Heb jij al een beslissing genomen over het kerstmenu voor 2022? In Nederland zijn we op dat punt minder traditioneel ingesteld dan in andere Europese landen. In Denemarken eet ongeveer 90% van de bevolking hetzelfde menu op kerstavond. Ook zijn er diverse Europese landen waar op kerstavond geen vlees op het menu staat. Hieronder vind je een lijstje met de meest traditionele gerechten bij onze Europese buren. Wellicht kan je met deze 11 traditionele kerstmenu’s uit Europa inspiratie opdoen voor jouw diner.

Traditionele kerstmenu’s uit andere Europese landen

Misschien ben je op zoek naar kerstmenu’s voor thuis of wil je zomaar vast wat inspiratie opdoen. Hieronder vind je een aantal traditionele kerstmenu’s uit Europa. 11 x typisch kerst!

1. Denemarken

Zoals hierboven staat vermeld ziet het kerstmenu er bij 90% van de Denen er hetzelfde uit. Het hoofdgerecht is gebraden eend gevuld met appels en pruimen. Een tweede optie is geroosterd varkensvlees. Daarbij horen aardappeltjes, gekookt of  gekaramelliseerd en rode kool. Een stevige hap derhalve. Het toetje is rijstepap met bessensaus. Hierin wordt traditioneel 1 amandel verstopt en wie deze in zijn aandeel vindt, kan een jaar geluk tegemoet zien.

2. Frankrijk

In Frankrijk moet het natuurlijk chique en bestaat het voorgerecht vaak uit foie gras (ondanks de protesten van dierenactivisten uit de hele wereld). Oesters of andere zeevruchten zijn ook populair. Het hoofdgerecht is vaak een kapoen gevuld met kastanjes, ook een gerecht waarbij diervriendelijkheid niet op de voorgrond staat. Het traditionele toetje is wel onschuldig en ook erg lekker: Bûche de Noël. Dat is een soort roulade van biscuitdeeg gevuld met chocolade en/of fruit. Het ziet er uit als een blok hout maar smaakt overheerlijk. Een nog oudere traditie zal de liefhebbers van toetjes aanspreken. Een treize bestaat uit 13 kleine toetjes waarbij verwezen wordt naar het laatste avondmaal waarbij Jezus 12 discipelen ontving.

Bekijk ook: Top 10 typisch Frans eten

3. Duitsland

In Duitsland wordt er op kerstavond over het algemeen gekozen voor stevige gerechten. Dat kan een gebraden eend of gans zijn, maar ook karpers zijn erg populair in de meer oostelijk en zuidelijke gebieden van het land. Uiteraard was er bij de oosterburen ook niet altijd welvaart en luxe, daar herinnert een andere traditioneel gerecht aan: aardappelsalade met worstjes. Ook de bijgerechten zijn stevig met zuurkool of rode kool. En een flink glas bier hoort er uiteraard ook bij.

Lees ook:  Waar in Europa vier jij Kerstmis dit jaar?

Bekijk ook: 10 typisch Duitse gerechten, makkelijk eten op traditionele wijze

4. Oostenrijk

In Oostenrijk is het traditionele gerecht op kerstavond een karper. Om deze lekker vers te houden werd de kerstkarper vroeger zo mogelijk levend bewaard in een emmer of zelfs het bad totdat zijn tijd was gekomen. Ook rond de kerst konden dieren weinig positiefs verwachten van mensen. Later kwam er ook een vleesgerecht bij en dat was dan meestal een gevulde gans. De soep vooraf is een stevige aardappelsoep of worstjessoep. Die laatste wordt gemaakt met zelfgemaakte worstjes. Natuurlijk behoort Apfelstrudel tot de populaire toetjes met Kerstmis in Oostenrijk.

5. Zwitserland

In Zwitserland is er geen echt traditioneel kerstgerecht. Omdat de vastentijd en daarmee de vleesloze periode is afgelopen, staat er vooral vlees op het menu. Populair daarbij is de Fondue Chinoise. Deze ‘Chinese’ vleesfondue varieert per regio wat de soorten vlees betreft.

6. Spanje

In Spanje zijn er meerdere tradities maar gevulde kalkoen is het meest voorkomend. Tegenwoordig komen de kalkoenen van de poelier of uit de supermarkt. Vroeger werd het beest levend gekocht op de markt en ging dan mee naar huis en hielden ze  de vogel tot de kerst als huisdier waarna deze de goed gevulde kersttafel zou gaan sieren. Een zoete traktatie is Turrón, dat lijkt wel op nougat en is een echt kersttoetje.

Bekijk ook: 10 typisch Spaanse gerechten: buen apetito!

7. Engeland

De kalkoen is Engeland populair geworden dankzij koning Edward VII, dat gebeurde in de 19e eeuw. Vandaag de dag staat er bij 75% van de Engelsen een kalkoen op de kersttafel. Die is gevuld met veenbes en broodsaus en wordt geserveerd met gebakken aardappeltjes, pastinaak, spruitjes, wortels en heel veel saus. En alsof dat nog niet genoeg is horen er ook nog piglets in blankets bij. Dat zijn pittige worstjes in knapperig spek. In Engeland is het de gewoonte om het overgebleven vlees de volgende dag koud op brood te eten.

Bekijk ook: Typisch Engelse gerechten, ideetjes voor diner en high tea!

8. Italië

Italianen zijn een gelovig volk. Op kerstavond staat er derhalve traditioneel geen vlees op het menu. Maar luxe visgerechten zijn uiteraard ook een culinair hoogtepunt als deze in de Italiaanse keuken worden bereid. Op eerste kerstdag wordt het tijd voor vlees. Ravioli stevig gevuld met diverse soorten vlees, bijvoorbeeld lam is dan populair. Vier je het kerstfeest in de omgeving van Napels dan moet je rekenen op paling, het kerstgerecht in dat gebied.

Lees ook:  Kerst in Wenen vieren: grote kerstmarkten en handige tips

Bekijk ook: 10 x typisch Italiaans eten, desserts en 5 onbekende Italiaanse gerechten

9. Polen

Ook in het overwegend katholieke Polen zal je niet snel vlees op je bord aantreffen op kerstavond. Vis zoals karper, maar ook haring moeten dan voor de eiwitten zorgen. Er is ook een traditioneel koolgerecht dat Bigos heet dat met gedroogde champignons, boter en room wordt verfijnd. Bietensoep, koud of warm geserveerd mag op kerstavond niet ontbreken. Een maanzaadkoek sluit het diner af. In Polen staat er op de kersttafel altijd een extra bord. Een onverwachte gast mag derhalve mee-eten.

10. Rusland

Het is wellicht moeilijk om Rusland momenteel ook als een ‘gewone’ Europese buur te zien, maar ook daar zijn er traditionele kerstgerechten. De huzarensalade is daarbij het meest populaire gerecht. Er zijn diverse varianten wat vlees betreft: rundvlees, kip of gehakt. Heb je liever vis, dan is een haring in bontmantel wellicht meer jouw stijl. Dat is een laagjes-salade op basis van blokjes ingelegde haring. De andere laagjes worden gevormd door gekookte groenten, wortels en rode bieten. De bieten geven de salade een paarse kleur. Ook Kholodets is populair, dat is varkensvlees ingemaakt met een gelei van vleesnat.

Bekijk ook: 10 typisch Russische gerechten en andere lekkernijen

11. Griekenland

In Griekenland wordt er 40 dagen voor Kerstmis gevast. Dat houdt in dat met name er in die periode geen vlees wordt gegeten. Op eerste kerstdag staat er mede daarom veel vlees op het menu, zoals een kalkoen of varkensvlees in diverse gerechten, zoals een gehaktrol met ei, stifado, chirino of mousaka. De dag voor kerst wordt een Christusbrood gebakken. Daarvoor wordt een speciaal deeg gemaakt. Op het brood wordt een kruis afgebeeld en eventueel diverse andere versieringen met een religieuze achtergrond. Het brood wordt ter tafel gebroken en iedereen ontvangt een stuk.

In dit artikel hebben we niet alle kerstmenu’s uit Europa benoemd. Ken jij uit eigen ervaring nog andere traditionele kerstgerechten uit Europa? Voel je vrij om deze hieronder toe te lichten.

Kerstdiners Europa

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *