Nu we niet kunnen reizen, missen we niet alleen de mooie vergezichten en de historische steden en dorpen, maar ook de lekkere keuken van andere landen in de wereld. Maar hoewel we aan de reisbeperkingen niets kunnen doen, kunnen we de buitenlandse keuken wel naar huis halen! Daarom nemen we jullie mee in een reeks over buitenlands eten, waarbij we beginnen met typisch Belgische gerechten. Maak je maar klaar en maak deze Belgische recepten gewoon thuis!
Inhoudsopgave
Top 10 Belgische gerechten
In deze top 10 vind je Belgische gerechten die je zowel in Vlaanderen als in Wallonië tegen kunt komen. Natuurlijk heeft elke streek zijn eigen toppers. In Durbuy zal je bijvoorbeeld regelmatig forel met brandnetel op de kaart zien staan, terwijl je in Gent vrijwel overal stoemp tegenkomt. Dit artikel geeft in ieder geval al volop inspiratie voor typisch Belgische gerechten!
Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.
1. Patat met stoofvlees
Op een koude dag is niets zo lekker als een patatje stoofvlees, maar ook in de zomer zal vrijwel geen enkele Belg dit gerechtje afslaan. Authentiek en typisch Belgisch!
2. Hutsepot
Hutsepot is niet te vergelijken met onze hutspot. Het is een veel ingewikkelder gerecht wat vaak uren op het vuur staat. De basis bestaat uit aardappels met diverse groenten, zoals winterwortel, knolraap, pastinaak, enzovoorts. De hutsepot wordt op smaak gemaakt met jeneverbes, tijm en laurier.
3. Stoemp
Stoemp is de Belgische benaming voor stamppot. Het kan met van alles en nog wat gemaakt worden, als de basis maar een combinatie van aardappelen en groenten is. Stoemp wordt nog wel eens verward met puree, maar dat is het beslist niet. Stoemp heeft namelijk een belangrijk kenmerk: de aardappels mogen niet helemaal fijn zijn!
4. Waterzooi
Als je het woord waterzooi hoort, ga je waarschijnlijk niet meteen likkebaarden. Maar je vergist je, want dit ‘soepje’ kan beslist lekker zijn. Het is een combinatie van kip of vis in de room met aardappels en groenten. Vaak wordt ernaast ook brood opgediend. De naam waterzooi slaat op ‘zode’, het kooksel dat voornamelijk van de vis afkomstig is.
5. Vol-au-vent
Vol-au-vent is een heerlijk pasteitje, waarvan je wellicht dacht dat het heel snel klaar te maken was. Toch vergis je je daarin: dit hapje moet echt wel een poosje op het vuur staan. Maar het is het waard, deze lekkernij met wortel, ui, prei, laurier, kip, gehakt en andere heerlijke ingrediënten, is echt lekker. Met dit recept voor vol-au-vent zet jij het zo op tafel! Er zijn ook allerlei varianten op vol-au-vent gemaakt, bijvoorbeeld met krab.
6. Hopscheuten
Hopscheuten is iets waar ik persoonlijk nog nooit van gehoord had, tot iemand me vertelde dat dit een typisch Belgisch gerecht was. Het maakte me nieuwsgierig. Hopscheuten zijn de uitlopers van de hopplant, dé plant die men gebruikt bij het brouwen van bier. Het heeft wel wat weg van taugé, maar de smaak is verfijnder. Het wordt bijvoorbeeld gegeten met een gepocheerd ei of met kreeft.
7. Mosselen met friet
Mosselen met friet hoef ik niemand uit te leggen. Deze lekkere schelpdiertjes kun je bijvoorbeeld eten wanneer je met de hele familie om tafel zit. De kunst is dan om niet met mes en vork te eten, maar om één schelpje leeg te maken en deze te gebruiken als lepeltje om de andere schelpjes leeg te ‘lepelen’. Een heerlijk klusje met kinderen!
8. Paling in ’t groen
Dat paling in ’t groen voornamelijk om paling draait, is wel duidelijk, maar waar komt dat groen dan vandaan? Het groen is een mengsel van kruiden waarin de paling bereid wordt. Het is dus als het ware een ‘groen sausje’. Misschien ziet het er niet altijd even smakelijk uit, maar je kunt je daarin danig vergissen. De moeite van het proberen waard!
9. Vlaamse asperges
De aspergetijd kennen we in Nederland ook, maar onze zuiderburen maken er wel wat bijzonders van. Waar wij asperges voornamelijk met ei en ham eten, eten de Belgen het met… ei en peterselie. Je zou hier bijvoorbeeld lamsvlees bij kunnen braden, maar omdat er ook al ei bij gebruikt wordt, is het ook een prima keuze voor vegetarisch. Een van die typisch Belgische gerechten waar je alle kanten mee op kunt.
10. Garnalenkroketten
Sommige mensen gaan speciaal voor de garnalenkroketten naar België en als je ze eenmaal daar gegeten hebt, dan weet je waarom dat is. De garnalenkroketten zijn heerlijk smeuïg en hebben een verfijnde, zachte smaak.
Andere Belgische specialiteiten
De bovenstaande 10 Belgische gerechten zijn waarschijnlijk het meest bekend en worden met name geserveerd bij het diner. Natuurlijk kunnen we nog veel meer typisch Belgische lekkernijen bedenken, die vaak speciaal gelieerd zijn aan een stad, zoals de befaamde Brusselse wafel.
## De Brusselse wafel
Deze zoete lekkernij is in Brussel op zijn lekkerst, volgens de locals. Je vindt hier dan ook talloze eetgelegenheden en kraampjes waar je de echte Brusselse wafel kunt bestellen. De topping is altijd weer anders, maar mijn favoriet blijft toch die met kersen.
## Belgische mayonaise
Waar het altijd wel een discussie zal blijven of friet nu uit Frankrijk of België komt, hebben de Belgen het op het gebied van mayonaise wel gewonnen. De echte Belgische mayonaise zou onovertroffen moeten zijn! Doordat er een beetje azijn aan wordt toegevoegd, is deze variant wat zuurder dan de mayonaise die wij kennen. Bij het ‘frietkot’ zijn ze overigens verzot op sauzen, want de keuze is vaak veel uitgebreider dan in Nederland. Denk aan piccalilly en looksaus.
## Belgische chocolade
Oké, ook de Zwitsers zijn een kei in het maken van chocolade, maar laten we de Belgen vooral niet vergeten. De Belgische chocolade is heerlijk. In vrijwel elke stad vind je wel een chocolatier, zoals in Mechelen en Brugge. Winkels waar je, als je een chocoladeliefhebber bent zoals ik, beter heel snel voorbij kunt wandelen!
## Belgisch bier
Hoewel ik geen bierliefhebber ben, heb ik me er in België toch ooit eens aan gewaagd. Framboise is een voorbeeld van bier dat je kunt drinken als je alleen voor de gezelligheid een glaasje mee wilt doen. Het is een zoete variant van bier en de smaak is niet overheersend. Wil je een keer gek doen, dan is de Brugse Zot vast jouw keuze!
Typisch Belgisch ontbijt
Hoewel we eerder over een typisch Frans ontbijt schreven, is er eigenlijk niet echt een typisch Belgisch ontbijt te beschrijven. Het lijkt veel op het Nederlandse ontbijt, met brood (al dan niet geroosterd) en beleg, zoals jam, pasta en ham. Verder zijn er koffiekoeken, die veel lijken op de Nederlandse koffiebroodjes.
Typisch Belgische gerechten of de gezelligheid?
Is het de Belgische eetcultuur of gewoon de gastvrijheid waar we altijd weer op af komen? De Belgische specialiteiten zijn natuurlijk niet te versmaden, maar de gezelligheid en mooie bezienswaardigheden tellen uiteraard ook mee. Daar komen we later nog wel een keertje op terug!
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Belgische chocolade 😍
Enkele opmerkingen:
– Zeg nooit ‘patat’ met stoofvlees als je ‘frieten met stoofvlees’ bedoelt. Patat is bij ons in Vlaanderen een synoniem voor aardappel. Onze Belgische trots zijn frieten, geen patatten.
– Hutsepot is een typisch wintergerecht gemaakt van wintergroenten. In elk gezin is er wel een variant van het gerecht. Van jeneverbes in hutsepot heb ik nog nooit gehoord. Jeneverbessen zijn typische zomerbessen dus horen standaard niet thuis in een wintergerecht.
Hoppescheuten komt van hoppe die groeit langs ranken. Het is een klimplant. Je vindt ze bij ons, in de regio van Poperinge. Het is een echte delicatesse.
Groeten,
Katleen
Dankjewel voor de tips, Katleen! Zo kunnen we nog wat van elkaar leren 🙂
Garnalen kroketten vind ik heerlijk. Ook al eet ik weinig Belgische gerechten