Hoe is oud en nieuw ontstaan en wat zijn de tradities in het buitenland? Wij keken naar diverse oud en nieuw tradities in het buitenland en focusten ons daarbij uiteraard op Europa. Er zijn zoveel mooie gebruiken rond deze dagen! De meest bijzondere traditie met oud en nieuw vind je in Denemarken. Maar ook Spanje heeft een leuk gebruik met de jaarwisseling. De traditie van vuurwerk met oud en nieuw zien we vrijwel overal, maar weet jij precies waar die vandaan komt? Lees snel verder om meer te weten te komen over oud en nieuw tradities in binnen- en buitenland.

Hoe is oud en nieuw ontstaan?

Wist je dat oud en nieuw eigenlijk een eeuwenoud feest is? De tradities veranderden echter wel door de eeuwen heen. De Babyloniërs vierden bijvoorbeeld de komst van de lente met een barbaars gebruik: zij dachten dat de goden die dag hun koning niet zo welgezind zouden zijn en zetten in zijn plaats een slaaf op de troon. Na afloop werd de slaaf dan aan de goden geofferd. Deze traditie vergeten we dus maar snel weer. Onze viering van oud en nieuw lijkt overigens meer op die van de Germanen. Zij waren vooral bezig met het verjagen van de kwade geesten, en hoewel wij dat niet meer doen, hebben we nog wel dezelfde tradities. Er zijn ook oud en nieuw tradities in het buitenland die je beslist zullen verrassen.

Oorsprong vuurwerk met oud en nieuw

Over de ontdekking van vuurwerk staat eigenlijk niets op schrift, maar het komt waarschijnlijk uit China. In de wandelgangen wordt gezegd dat Marco Polo het buskruit, wat gebruikt werd om het vuurwerk te laten ontploffen, meenam naar Europa. In vroeger eeuwen werd het eigenlijk alleen gebruikt voor wapens. Pas later werd er echt met het buskruit gepocht en probeerden de schutters het zo hard of mooi mogelijk te laten ontploffen. Wellicht is deze geest nog een beetje blijven hangen bij de huidige carbidschieters. In ieder geval kwamen na de middeleeuwen de vuurwerkshows in zwang. We weten bijvoorbeeld dat er hier in het jaar 1713 een vuurwerkshow was om de Vrede van Utrecht te vieren. Het vuurwerk werd afgestoken boven de Hofvijver in Den Haag, bij het ‘Torentje’ dus. Wellicht gebruikten ze hierbij ook potten en pannen?

Oorsprong vuurwerk met oud en nieuw

Oud en nieuw op 1 januari

Vroeger werd oud en nieuw dus vooral gevierd met de komst van de lente of met een bijzonder natuurverschijnsel, zoals in Egypte. Daar vierden ze oud en nieuw met het buiten de oevers treden van de Nijl. Natuurlijk slaat dit ook terug op de vruchtbaarheid. Dat 1 januari de eerste dag van het jaar geworden is, hebben we te danken aan Julius Caesar. De christelijke gemeenschap was hier eerst nog fel op tegen, omdat er veel heidense rituelen aan nieuwjaarsdag kleefden. Door de besnijdenis van Jezus, het Kerstkind, aan die dag vast te pinnen, en er op die manier dus een christelijk feest van te maken, kwam er meer acceptatie.

De Nederlandse oliebol

In Nederland is oud en nieuw vooral een feest van oliebollen en champagne. De basis voor de oliebol werd al gelegd door de, hoe kan het ook anders, Germanen. Zij offerden hun goden voedsel, braden dit in olie en bestrooiden dit met meel. Door de vetheid zou het zwaard van de godin van hun lichaam glijden en konden ze dus het kwaad afwenden. Tijdens de middeleeuwen vierde men het einde van de vastentijd na Sint Maarten met oliekoeken. De echte oliebol ontstond pas in de Gouden Eeuw, toen men door de heersende rijkdom veel meer olie kon gebruiken. Vandaag de dag is het een heuse traditie met oud en nieuw en is de oliebol niet meer weg te denken. Ook appelflappen en ananasflappen worden vaak in deze tijd gegeten.

Lees ook:  Tolbadge Frankrijk, hoe werkt het, hoeveel kost het?

Oliebol in Nederland

Nieuwjaar rituelen in Nederland

Heb je het over nieuwjaar rituelen in Nederland, dan kom je al gauw op de nieuwjaarsduik uit, die traditioneel elk jaar gehouden wordt. De eerste nieuwjaarsduik werd echter pas in 1960 gehouden, en wel in Zandvoort. Het stamt echter af van een wat ouder gebruik in Amerika en Canada. Daar hadden zij polar bear plunges, waarbij men massaal in het koude water dook, bijvoorbeeld om geld in te zamelen voor goede doelen. In 1920 werd in Canada de eerste ‘ijsbeerduik’ gehouden om het nieuwe jaar in te luiden. Op dat moment waren er slechts 5 deelnemers. Dat is vandaag de dag toch niet meer voor te stellen. In Rusland maken ze het overigens nog een beetje bonter: daar schijnt men met een kerstboom in de hand in een koude rivier te springen.

De meest bijzondere traditie met oud en nieuw: Denemarken

In Denemarken vinden we een van de meest bijzondere rituelen rondom oud en nieuw. Op nieuwjaarsdag zie je hier nog de tekenen van: er ligt soms echt een stapeltje scherven voor de deur. Het is de gewoonte om bekers en borden stuk te gooien tegen het huis van vrienden of goede buren, als teken van vriendschap. Hoe meer scherven, hoe meer geluk dit de ontvanger zal brengen. Op oudjaarsavond kijkt men traditiegetrouw de speech van de koningin en 90-års fødselsdagen, oftewel de komische sketch Dinner for One, hoort ook bij de tradities voor oud en nieuw.

Oud en nieuw in Denemarken

Breng je oud en nieuw in Denemarken door, dan hoef je niet gek te kijken als iedereen net voor 12 uur op een stoel gaat staan. Om 12 uur mag je er dan af springen om het nieuwe jaar te verwelkomen. Wat je ook mag verwelkomen zijn de marsepeintaarten, die in ringen worden opgediend. Soms wordt er in het midden een fles champagne geplaatst, die de feestvreugde nog verhoogt. In Denemarken kun je best tot in de vroege uurtjes doorfeesten, maar houd wel in je achterhoofd dat 1 januari een gewone werkdag is.

Oud en nieuw in Spanje: het begint al bij je lingerie

Tegen het einde van het jaar liggen de Spaanse winkels er vol mee: rode lingerie. Dat is niet om de romantiek op deze avond nog verder te verhogen, maar omdat het je geluk brengt om dit te dragen. Ook happy singles zullen dus in december de winkels afstruinen op zoek naar rode lingerie. Dit zal men elk jaar weer opnieuw moeten aanschaffen, omdat de traditie ook inhoudt dat je de lingerie om 12 uur ’s nachts uittrekt en verbrandt. Een andere traditie in Spanje is om 12 druiven te eten rond middernacht. Deze moeten in 12 seconden op zijn: elke keer dat de klok slaat, neem je er eentje. De langzame eters onder ons, kunnen dus beter kiezen voor een trage klok.

Tip voor de reisfanaten die oud en nieuw in het buitenland vieren: in Spanje is het zo dat je om middernacht een rondje moet lopen met je koffer. Alleen dan zal je in het nieuwe jaar veel mooie reizen maken. Zet de koffer dus vast klaar voordat je aan de druiven begint, zodat je het hele programma op tijd af kunt maken.

Nieuwjaarsdag in Roemenië: beren op de weg

Oud en nieuw wordt Revelion genoemd in Roemenië. Het is een feest van vrienden en familie, maar in Roemenië hebben ze een leuke traditie op nieuwjaarsdag. Hier wordt een echte processie gehouden met… beren. Dit zijn overigens geen echte beren, maar de bevolking gaat gekleed in berenpakken. Zo zouden de boze geesten verjaagd worden.

Oud en nieuw Roemenië

Op oudejaarsdag kun je echter ook al gekke dingen tegenkomen op de weg: soms gaat men met een versierde ploeg de straat op voor een goede oogst in het nieuwe jaar. Daarbij zingt men het lied ‘Plugusorul’. In Boekarest zijn grote nieuwjaarsfeesten, waaronder een bekende bij het Parlementspaleis, waar veel Roemeense muzikanten optreden. De nieuwjaarswens is: ‘la mulţi ani’, wat men ook zegt bij verjaardagen. Op nieuwjaarsdag mag je in Roemenië beslist niks weggooien, omdat je dan je geluk voor het nieuwe jaar weggooit. En wist je dat blondines normaal geluk brengen, maar op deze dag ongeluk? Brunettes en roodharigen brengen juist alleen op deze dag geluk.

Lees ook:  10 prachtige bestemmingen om een huwelijksaanzoek te doen

Verrassende oud en nieuw tradities in het buitenland: Italië

Ook in Italië is er aan het einde van elk jaar een run op rode lingerie. De Italianen geloven er namelijk eveneens in dat dit gezondheid, geluk en liefde zal brengen. Verder worden de huizen versierd met lampjes en groene takken. Nieuwjaar wordt in Italië uitgebreid gevierd; in veel plaatsen trekken ze hier maar liefst 3 dagen voor uit. Venetië is een van de meest populaire bestemmingen voor stelletjes. Hoewel het er dit jaar leeg zal zijn, is het San Marcoplein normaal gesproken overvol. Om 12 uur zoenen alle duizenden aanwezigen hun geliefde, romantiek ten top?

