Denk je bij Polen aan een saai en grijs Oostblokland? Dan denk je echt verkeerd. In Polen zijn namelijk heel veel leuke, gezellige en kleurrijke steden te vinden. Daarnaast is Polen ook nog eens een land waar je heel goed heen kunt als je met een budget moet werken. Het land kent een hele rijke geschiedenis en aangezien Polen voor veel handelaren een knooppunt was, zijn er in het land heel veel verschillende invloeden terug te vinden. Polen is echt een trip waard als je van geschiedenis en cultuur houdt. De afgelopen jaren is Polen steeds meer in trek gekomen en behoort echt wel tot 1 van de landen die steeds meer tot de populairste vakantiebestemmingen begint te horen.

Het Florence van Polen

Krakau

Een van de mooiste steden van Polen is toch wel Krakow. Deze stad bulkt van de cultuur en geschiedenis. Vandaag de dag is dit echt een studentenstad, maar vroeger was dit de hoofdstad van het land. In het centrum zijn heel veel historische bezienswaardigheden te vinden en het centrum van Krakow is daarom niet voor niets opgenomen in het rijtje van Werelderfgoed plekken van UNESCO. Dit is al sinds 1978 het geval en tegenwoordig wordt Krakow ook het Florence van Polen genoemd. Je kunt hier heel mooi een stedentrip doen en de hoogtepunten van deze stad zijn de Grote Markt, het Koninklijk paleis, de Drakengrot en het stadspark genaamd Planty. Ook Auschwitz-Birkenau mag niet vergeten worden. Dit vernietigingskamp is een donkere bladzijde uit de geschiedenis van de stad.

Lees ook:  Sint-Petersburg citytrip: 10 bezienswaardigheden en tips!

Warschau: De nieuwe oude stad

Tegenwoordig is Warschau de hoofdstad van Polen en is eigenlijk een nieuwe oude stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze stad namelijk compleet verwoest. De Poolse bevolking heeft getracht met behulp van foto’s de stad weer op te bouwen in de originele staat, zodat deze weer de 17e en 18e gebouwen terugkreeg. Ook deze stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt in Warschau het Slotplein, de Johanneskathedraal, het Koninklijk Paleis en verschillende overblijfselen van de oorlog bekijken. Je kunt met het vliegtuig eenvoudig naar Warschau vliegen, maar vanuit Berlijn ook de trein nemen. In dat geval doe je zo’n 13 uur over de reis.

Warschau

Het bedevaartsoord Częstochowa

Wil je een stad bezoeken die wat minder toeristisch is, dan is Częstochowa echt een plek waar je heen moet gaan. Hoewel dit gezien wordt als het bedevaartsoord van de Oostbloklanden, valt het nog mee hoeveel mensen hier op afkomen. Deze plek is nog relatief onbekend, maar mag zich absoluut meten met Lourdes en Fatima. In de stad vind je de Heuvel van het Licht, Jasna Góra en hier wordt de Zwarte Madonna vereerd. Hier ligt een klooster en dit was jarenlang 1 van de rijkste van Europa. Als je de klokkentoren van dit klooster beklimt, heb je een prachtig uitzicht over de stad en het kloostergebied. Daarnaast kun je in het museum bekijken welke offers er allemaal gebracht zijn aan de zwarte Madonna.

Bekijk ook: Top 10 interessante en grappige weetjes over Roemenië

Het historische Poznan

Als je naar Polen gaat, mag je Poznan zeker niet overslaan. Deze stad was, net als Krakau, ook ooit de hoofdstad van Polen. Poznan was daarbij de eerste. De stad is gebouwd op een eiland in een rivier. Het centrum van deze stad is heel mooi en het historische ervan is echt bewaard gebleven. Het Raadhuis van Poznan is misschien wel het meest opvallende in het centrum en vooral de klok is iets wat je gezien moet hebben. Elke dag om 12 uur gaat de klok open en komen er twee metalen geiten uit die tegen elkaar op springen. Daarnaast is de Sint-Petrus-en-Paulusbasiliek een aanrader. Ook het Groot Theater, de Vesting en Stary Browar is de moeite waard.

Lees ook:  10 leuke steden in Nederland voor een weekendje weg

De Hanzestad Gdansk

Het vroegere Danzig heet tegenwoordig Gdansk en is ook een stad die je in Polen bezocht moet hebben. Je kunt vanaf Schiphol en Eindhoven rechtstreeks naar de stad vliegen. Toen het Hanzeverbond actief en voortvarend was, was Gdansk 1 van de rijkste en belangrijkste steden die meedeed aan dit handelsverbond. De stad bestaat uit 3 delen namelijk de Hoofdstad, de Oude Stad en de Oude Buitenwijk. Er zijn ontzettend veel bezienswaardigheden in de stad te bekijken, maar wat je echt niet mag missen is de oude haven en de Koninklijke Route. Dit is een route waar veel koninklijke families langs lopen als ze de stad bezoeken. Zo kun je namelijk het meest eenvoudig alle belangrijke bezienswaardigheden van Gdansk het makkelijkst bekijken.

De mooiste steden van Polen
Krakau en Gdansk

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *