Het is bekend dat Nederlanders graag een grote kerstmarkt bezoeken en daarvoor meestal een Duitse stad kiezen. Heb je wat meer tijd beschikbaar, dan is het wellicht een keuze om wat verder te reizen en Wenen te kiezen als bestemming voor een korte kerstvakantie. De kerstmarkten daar worden tot de mooiste van Europa gerekend en de romantiek van de stad is er ook tijdens deze periode. Geniet van de sfeer en de stijl van het mooie Wenen.

Praktische tips

In Wenen is het gemiddeld tussen de + 5 en – 3° C in december. De kans op sneeuw is het grootste in de deze maand, maar koude regen is ook niet ongebruikelijk. Als je de kerstmarkten wilt bezoeken, neem dan warme kleding nee en vergeet je handschoenen, sjaal en muts zeker niet. Een goede regenjas, paraplu en stevige schoenen met voldoende grip horen er ook bij.

De kerstmarkten in Wenen zijn gedurende een kortere periode open dan bijvoorbeeld in Duitsland. Ze zijn in het algemeen dan ook erg druk. Ga daarom te voet het centrum verkennen en zoek bij voorkeur ook een adres om te overnachten in het centrum, daar zijn ook vrijwel alle kerstmarkten te vinden.

De kerstmarkt bij Schönbrunn mag je echt niet missen, deze ligt buiten de stad, maar is uitstekend te bereiken met openbaar vervoer. Indien je gedurende de kerstperiode (24 december – 6 januari) buiten de deur wilt eten of een concert of iets dergelijks wilt bezoeken, moet je tijdig reserveren. Veel horeca en de schouwburgen zijn geopend maar ook erg druk.

De kerstmarkten die je moet zien

Welke kerstmarkten zijn er in Wenen? Er zijn er meerdere, maar de onderstaande kerstmarkten mag je zeker niet missen als je in december in Wenen verblijft.

Lees ook:  Kerstmis in Barcelona, wat kan je daar verwachten?

Christkindlmarkt

Voor het indrukwekkende Rathaus in het centrum is ieder jaar de grootste en meest indrukwekkende kerstmarkt van de stad. Deze wordt als een van de mooiste in Europa geroemd . De inwoners van Wenen kopen hier decoraties en kerstgeschenken, maar er zijn ook vele kraampjes mer lekkere hapjes en drankjes. Op een overdekte ijsbaan zijn het vooral de pubers die romantische avonturen zoeken, maar je kan er ook gewoon schaatsen huren als je wilt zwieren. In het centrum vind je ook andere kleinere kerstmarkten. Je hoeft de echte Oostenrijkers maar te volgen.

Markt Schönbrunn

Het paleis van Schönbrunn is de bezienswaardigheid in Wenen maar ligt wat verder van het centrum. Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De markt is kleiner maar wel heel bijzonder onder meer met het schitterende paleis op de achtergrond. Volgens de overlevering wordt deze markt al 700 jaar georganiseerd. Vandaag de dag ziet het er nog zeer traditioneel uit met klederdrachten en vuurkolven.. Er worden ook vooral handgemaakte zaken verkocht. In de maand december worden er in Schönbrunn diverse concertavonden gegeven. Voor de liefhebbers van de Oostenrijker componisten een must en goed te combineren met een bezoek aan de markt. Reserveren is uiteraard noodzakelijk.

Ook tijdens de kerstdagen is schnitzel in trek

De Oostenrijkers kiezen er in het algemeen voor om de kerstdagen thuis door te brengen, maar een kerstdiner in een restaurant komt steeds vaker voor. Dan staan er in het algemeen traditionele gerechten op het menu zoals gefrituurde karper of diverse soorten wild. De bekendere restaurants zijn net als in ons land vaak al maanden van tevoren volgeboekt. In Wenen is het aantal kleine restaurantjes die gespecialiseerd zijn in schnitzels bijna niet te tellen. Tijdens de kerstvakantie is dat een optie indien je het eenvoudig wilt houden.

Lees ook:  Kerst in Parijs, 10 leuke tips

Op de kerstmarkt kan je weer op temperatuur komen met glühwein of punch, beide zijn heel aromatisch, maar vergis je niet in de hoeveelheid sterke drank in de punch. Ook warme hartige hapjes in de vorm van kruidige worstjes en andere snacks zijn populair. Evenals in Duitsland kan je overal peperkoeken (Lebkuchen) kopen alsmede vele andere speciale kerstkoekjes. Voor de liefhebbers zijn er gepofte kastanjes in overvloed

Wat is er te doen in Wenen in de kerstvakantie?

Wenen blijft uiteraard de stad van de muziek en de dans. In de kerstvakantie is er dan ook spektakel voor iedereen op het gebied van concerten, dansfeesten, musicals enzovoorts. Uiteraard kan je ook gewoon de mooie stad gaan bekijken, zeker bij sneeuw is het een sprookjesachtig decor. Op de feestdagen zijn veel bezienswaardigheden en musea gesloten. Kijk altijd vooraf even online indien je iets bijzonders op het oog hebt. Ook in Wenen worden de grote winkelcentra prachtig versierd en zijn deze langer geopend dan normaal. Lekker om te shoppen of gewoon even op temperatuur komen en kijken op een koude dag.

Is Wenen duur tijdens de kerstvakantie?

Op dat punt is de stad niet anders dan de grotere wereldsteden. Het is erg druk in de stad gedurende deze periode, zowel door toeristen uit eigen land als elders vandaan. Op de markten en in de horeca zijn de prijzen  aangepast op de toegenomen vraag. Dat geldt ook voor de winkels. Wenen is een dure bestemming in deze tijd, hoewel dat uiteraard ook afhangt van de keuzes die je maakt.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *