Dat in Europa er verschillende tradities zijn rond Kerstmis zal iedereen inmiddels wel weten. Bij het vieren hoort meestal een diner met de familie en veel huiselijke gezelligheid. Toch zou je best nog eens verrast kunnen worden door een opmerkelijke gewoonte in een van de landen op ons continent. Hieronder staan er een aantal verzameld. Wees eens eerlijk en laat ons weten welke jij al kende of vermeld hieronder een andere leuke kersttraditie.
Inhoudsopgave
Waar in Europa ga jij kerst vieren? 10 landen op een rij
Waar in Europa ga jij kerst vieren? Wij hebben 10 landen op een rij gezet, die elk zo hun eigen gewoonten hebben met Kerstmis.
1. Polen – 12 gerechten
Een uitgebreide kerstmaaltijd is niet ongewoon, maar in Polen maken ze er echt iets heel bijzonders van. Het kerstdiner bestaat traditioneel uit 12 gerechten. Deze zijn stuk voor stuk typisch Pools en zonder vlees, dus vegetariërs kunnen ook aanschuiven. Ieder gerecht verwijst naar een van de twaalf apostelen. Overigens is het ook gebruikelijk dat er een extra bord en/of stoel staat voor een onverwachte bezoeker. Misschien eens de gastvrijheid in Polen uitproberen?
2. IJsland – Yule Kat
De ruige natuur van IJsland zorgt voor woeste verhalen. In de bergen woont de reuzin Grysla met haar 13 zonen, de Yule Lads. Deze kerels moeten ervoor zorgen dat iedereen een cadeautje krijgt met de kerst. Maar pas op. Tot het huishouden van Grysla hoort ook een enorme kat: Yule Kat. Wie op kerstavond niet minstens één nieuwe kledingstuk draagt, wordt zonder pardon opgegeten door de kat. Je bent gewaarschuwd.
3. Engeland – kerstduik
De achtergrond is niet bekend maar in veel Engelse steden is het de gewoonte om op kerstochtend een duik in het koude water te maken. Hierbij is een feestmuts een must. Daarbij vergeleken is ‘onze’ nieuwjaarsduik een nieuwkomertje. Overigens is een stevige wandeling ook een goede gewoonte.
4. Bulgarije – de kersttafel niet afruimen
Mocht je het kerstdiner in Bulgarije bij een gezin genieten, verbaas je dan niet als de restjes van de maaltijd niet worden opgeruimd. De nacht krijgen de geesten van de voorouders namelijk de kans om ook te proeven van de lekkernijen. Niet alleen in Japan herdenkt men de voorouders derhalve. Ook in Bulgarije is dat een bestaande traditie.
5. Italië – La Befana
Dat cadeautjes van de kerstman komen is een typische Amerikaanse vinding, die ook in Europa steeds meer navolging vindt. Geschenken horen erbij in deze periode. Maar in veel landen komen de geschenken niet bij de kerst maar op een andere datum. Bij ons op Sinterklaasavond en in Catalonië op Driekoningen. In Italië is het een oud vrouwtje op een bezemsteel (zeg maar gerust een heks) die in de nacht van 5 op 6 januari lekkers en cadeautjes rondbrengt.
6. Frankrijk – 13 toetjes
Waar anders dan in Frankrijk zouden ze voor baas boven baas kiezen waar het eten betreft. In de Provence wordt het kerstdiner afgesloten met 13 toetjes, voornamelijk zoet. Het is dus verstandig om wat ruimte te bewaren indien de traditie wordt gevolgd. De toetjes staan symbool voor Jezus en de 12 apostelen. Er hoort ook altijd een mandarijn bij en tijdens het eten daarvan mag je een wens doen (niet hardop natuurlijk)
7. Griekenland – ondergrondse kabouters
In Griekenland zal je rond de kerst op veel huisdeuren een zwart kruis zien staan. Ook worden er oude schoenen verbrand in de open haard. De Kallikantzaros zijn namelijk actief in deze periode. Deze kabouters die ondergronds leven, proberen je huis binnen te dringen. Ze halen dan alles overhoop, maken de melk zuur en zorgen dat de haard het niet meer doet.
8. Baskenland – Olentzero
Olentzero is veel ouder dan alle andere kerstfiguren. Het is een vriendelijke persoon met baret en in boerenkleding. Het betekent dat je een voorspoedig jaar tegemoet gaat als je Olentzero eind december ziet. Om die reden wordt zijn afbeelding ook overal rondgedragen.
9. Sicilië – Levende kerststal
Een kerststal is in veel landen gebruikelijk en een levende kerststal zie je in Zuid-Europa ook wel vaker. In Custonaci gaan ze een flinke stap verder. In een grot vindt een soort toneelvoorstelling plaats met maar liefst 160 deelnemers. Iets om mee te moeten maken.
10. Oostenrijk -Krampus
Een traditie die in deze moderne tijd wat achterhaald lijkt om pedagogische redenen is de Oostenrijkse Krampus. Het is een soort knecht (of medewerker als je dat liever hoort) van de Kerstman. Maar het is geen lieverdje en zijn grootste plezier bestaat uit het bang maken van kinderen. Tijd voor Kick out Krampus?
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.