Oudjaarsavond Italië

Nieuwjaarsrituelen in Griekenland

Op Oudejaarsavond gaan de kinderen in Griekenland zingend langs de deuren. Ze zingen ter ere van Agios Vasilis, een heilige die ons doet denken aan Sinterklaas. De kinderen kunnen ook op cadeautjes rekenen. Er wordt veel gekaart. Om 12 uur snijdt men de ‘vasilópita’ aan, een soort Griekse koek, waarin een munt verstopt is. Degene die de munt vindt, kan rekenen op een heel gelukkig nieuwjaar. Een van de oud en nieuw tradities in het buitenland die je gemakkelijk zou kunnen overnemen dus.

Nieuwjaarsfeest in Polen

De rituelen met oud en nieuw in Polen omvatten vooral veel eten en drinken. Echt traditie met oud en nieuw is om met een hooiwagen het bos in te trekken. Bij het kampvuur eet men worstjes en bigos. Ook wodka mag hier niet aan ontbreken. De oud en nieuw tradities in het buitenland gaan vaak over geluksbrengers. Bij de bakker in Polen vind je rond deze dagen broodjes in allerlei dierenvormen, omdat deze geluk en welvaart brengen. Denk hierbij aan een broodje in de vorm van een schaap of een konijn. Ronde broodjes zijn eveneens symbolisch: die staan voor de loop van het leven. In Polen begint op oudejaarsavond het seizoen van carnaval.

Oudjaarstraditie in Duitsland

Hoe gek het ook klinkt, in Duitsland doen ze op oudejaarsavond aan loodgieten. Met een lepel en een kaars smelt men lood. Dat giet men in een kom koud water. De vorm die het aanneemt, voorspelt dan je toekomst. Ronde vormen staan bijvoorbeeld voor geluk, een hartvorm voorspelt een bruiloft en een anker staat voor hulp die nodig is. Zou Angela Merkel dit ook doen op oudejaarsavond? Traditioneel eten op oudjaarsavond is raclette of fondue. Ook hier hoort champagne er helemaal bij.

Oudjaarstraditie Duitsland

De varkens van Oostenrijk

In Oostenrijk ziet men een varken als boodschapper van het geluk. Daar hoeven ze zelf niet echt blij mee te zijn, want het betekent dat ze op oudejaarsavond op een bord terechtkomen. Hier wordt een grote hoeveelheid alcohol bij geschonken, veelal bier. Bijzonder is dat vuurwerk in vrijwel elke winkel in Oostenrijk verkrijgbaar is. Zelfs bij een bakker of slager hoef je niet vreemd te kijken als er vuurwerk in de vitrine ligt. Op 31 december mag dit de hele dag door afgestoken worden, een van de oud en nieuw tradities uit het buitenland die wij ook kennen.

Oud en nieuw in Frankrijk

Oud en nieuw in Frankrijk wordt wel wat anders gevierd dan in Nederland. Het diner is minstens zo belangrijk als tijdens de kerstdagen. Vaak eet men dit thuis, maar ook restaurants zijn populair op oudjaarsdag. Een traditie met oud en nieuw in Frankrijk is om oesters te eten. Ook foie gras en gerookte zalm worden aan oudejaarsavond verbonden. Champagne is niet specifiek bedoeld voor middernacht, dat drinkt men gewoon de hele avond. Vuurwerk koop je meestal niet zelf in, vrijwel elke plaats heeft een georganiseerde vuurwerkshow. De meest gebruikelijke naam voor oudejaarsavond is ‘la Saint-Sylvestre’. Waar wij de nieuwjaarsduik hebben, kennen ze in Frankrijk een oudejaarsduik: le Bain de la Saint-Sylvestre. Dit is vooral in Bretagne echt een traditie.

De nieuwjaarszoenen worden door stelletjes vaak onder een maretak gegeven, le gui. In Amerika is deze traditie er met Kerstmis. Wij hebben ook een top 10 kersttradities in Europa samengesteld.

Oud en nieuw tradities

Persoonlijke tradities met oud en nieuw

Naast oud en nieuw tradities uit het buitenland, zijn er natuurlijk ook allerlei leuke persoonlijke gebruiken. Ken jij nog leuke tradities voor oud en nieuw? Wordt er in jullie familie een bepaalde traditie hoog gehouden? Voel je vrij om deze traditie met ons te delen en hieronder een reactie achter te laten.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *