Zodra de dagen korter worden en de temperaturen dalen, sta je als fanatieke wintersporter te popelen om je ski’s of snowboard van zolder te halen. Als je ook dit jaar weer richting een mooi skigebied wil reizen, is het wellicht een idee de trein te nemen. En niet zo maar een trein, maar een speciale skitrein! 

Hoe reis je met de wintersporttrein? Naar welke skigebieden kun je gaan en hoeveel kost dit allemaal? Wij hebben alle informatie voor je samengevat en geven antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is een wintersporttrein of skitrein?

Een wintersporttrein is simpelweg een trein die speciaal naar een skigebied rijdt, bijvoorbeeld in Oostenrijk. Een bekend voorbeeld hiervan is de TUI Ski Express nachttrein. Je vertrekt op vrijdagavond vanuit Nederland (Amsterdam Centraal of Utrecht Centraal) en de volgende ochtend stap je uit in de sneeuw. Onderweg slaap je in je coupé of klets je met je reisgenoten. Kortom, het is een hele relaxte manier om je vakantie te beginnen.

De nachttrein brengt je de volgende zaterdagavond terug naar Nederland. Dat betekent dat je ook die zaterdag nog de bergen in kunt, en zondagochtend uitgerust thuis komt. 

Handig om te weten: Wil je enkel met je gezin, familie of vrienden in de coupé zitten / slapen? Boek dan Premium Economy Privé of Comfort Privé. Bij andere soorten tickets is het aangeraden een stoelreservering te doen om er zeker van te zijn dat je bij elkaar zit. Hier moet je wel extra voor betalen. 

vriendengroep in de bergen met sneeuw

De voordelen van de Ski Express nachttrein van TUI

Om van elke vakantiedag te genieten, stappen veel wintersporters op vrijdagavond in de auto, na een hele week werken. Je bent dus al erg moe, en moet dan ook nog een hele nacht rijden. Vooral het laatste stuk door de besneeuwde bergen is een hele uitdaging, en al helemaal wanneer je amper hebt geslapen. Als je dan ook nog sneeuwkettingen moet gebruiken, is het vakantiegevoel ver te zoeken.

Lees ook:  De mooiste plekken van Hongarije: 10 bezienswaardigheden en natuur

Het grootste voordeel van de nachttrein is dus wel duidelijk: een rustig begin van je vakantie. Je krijgt een goede nachtrust en je hoeft je niet te concentreren op de weg. Zaterdag stap je dus vol energie in de skilift.

Wat de TUI Ski Express nachttrein extra aantrekkelijk maakt, is het feit dat je ticket inclusief 8-daagse accommodatie en 6-daagse skipas is. Ook dat hoef je dus niet te regelen. Terwijl andere wintersporters in de rij staan, stap jij meteen in de lift. Wil je graag een dag extra skiën? Dan is het mogelijk om tegen betaling een 7-daagse in plaats van 6-daagse skipas te ontvangen. 

En, last but not least: Met de trein reizen is veel beter voor het milieu dan met de auto. Duurzaam reizen naar Oostenrijk, dat kan!

Met de trein naar Oostenrijk voor wintersport is dus de ideale manier van reizen voor mensen die niet lang in de auto willen zitten, of die geen auto hebben. 

Hoeveel kost de skitrein naar Oostenrijk?

Je wil natuurlijk wel een beetje betaalbaar op wintersport, dus verschillende prijzen vergelijken is een must. Heb je zelf goedkope accommodatie gevonden? Koop dan een TUI Ski Express treinticket naar Wörgl (Oostenrijk) vanaf € 215 per persoon. Vanaf hier is het slechts 10/15 min rijden naar Niederau, Oberau en Itter, waar je heerlijk kunt skiën. Let op, dit is dus enkel een treinticket.

Voor een skitreinticket + skipas + verblijf, ben je zo’n € 700 à 900 kwijt per persoon. Voor luxere appartementen en hotels loopt de prijs uiteraard nog wat verder op. Vergelijk de verschillende opties en aanbiedingen om een mooie deal te scoren. Want met de trein op wintersport gaan hoeft helemaal niet duur te zijn, vooral niet als je op tijd boekt.

3 skiërs in de sneeuw

Naar welke skigebieden gaat de TUI Ski Express nachttrein?

De trein brengt je naar de leukste wintersportbestemmingen in Oostenrijk, zoals Zell Am See, Gerlos, Söll, Niederau, Kirchberg en Westendorf.

Lees ook:  Wat moet je verplicht in de auto hebben in Frankrijk?

Hoe neem je je wintersportmateriaal mee met de skitrein?

Neem je de TUI Ski Express nachttrein naar Oostenrijk? Dan betaal je niets extra voor je bagage. Ook al je skimateriaal neem je kosteloos mee. Ga je op wintersport met kinderen? Dan mag ook je inklapbare buggy of kinderwagen gratis mee met de trein. 

Heb je geen eigen skis of snowboard, reserveer deze dan voor vertrek online bij een winkel in het skigebied. Eenmaal aangekomen op bestemming hoef je je materiaal alleen maar op te halen.

Handige accessoires voor de wintersportvakantie

Skihelm met vizier

Ook al is het voor volwassenen (nog) niet verplicht, het is aangeraden een skihelm te dragen voor extra veiligheid. Een bijkomend voordeel is dat je je GoPro op je helm kunt plaatsen om mooie video’s te maken.

Snowboots

Ook goede snowboots zijn een musthave. Ze houden je voeten natuurlijk lekker warm, maken je outfit compleet en zijn ideaal voor een wandeling door de sneeuw.

Veelgestelde vragen

Hoe boek je treintickets voor de wintersport?

Als je deze winter met de TUI Ski Express nachttrein naar Oostenrijk wil, kun je nu al online boeken

Is een skihelm verplicht?

In steeds meer landen en skigebieden is de skihelm verplicht voor kinderen. Ook veel skischolen hebben deze keuze gemaakt. Maar ook wanneer de skihelm niet verplicht is, is het aangeraden om er één te dragen, ook als volwassene. De laatste jaren zie je dat zowel onervaren als ervaren skiërs en snowboarders steeds vaker voor dit extra stukje bescherming kiezen. 

Wat is de beste periode voor wintersport in Oostenrijk?

In Oostenrijk kun je skiën van december tot in april, soms zelfs nog wat langer, afhankelijk van de sneeuwval en de temperatuur. Januari, februari en maart worden gezien als de beste maanden voor wintersport. De kans op verse sneeuw en dus genoeg pistes die open zijn, is dan het grootst. 

Zijn er skigebieden voor beginners in Oostenrijk?

piste aanwezig. Als je voor het eerst gaat skiën is het wel aangeraden voor een skigebied te kiezen waar veel blauwe pistes zijn, en vooral ook korte pistes. Zo kun je de hele week oefenen maar toch variëren omdat er ook tussen de blauwe pistes vaak wat verschil is qua moeilijkheid. 


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *