Ga je in de herfst naar Napels, dan ben je natuurlijk benieuwd naar het weer in deze Italiaanse stad. In oktober is het gemiddeld 22° C in Napels overdag. Over het mooie Napels schreef Goethe: Eerst Napels zien en dan sterven. De prachtige Amalfi-kust, de machtige Vesuvius en de het ruïnes van Pompeii die de Duitse schrijver zo bewonderde, zijn er nog steeds. Maar Napels is meer en wellicht de meest Italiaanse stad van het land. Hier schreeuwt een moeder in rap Italiaans tegen haar kinderen terwijl ze hoog boven een smal steegje de was ophangt. Pizza’s zijn hier zoals ze moeten zijn, eenvoudig en vol smaak zonder vreemde ingrediënten.

Is Napels gevaarlijk?

Napels is ook een van de armste steden van Italië, vuil en met overvolle straten. Hier heeft de maffia nog steeds overal tentakels bovengronds. Toeristen hebben daar weinig last van, mits ze uit de buurt blijven van plaatsen waar ze niet gewenst zijn. Laat je informeren in je hotel en ga niet zomaar een café binnen in de niet-toeristische wijken van Napels. Er valt elders genoeg te genieten.

De geschiedenis van Napels

Ongeveer 500 jaar v.C. werd Neapolis gesticht door immigranten van het Griekse eiland Rhodos. Ze brachten de Griekse cultuur naar Italië, waardoor ook Rome, dat toen in opkomst was, werd beïnvloed. Vanaf 400 v.C. werd Napels er; gedwongen bondgenoot van Rome. De Grieken waren al gauw in de minderheid al zou hun invloed op de taal blijven bestaan. Het hedendaagse Napolitaans is meer een eigen taal dan een dialect van het Italiaans. Na de val van het Romeinse Rijk, maakt Napels nog een tijdje deel uit van het Byzantijnse Rijk. Maar de ‘barbaren’ namen ook Napels in.

De Normandiërs (afstammelingen van Noormannen die het Franse schiereiland hadden bezet) waren de eerste in een rij van bezetters. In de periode van de 15e tot en met de 18e eeuw was Napels een van de grootste en belangrijkste steden in Europa. Er woonden in die tijd al 200.000 inwoners, een aanzienlijk aantal. Na de eenwording van Italië veranderde alles. De economische macht verschoof naar het noorden. Milaan, Turijn en Genua werden rijk en Napels steeds armer. De rijke bewoners van de stad zochten hun heil noordwaarts en de maffia kreeg Napels in de greep. Vandaag de dag wonen er 1 miljoen mensen in Napels en ongeveer 4 miljoen in de directe omgeving. De situatie qua armoede en de macht van de maffia is nog niet veel veranderd.

De Vesuvius heeft altijd invloed gehad op de stad. Toen Pompeii werd verwoest in het jaar 79 werd ook Napels zwaar beschadigd. Dat is nadien nog meerdere malen gebeurd. Een zware uitbarsting was er voor het laatst in 1906. De Vesuvius is echter nog steeds een actieve vulkaan in een zeer dichtbevolkt gebied. Er is ook geen vulkaan ter wereld die meer wordt gemonitord.

Wat je nog moet weten over Napels

Het verkeer in Napels is berucht. Scooters komen van alle kanten en ook automobilisten trekken  zich weinig aan van verkeersregels. Ook als voetganger (de beste manier om. De stad te bekijken) moet je voorzichtig zijn. Dat geldt ook voor het gebruik van drinkwater uit de kraan. Voor de meeste Napolitanen zijn de pizza’s die ter plaatse worden gemaakt heilig. Een verzoek om een pizza met andere ingrediënten is bepaald niet verstandig.

Lees ook:  De 5 mooiste steden in Europa in de herfst

Napels is een arme stad en bij de meeste restaurants kan je ook een uitgestelde koffie of pizza erbij bestellen. Die wordt dan geserveerd aan iemand die het niet zelf kan betalen. Deze optie wordt zeer serieus genomen. Dat geldt ook voor het geloof en bijgeloof. Overal in de stad zijn kerken en kapelletjes. Maar ook bijgeloof spreekt een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Spot daar niet mee.

Booking.com

10 bezienswaardigheden in Napels

In de maand oktober is het niet extreem druk bij de toeristische trekpleisters en zijn de temperaturen aangenaam. De volgende attracties zijn de moeite waard.

1. Pompeii 

Nog steeds vinden er opgravingen plaats in Pompeii, maar het grootste gedeelte van de verwoeste stad is weer blootgelegd en toegankelijk voor toeristen. Het is een uniek kijkje naar een tijd die bijna 2000 jaar achter ons ligt. Hier zie je het normale leven in een klein Romeins stadje dat in de tijd werd bevroren. Geen enkele bezoeker zal de sfeer niet voelen die zo overduidelijk aanwezig is. Het stadje ligt een paar kilometer buiten Napels.

2. Castel Nuovo

Dit kasteel is het symbool van Napels. Het is minder oud dan het er wellicht uitziet want het is 700 jaar geleden gebouwd als koninklijk paleis. Het imposante gebouw met de enorme torens maakt wel duidelijk dat Napels in die tijd durfde te pronken met haar macht en rijkdom. Vandaag de dag is het paleis een museum.

3. Napoli Sotterranea

Wist je dat er ook een ondergronds Napels is? In de loop van de eeuwen zijn er onder de hele stad tunnels gegraven. In eerste instantie gebeurde dat om bouwmateriaal te verkrijgen. Later werd een deel van de tunnels gebruikt om water op te slaan voor de dorstige stad. Tegenwoordig kan je een wandeling maken door een deel van het stelsel. Er zijn leuke winkeltjes gevestigd en een museum waar je alles te weten kan komen over de tunnels.

4. Castel dell’Ovo

Dit is het oudste gebouw in Napels dat nog bestaat. Het werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd. Later werd het 5 eeuwen lang als klooster gebruikt. Na de monniken werd het weer tot kasteel gemaakt en daarna waren er nog vele bestemmingen. Uiteraard is er in 20 eeuwen het een en andere gerenoveerd en veranderd. Grote delen zijn ook nog origineel. Het gebouw is nu in gebruik als museum en wordt ook veel bezocht door de locals.

Lees ook:  Roemenië tips: de 10 mooiste bestemmingen in Roemenië en meer

5. San Carlo Theater

Een grote Italiaanse stad zonder theater, dat kan natuurlijk niet. Maar eigenlijk is het omgekeerd. Het San Carlo Theater heeft model gestaan voor vele andere theaters in Italië. Je hoeft dan ook niet per se een liefhebber te zijn om dit gebouw te willen zien. Vlak na de bouw was er ruimte voor bijna 3.500 toeschouwers, ongekend voor die dagen. Nu is de capaciteit uit veiligheidsoverwegingen gehalveerd.

6. Piazza del Plebiscito

Precies in het hart van het oude gedeelte van Napels ligt dit prachtige plein  Het is de meest populaire ontmoetingscentrum van de stad en tevens een ideaal uitgangspunt voor een wandeling door de mooiste wijken die het oude centrum te bieden heeft Iedere straat die uitkomt op dit plein heeft wel iets te bieden en is de moeite waard. Bovendien is het plein ook een ideaal oriëntatiepunt om niet te verdwalen.

7. Capella Sansevero

In het oude centrum ligt deze relatief onopvallende kapel. Het gaat hier dan ook niet om de buitenkant maar om wat er binnen te zien valt. Hier staan enkele van de mooiste standbeelden die zijn gemaakt tijdens de renaissance. Liefhebbers maken de reis naar Napels soms alleen al voor ‘De gesluierde waarheid’. De collectie is niet bijzonder groot dus kan een bezoek gecombineerd worden met een andere bezienswaardigheid.

8. Vesuvius

Dansen op een vulkaan? Van een afstand is de Vesuvius op zijn minst al indrukwekkend te noemen zoals deze aan de rand van de stad opdoemt. Maar je beseft pas echt hoe enorm deze berg is als je kiest voor een beklimming. Als toerist mag je tot 200 meter van de top komen. Daar is het uitzicht prachtig maar heb je ook het gevoel dat je in de nabijheid bent van een onvoorstelbare natuurkracht. De laatst bekende uitbarsting was in 1944 en deze was niet extreem krachtig. Toch spuugde de Vesuvius toen puin en rook tot een hoogte van 33 kilometer de hoogte in.

9. Amalfi-kust

Maar weinig steden kunnen zich beroemen op een eigen baai zoals Napels. Smaken verschillen, maar dit stuk kust aan de Middellandse Zee wordt ook de mooiste ter wereld genoemd. Wie het daar niet mee eens is, moet zelf maar eens gaan kijken. Oktober is dan een ideale maand, omdat het massatoerisme is verdwenen en het strand en het water nog steeds aangenaam zijn. De kust ligt op 1 1/2 uur rijden van Napels.

10. Procida

In de baai van Napels ligt onder andere het sprookjesachtige Capri dat onder meer wordt bezocht door de rijken en machtigen der aarde met miljoenenjachten. Procida is beduidend minder bekend maar zeker niet minder mooi. Het bezit een schilderachtig dorp en is verder een oase van rust met een natuur die in oktober nog bijzonder mooi is. Met een veerpont vanuit Napels ben je binnen 45 minuten op je bestemming.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *