Nieuwsgierig naar Denemarken? Blogger Lucas ging off the grid en laat ons een kant van Denemarken zien die nog niet door duizenden toeristen ontdekt is. Overnachten in een eeuwenoude blokhut, genieten van de ongerepte natuur en natuurlijk lekker lokaal eten. Denemarken off the grid is prachtig!

Denemarken off the grid: Fjeneslev ontdekken

Met de auto vertrokken wij (Lotte en ik) vanaf Amsterdam naar Fjeneslev. Daar wachtte op ons een 222 jaar oud blokhutje in de natuur. Een plek waar je alleen maar kunt zijn, waar je tot rust kunt komen door de tijd los te laten. In de winter is het water afgesloten en is het de kunst om goed te timen zodat je niet zonder water komt te zitten. Anders is het even naar het hoofdgebouw wandelen, waar ook de wc zit, om de flessen weer te vullen.

In de zomer is het een waanzinnig plek om weer tot jezelf te komen. Buiten lopen de kippen en hanen vrij rond. Samen met een aantal geiten achterin de tuin.

Omdat ik zelf therapeut en fasting coach ben is een trip ook altijd een mogelijkheid om weer nieuwe dingen over mijn gezondheid te leren. Dit is ook een stuk ontwikkeling die ik in mijn praktijk Gezond met Plezier weer kan toepassen. Elke nieuwe omgeving daagt je ook weer op een nieuwe manier uit, of het nu de kou is of de basic voorzieningen. Overal valt iets te ontdekken en te leren.

Lees ook:  11 x traditionele kerstmenu’s in Europa

De turnringen neem ik altijd mee om lenigheid en krachtoefeningen in de ochtend te kunnen blijven doen. Eenmaal onderweg proberen wij altijd graag de lokale gerechten uit in restaurants of door zelf te koken. De ingrediënten zoeken we dan altijd uit op een zo lokaal mogelijke plek, zoals een markt of bij een boer.

De omgeving van Fjeneslev

Rondom de verblijfsplaats was er veel mogelijk op het gebied van natuurontdekking en wandelen. Ook in de winter is het een gebied om op pad te gaan en de bossen in te duiken. Het is minder wild dan bijvoorbeeld in Duitsland of andere delen van Europa. Wel kun je merken dat het echt nog puur natuur is, iets dat wij in Nederland nog maar nauwelijks kunnen terugvinden.

In de omgeving is er in elk dorpje iets te ontdekken. In het grotere dorp Soro kom je nog de traditionele architectuur tegen met ook veel plekjes waar je de cultuur echt kunt ervaren. Er is een klein café waar twee senioren de leiding hebben. Café Intro is absoluut een bezoekje waard.

Hier wordt goede kwaliteit koffie en thee geschonken en je kunt er een taartje eten. Allemaal zelf gemaakt en vol verwondering dat je als toerist hun plekje hebt gevonden staan ze je te woord. Ze komen zelfs met de koffiekan langs om te vragen of je nog bijgeschonken wilt hebben.

Korte trip naar Kopenhagen

Om toch een blik van de hoofdstad te ontvangen zijn wij een dag met de auto naar Kopenhagen gereden. Heb je de mogelijkheid om met het openbaar vervoer te gaan, dan is dit aan te raden. De parkeerkosten zijn hoog (tenzij je bereid bent te wandelen) en het is wel zoeken naar een plekje.

Lees ook:  Wat is duurzaam reizen? - Tips voor een duurzame vakantie

Op deze website kun je precies zien hoeveel je kwijt bent per stadsdeel. Je kunt bij een automaat gemakkelijk een app downloaden om daarmee de parkeertransactie te starten. Zo hoef je geen zorgen te hebben dat je er te weinig in hebt gegooid.

Als je in de ochtend aankomt is een geweldige plek om traditioneel te ontbijten; Grodt. Er zijn meerdere vestigingen in de stad. Het is de moeite waard om door te stad te wandelen of een fiets te huren. Er is voor ieder wel iets terug te vinden, zoals in elke grote stad.

In het zeewater dippen

De trappetjes zijn ervoor gemaakt en er bestaan zelfs clubs in Denemarken waar ze het meteen met sauna combineren. Hier moet je wel eerst lid van worden anders laten ze je niet binnen. Het is een aanrader om naar Koge (locatie: F633+CF Køge, Denemarken) te rijden en hier het water in te gaan. Koge is een traditionele stad waar je geweldig oude architectuur kunt zien en echt nog een gevoel kunt krijgen hoe het ooit is geweest.

Er zijn ook een hoop leuke tentjes en restaurants om naar binnen te gaan. Een aanrader voor thee en gebak is Café T. Hier wordt ook alles nog vers gemaakt en kun je nog een echte pot thee krijgen.

Met deze trip kun je een echt gevoel krijgen hoe dit deel van Denemarken nog steeds leeft en hoe het ooit is geweest. Veel plezier met reizen!

Deze gastblog werd geschreven door Lucas van Gezondmetplezier.nl.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *