Op zoek naar bekende en onbekende gerechten uit de landen om ons heen? Hieronder vind je 10 typisch Europese gerechten. Ook thuis kun je prima in de reissferen komen. De afgelopen jaren zijn we door het vele thuis zijn weer creatief geworden. In en om ons huis en dus ook in de keuken. De Europese keuken is een mix van allerlei smaken, of je nu voor Mediterraan gaat of juist voor de noordelijke gerechten. Hieronder kun je wat inspiratie opdoen voor je keuken en hebben we 10 typisch Europese gerechten verzameld.

Kom in de sfeer met een reisthema in je keuken

Vandaag de dag kun je je foto’s op allerlei manieren afdrukken. Zo kun je ook je keuken een internationaal tintje geven met jouw eigen herinneringen. Dit maakt de keuken persoonlijk en doordat je reisfoto een prominent plaatsje heeft gekregen, komen de mooie momenten van die bijzondere vakantie nog regelmatig naar boven. Ideaal om de herinneringen levend te houden en natuurlijk ook een mooie opening voor goede reisverhalen wanneer je gasten hebt. Je kunt denken aan een foto aan de wand, maar ook aan een keuken spatscherm van Topdoek. Superhandig!

Deze foto onderzetters passen daar goed bij. Als je op elke onderzetter een andere foto laat afdrukken, vertelt iedere onderzetter zijn eigen verhaal. Een keuken in reisthema is natuurlijk perfect om typisch Europese gerechten te bereiden. Hieronder kun je alvast wat ideeën opdoen.

spatscherm keuken
keuken spatscherm

10 typisch Europese gerechten

Op zoek naar 10 typisch Europese gerechten? Op deze pagina hebben we 10 bijzondere gerechten voor je verzameld uit Europese landen. Elk land lichten we uit op een aparte pagina, waardoor je nog veel meer inspiratie op kunt doen.

1. Oekraïens gerecht: Kip Kiev

De Oekraïense keuken is wellicht niet de bekendste Europese keuken, maar daarom smaakt het niet minder lekker. De topper van Oekraïne is Kip Kiev. Eigenlijk is dit gewoon kipfilet met kruidenboter en paneermeel. Het is dus een soort schnitzel met een extra kruidige smaak. Knoflook overheerst daarbij doorgaans. Toch is het niet zo simpel om Kip Kiev te bereiden. Het vlees moet aan de binnenzijde natuurlijk perfect gaar zijn en dat controleer je het best met een vleesthermometer. Verder mag de boter pas ontsnappen als de Kip Kiev wordt aangesneden, het mag niet in de pan er al uit lopen. Als dat je lukt, heb je de perfecte Kip Kiev bereid!

Lees ook:  10 romantische gerechten uit heel Europa

Bekijk ook: 10 typisch Oekraïense gerechten & gebak, koekjes en drank uit Oekraïne.

2. Noors gerecht: Stekt fisk

Als je aan typisch Europese gerechten denkt, dan denk je wellicht niet meteen aan Noorwegen. Toch zijn ook de noordelijke keukens de moeite waard en hoef je het echt niet alleen bij de mediterrane keukens te zoeken. Een favoriet gerecht van de Noren is stekt fisk. Eigenlijk betekent dat gewoon gebakken vis en er kunnen dan ook allerlei soorten vis op je bord belanden. Eet je dit in Noorwegen, kijk dan zeker bij je buren af hoe zij de vis eten. De ene vissoort bevat nu eenmaal meer graten dan de andere.

Bekijk ook: 10 x typisch Noorse gerechten, dit kun je verwachten

3. Engels gerecht: Beef Wellington

Beef Wellington is beslist een topper uit de Engelse keuken. Het belangrijkste ingrediënt is runderbiefstuk of ossenhaas. Voeg daar wat paddenstoelen en diverse kruiden aan toe en met een laagje bladerdeeg erbij is je gerecht helemaal af. Traditioneel at men vaak alleen het vlees op, omdat het daar tenslotte om ging, maar vandaag de dag wordt alles gegeten. Geen wonder, want het smaakt heerlijk!

Bekijk ook: Typisch Engelse gerechten, ideetjes voor diner en high tea!

4. Typisch Roemeens gerecht: Mititei

De Roemenen houden wel van goed gekruide worst en mititei wordt op diverse manieren bereid. Mititei zijn kleine worstjes die je eigenlijk in ieder restaurant daar wel kunt bestellen. Je kunt ze vergelijken met saucijsjes. Mititei worden meestal geserveerd met groente en aardappelen, maar je kunt ze ook als hapje krijgen of bij een broodmaaltijd bestellen. Ook hier is de knoflook weer rijkelijk vertegenwoordigd.

Bekijk ook: 10 typisch Roemeense gerechten, van soep en worst tot snacks en gebak

5. Frans gerecht: Magret de canard

Magret de canard ken je waarschijnlijk wel. Als je op vakantie naar Frankrijk gaat, dan is de kans groot dat je dit gerecht tegenkomt op de kaarten. In de zomermaanden serveert men het vaak in combinatie met salade, terwijl het in de winter in principe met rode kool wordt geserveerd. Men bakt de eendenborst op het vel, waardoor er geen extra vet hoeft te worden toegevoegd. Magret de canard mag nog rosé zijn bij het opdienen. Na het bakken wordt de eend in aluminiumfolie gewikkeld met wat rode wijn erbij, zodat het vlees een heerlijke smaak krijgt en het nog even door gaart.

Bekijk ook: Top 10 typisch Frans eten

Lees ook:  Top 10 typisch Frans eten

6. Belgisch gerecht: Garnalenkroketten

Wist je dat sommige mensen speciaal voor de garnalenkroketten naar België afreizen? Als er speciaal voor gereisd wordt, dan mag dit gerecht natuurlijk niet ontbreken aan onze lijst met typisch Europese gerechten. Je kunt garnalenkroketten eten als hapje, als lunch, maar ze worden ook bij het diner geserveerd, vaak met wat salade of andere groenten. Garnalenkroketten zijn vaak maar klein, maar ze kunnen behoorlijk machtig zijn.

Bekijk ook: Typisch Belgische gerechten: waan je even in Vlaanderen of Wallonië.

7. Iers gerecht: Irish stew

Ook Ierland is een Europees land. Irish stew wordt gemaakt van aardappelen, uien, peterselie en vaak ook wortels. Het zou dus ook wel een Nederlandse pot kunnen zijn, al gebruiken de Ieren wel ander vlees dan wij gewend zijn. Waar een Nederlander waarschijnlijk voor rundvlees zou kiezen, doen Ieren van alles in dit gerecht, van schapenvlees tot geitenvlees. Het is een stevige maaltijd en doet een beetje winters aan.

Bekijk ook: 10 typisch Ierse gerechten die je moet proberen.

8. Portugees gerecht: Pastéis de nata

Pastéis de nata zijn eigenlijk custardtaartjes. De Portugese keuken omvat behoorlijk veel zoetigheden en gebakjes, maar dit zijn wel de bekendste daarvan. Je kunt ze in heel Portugal krijgen, maar in Lissabon zit een bakker die er echt bekend om staat. Je vindt deze bakker in de wijk Belem. Niet zo gek dat de gebakjes soms ook Pastéis de Belém worden genoemd dus.

Bekijk ook: Top 10 Portugese gerechten

9. Duits gerecht: Curryworst

De curryworst is onder Duitsers minder populair dan vroeger. Inmiddels kiezen onze oosterburen namelijk vaker voor spaghetti bolognese. Maar als je typisch Duits wilt eten, dan ga je toch zeker voor curryworst? Deze typisch Europese snack werd rond de jaren 50 van de vorige eeuw voor het eerst geserveerd. Een curryworst is eigenlijk hetzelfde als een braadworst, maar de saus zorgt natuurlijk voor de naam.

Curryworst

Bekijk ook: 10 typisch Duitse gerechten, makkelijk eten op traditionele wijze.

10. Italiaans gerecht: Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e o lio is een eenvoudig Italiaans gerecht. Ook als je nog niet zo’n ervaren kok bent, zet je dit gerecht in een handomdraai op tafel. De ingrediënten zijn spaghetti, olijfolie, knoflook en Spaanse peper of gedroogde chili. Als je de spaghetti gekookt en de rest gebakken hebt, doe je er nog wat fijne bladpeterselie over, wat citroensap en natuurlijk wat Parmezaanse strooikaas. Klinkt dat even makkelijk!

Bekijk ook: 10 x typisch Italiaans eten, desserts en 5 onbekende Italiaanse gerechten

Dit artikel betreft een samenwerking.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *