaan. En voor de echte bierliefhebbers is er het Biermuseum. Hier kun je interessante feitjes over bier opdoen.

Lees ook:  10 tips voor Kampen: van Hanzestadswandeling tot de beste restaurants

De Grote Sint-Laurentskerk

In de Grote Kerk van Alkmaar is vaak wel wat te doen. Een mooi voorbeeld hiervan is de kerstnachtdienst die hier elk jaar gehouden wordt. Maar ook als er niets te doen is, is het een goed idee om even binnen te kijken. De architectuur is prachtig!

Shoppen in Alkmaar

In de oude stad kun je naar hartenlust shoppen. Niet alleen mooie winkels, maar ook schitterende panden. Sommige winkels in d’Oude Stad zijn gevestigd in oude pakhuizen. Je vindt er niet alleen bekende winkelketens, maar er zitten ook echt leuke authentieke shopjes waar je even kunt rondneuzen. Deze straten mag je zeker niet overslaan:

  • Fnidsen
  • Hekelstraat
  • Langestraat
  • Magdalenastraat
  • Koorstraat
  • De Laat

Lunchen in Alkmaar

Tijdens een dagje uit in Alkmaar of een stedentrip wil je natuurlijk af en toe de inwendige mens versterken met een lekkere lunch. De Turfmarkt in Alkmaar is een van de populairste restaurantjes van de stad. Hier is ook een groot terras bij, waar je met mooi weer lekker in de zon kunt zitten. Je kunt hier ook een high tea, high wine of high beer reserveren. Ga je voor een echt verse lunch, dan moet je natuurlijk bij VERS zijn. De staf moet hier niets hebben van gemaksproducten en alles wat je eet, is dan ook lekker vers. Een andere topper is De Buren. Bij dit café-restaurant kijk je uit op de Gewelfde Stenenbrug en de historische visbanken. Je kunt hier overigens ook dineren.

Diner in Alkmaar

’s Avonds lekker eten in Alkmaar? Ook dat kan natuurlijk. Niet alleen bij De Buren, het restaurantje wat we net al noemden, maar ook nog op allerlei andere plaatsen. Bistro De 13 Balcken is gevestigd in een monumentaal pand. De sfeer is beslist gezellig en de chefs gebruiken dagverse producten, echt kwaliteit dus! Bij De Waag in Alkmaar is het ook prima toeven. Er hangt een gezellig sfeer en de kaart is uitgebreid. Een keertje Grieks eten? Dan kunnen we je restaurant Irodion aanbevelen. Typisch Grieks en een heel gastvrije staf!

Wat te doen in Noord-Holland?

In Noord-Holland zijn nog veel meer mooie plaatsen te vinden die een bezoek waard zijn. Denk daarbij aan Enkhuizen, Hoorn en Den Helder, maar natuurlijk ook aan Amsterdam. Eerder beschreven wij het kustplaatsje Bergen al eens. Dat artikel kun je hier terugvinden:

Op vakantie in eigen land: ontdek Bergen (Noord-Holland)

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *