Indien je even de religieuze aspecten buiten beschouwing laat, wat zijn dan de eerste zaken die bij je opkomen als het om Kerstmis gaat? Sneeuw, kerstbomen, lekker eten en drinken en knusse gezelligheid met familie en vrienden? Cadeautjes mag je uiteraard ook niet vergeten. Wil jij wel eens kerst vieren in het buitenland, om te zien hoe het daar gevierd wordt? Dan zijn de onderstaande bestemmingen voor kerst misschien wel iets voor jou.

6 x kerst vieren in het buitenland

Waar in Europa is Kerstmis het meest gezellig? Het blijft natuurlijk subjectief, maar wat denk jij van de volgende 7 landen?

1. Kerst in Noorwegen: Julaften

In Noorwegen ben je in het hele land verzekerd van een witte en koude kerst en een sfeer die echt bij Kerst hoort. Gezellig met het hele gezin genieten voor de open haard na een wandeling in de tintelende kou. Op 24 december wordt kerst uitbundig gevierd met lekker eten en cadeautjes. De Noren noemen dat Julaften. Er is geen kerstman, maar een kabouter met een lange witte baard die voor de geschenken zorgt. Julenisse is diens naam. Het is traditie dat de kerstboom pas op 23 december in huis wordt gehaald. Een andere traditie is het bakken van koekjes. Er zijn 7 verschillende soorten afhankelijk van de streek.

2. Duitsland: het land van de kerstmarkten

Naast de cadeautjes, kerstmarkten en versierde kerstbomen heeft Duitsland nog een aantal andere kersttradities. De adventskalender komt uit Duitsland. In eerste instantie waren dit 24 krijtstreepjes waarvan er in december steeds eentje werd weggeveegd totdat het kerstmis was. Op de gevel van het stadhuis van Gengenbach prijkt de grootste adventskalender ter wereld. Ook de adventskrans met de vier kaarsen komt oorspronkelijk uit Duitsland. Op iedere Duitse kerstmarkt kan je glühwein kopen, maar wist je ook dat er Feuerzangenbowle bestaat. Daarbij wordt een suikerklontje doordrenkt met rum in de glühwein gedaan en geflambeerd. Dat levert een pittig drankje op. De befaamde lebkuchen zijn rond de kersttijd ook overal te koop.

Lees ook:  Wat te doen met kerst 2020?
Duitsland kerst vieren in het buitenland

3. Ga naar Oostenrijk voor de mooiste kerststallen

In Oostenrijk is het niet de kerstman, maar het kindeke Jezus dat de wensen van de kinderen verhoort. Daarvoor moet een wensenlijstje in de haard worden verbrand. Verder zijn er nog twee figuren die met kerst verbonden zijn. Een soort Sinterklaas voor de zoete kinderen en de Krampus, een soort kerstdemon die stoute kinderen uit hun bed komt halen. Oostenrijk is ook het land van de kerststal. Vooral in de regio Salzburg is het plaatsen van een kerststal tot een ware kunst verheven. Bij het kerstmaal zijn in Oostenrijk karper en gevulde zwaan favoriet.

kerst vieren in het buitenland Oostenrijk

4. Een vroege kerst in Engeland

Wil je al vroeg in het jaar een beetje kerst vieren in het buitenland? Kerstmis begint in Engeland eerder dan in de meeste andere Europese landen. In november worden de eerste etalages al versierd en kerstmarkten komen er steeds meer naarmate de kerst nadert. De Engelsen houden van tradities zoals met het hele gezin kijken naar de kersttoespraak van de monarch. Na lange tijd zal het in 2022 weer een koning zijn in plaats van een koningin. Ook gaat vrijwel ieder gezin voor de kerst naar een theatervoorstelling. Deze zijn speciaal voor de kerst en vaak gebaseerd op sprookjes.

Als afsluiting van het kerstdiner is er traditioneel de kerstpudding. Deze wordt in het algemeen al 6 weken voor de kerst gemaakt met gedroogd fruit, broodkruimels, suiker en brandewijn. In ons land zouden we het geen pudding noemen maar de Engelsen zijn er verzot op. Tweede kerstdag wordt Boxing day genoemd. Dan is het tijd om de restjes van het kerstdiner op te maken. Crackers met kleine cadeautjes horen erbij. De actieve kerstvierders kunnen zich uitleven door voetbal te bezoeken of zich in de uitverkoop te storten.

5. Denemarken: kaarsen en een traditioneel diner

Kerstmis is het feest van het licht en rond het kerstfeest zijn kaarsen heel belangrijk in Denemarken. Dat past echt bij het Deense begrip hygge. Typisch Deens is ook de kalenderlys. Op deze kaarsen zijn 24 streepjes met overeenkomstige nummers aangebracht. Vanaf 1 december mag er telkens een stukje van de kaars worden opgebrand. Het grote kerstdiner vindt plaats op 24 december en dan wordt er werkelijk alles uit de kast gehaald wat lekkernijen betreft. Traditioneel is de risalamande, een rijstpudding met kersensaus. In de pudding zit een amandel. Wie deze krijgt, kan zich verheugen in een jaar geluk. Na het diner is het tijd voor cadeautjes, zang en dans.

6. Ierland: het winterkoninkje in top

Het kerstfeest in Ierland lijkt wel wat op dat in Engeland, maar er zijn een aantal typische Ierse gebruiken. Op kerstavond wordt er in bijna ieder gezin een kaars voor het raam gezet. Dat is een symbolisch welkom voor Jozef en Maria en ieder ander die onderdak nodig heeft op deze avond. Terwijl de Amerikanen melk en koekjes neerzetten voor de kerstman, is het bij de Ieren gebruikelijk om een pint Guinness te plaatsen, zodat de brenger van de cadeautjes wat wordt opgevrolijkt. Op Tweede Kerstdag is het Wren Boys Parade. Een winterkoninkje wordt op een rijkelijk versierde paal door de gemeente gedragen om de winter te huldigen. Tegenwoordig is dat uiteraard geen echt vogeltje meer.

Lees ook:  Kerst in Wenen vieren: grote kerstmarkten en handige tips
Kerst vieren in het buitenland: kerstmis Ierland

Kerstmis in Nederland: december als feestmaand

In december is het in ons land uiteraard dubbel feest, omdat eerst Sinterklaas langskomt met de cadeautjes. Het was traditie om de kerstversieringen pas voor de dag te halen nadat de Sint weer was vetrokken op 6 december. Echter wordt dat tijdstip steeds meer vervroegd en dat is ook duidelijk te merken in de winkels, waar kerstproducten en versieringen steeds vroeger zijn te zien. Een kerstdiner kan in Nederland ook gewoon op eerste kerstdag en eigenlijk wordt Kerst op beide dagen gevierd in de familiesfeer. Tijdens de feestdagen hoort een kerststol er echt bij. Dat is een brood met rozijnen, krenten en spijs.

Heb jij al plannen voor kerst dit jaar? Ga jij kerst vieren in het buitenland of in Nederland? Laat gerust hieronder een reactie achter om tips en ideeën te delen.

Bekijk ook onze andere artikelen over kerst:


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *