Kerstmis is ineens weer dichtbij nu de nazomer op het einde loopt. Misschien heb je al plannen voor kerst 2023 of wellicht is een tip voor een bijzonder uitje welkom. Is Praag leuk met kerst en zijn er kerstmarkten in Praag? Op 1,5 uur vliegen van Schiphol ligt Praag en dat is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest aantrekkelijke steden om de tijd rond kerst door te brengen! De hele stad is versierd en verlicht en vlakbij de Burcht staat een perfecte kerstboom. Het is voor de kwekers een grote eer als een boom van hen wordt uitgekozen. In Praag heerst in de kersttijd een gezellige en romantische sfeer waarbij toeristen welkom zijn. Kerst in Praag vieren? Lees hier meer over de kersttradities en noteer alvast de mooiste kerstmarkten van Praag.

De gouden stad, verdeeld in oud en nieuw

Praag wordt de gouden stad genoemd en dat zal je begrijpen als je prachtige staaltjes van architectuur ziet in het centrum. Het lijkt wel alsof de mooiste voorbeelden van de renaissance, barok en gotiek hier bewust verzameld zijn. Het centrum bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. Daarbij is nieuw een beetje relatief want in 1348 besloot Karel IV, koning van Bohemen eb keizer van het heilige Roomse Rijk dat Praag te druk was geworden en met een nieuw gedeelte moest worden uitgebreid. Dat gebeurde aan de hand van een stadsplan, wat beslist bijzonder was voor deze tijd. Daar profiteert de huidige toerist nog steeds van, want het centrum is overzichtelijk en zeer geschikt voor een wandelroute.

Indien je buiten het centrum verblijft, kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Dat is schoon, veilig en goedkoop en je komt er overal mee.

Lees ook:  Top 5 Europese steden voor een citytrip
Booking.com

Kersttradities in Praag

In Tsjechië doen ze het net weer iets anders dan bij ons. Kerst begint thuis op zondag vier weken voordat het Kerstmis is. Het hele huis wordt dan ook versierd en er wordt een kerstboom in huis gehaald. Deze wordt echter pas opgetuigd op kerstavond met traditionele Boheemse versieringen, zoals glaskettingen. Het centrum van de befaamde glasblazerskunst ligt immers op minder dan 50 kilometer van Praag.

Een andere traditie die in ere wordt gehouden is het bakken van kerstkoekjes. Er zijn diverse soorten en deze worden rijkelijk versierd. Ze mogen pas op kerstavond worden gegeten. Bij de bakker zijn ze minder streng en kan je ze al eerder proeven.

Ook in Praag wordt er lekker gegeten met kerst, echter geen kalkoen. Favoriet zijn karper, vissoep en schnitzel. Daarbij hoort altijd een aardappelsalade. In Tsjechië blijft iedereen bij het kerstmaal keurig aan tafel tot ook de laatste gast is uitgegeten. Eerder opstaan brengt -naar verluidt- ongeluk.

Bekijk ook: Top 10 kersttradities in Europa

Kerst in Praag

De 3 mooiste kerstmarkten van Praag

In november worden de meeste winkels en straten al feestelijk verlicht. Overal worden kerstbomen geplaatst voor december, de grootste staat traditioneel voor de Burcht. Op ieder plein is een kerstmarkt te vinden, vaak gespecialiseerd. Op iedere markt vind je sowieso kramen met glühwein en warme cider. Ook warme snacks zijn overal verkrijgbaar. De geur van pittige kruiden is op iedere markt aanwezig. Een paar van de vele markten zijn:

1. Namesti Miru

Het Plein van de Vrede (Namesti Miru) vind je in het Vinorady District dat sinds 1922 bij Praag hoort. De kerstmarkt hier is de meest authentieke in de stad, Het aanbod is afgestemd op de locals en minder op toeristen. Na 5 uur in de middag wordt het hier druk en gezellig. Na het werk wordt hier dan een drankje gedronken en een hapje gegeten voordat de werknemers huiswaarts gaan.

2. Praagse burcht

Op het plein voor de Praagse burcht wordt ieder jaar de grootste en bekendste kerstmarkt georganiseerd. Met de verlichte burcht op de achtergrond is het een fantastisch plaatje. De toeristen komen hier dan ook massaal naar toe. De kraampjes liggen vol met kerstdecoraties en versieringen voor de kerstboom. Een cadeautje voor het thuisfront is ook niet moeilijk te vinden. Bij een warm drankje passen gepofte kastanjes en klobasa. Dat laatste is een typisch Tsjechisch worstje dat heerlijk is gekruid.

Lees ook:  Kerst in Parijs, 10 leuke tips

3. Andel

Op het brede trottoir voor metrostation Andel is er ook de rest van het jaar een markt. Tijdens de kerstperiode kan je hier het lekkerste kerstbrood en -gebak kopen. Een andere specialiteit is de verzilverde maretak. Overigens zijn de prijzen in het verder goedkope Praag op de markten aangepast aan de toeristen.

Een uitje tijdens het bezoek aan Praag

Aan het beroemde Wenceslasplein ligt het Nationaal museum. Het museum bestaat uit een oud en een nieuw gebouw, die met elkaar zijn verbonden met een tunnel. De collectie is voor de liefhebber erg mooi, maar er zijn ook twee andere bijzonderheden. Op grote schermen in de tunnel is de geschiedenis van Praag te zien. Voor locals vaak een emotioneel schouwspel, maar ook voor toeristen bijzonder. In het museum kan je tot in de glazen koepel komen. Daar heb je een geweldig uitzicht over de stad, met name in de kersttijd bij avond.

Bekijk ook:


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *