De vakanties zijn nog niet begonnen, of het begint alweer: wellicht gaat Nederland op code rood en kunnen we niet meer naar het buitenland. En dat terwijl we corona allemaal maar liever zo snel mogelijk weer vergeten. Wat kun je dan doen in de zomervakantie van 2022? Wat zijn de alternatieven in eigen land? Wij geven je 5 keer inspiratie voor vakantie-ideeën in Nederland in 2022. Verder vind je onderaan het artikel handige informatie over kleurcodes en verzekeringen.

Coronaproof de zomer door

Wil je coronaproof de zomer door, dan kan dat natuurlijk ook gewoon binnen Nederland. Denk je nu: wat kunnen we deze zomervakantie het beste gaan doen? Dan hebben wij hier een aantal vakantie-ideeën in Nederland op een rij gezet.

Vakantie-ideeën in Nederland

5 vakantie-ideeën in Nederland

Onderstaand een aantal leuke vakantie-ideeën in Nederland. Dit kun je zowel gebruiken voor een dagje uit als combineren met een aantal dagen weg. Deze ideeën zijn puur ter inspiratie. Mis je een bestemming of zou je graag meer lezen over een van de tips in ons lijstje? Laat gerust een reactie achter, wellicht verschijnt er binnenkort een artikel over!

Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.

1. Vakantie-ideeën in Noord-Holland

Noord-Holland is een beetje een ondergesneeuwde provincie. Amsterdam kennen we natuurlijk allemaal, maar de provincie heeft nog veel meer te bieden. Wat dacht je van een bezoekje aan Bergen? Deze plaats wordt nog niet overspoeld door toeristen, maar heeft wel een gezellig oud centrum waar mooie terrassen zijn en leuke shopjes. Bovendien kun je daarna lekker coronaproof uitwaaien aan het strand. Heerlijk toch? Ga je liever naar een grotere stad, dan is Alkmaar beslist een aanrader, zelfs nu er even geen kaasmarkt wordt gehouden.

2. Vakantie-ideeën in Noord-Brabant

Welkom in een van de gezelligste provincies van Nederland! In Noord-Brabant kun je altijd rekenen op een gemoedelijke sfeer, of je nu voor een dagje komt of voor een midweek. Voor het warme vakantiegevoel zit je hier wel goed. Een leuke wandelroute is bijvoorbeeld de Andreas Schotel Route en ook de Drunense Duinen zijn lekker dichtbij. Voor wandelplezier zit je hier dus wel goed en je kunt dus fijn in de buitenlucht vakantie vieren. Ook vind je in Noord-Brabant echt leuke MTB-routes. Liever een dagje coronaproof de stad in? Een stadswandeling door ’s-Hertogenbosch is beslist een aanrader.

Lees ook:  Kerst in Nederland 2020: 10 tips!

3. Vakantie-ideeën in Limburg

Laten we nog even in het zuiden blijven, want ook Limburg heeft van alles te bieden. Maastricht is een prachtige stad, maar misschien vind je dat een beetje te vol in de zomermaanden. Als je op zoek bent naar een alternatief, dan is Roermond beslist een aanrader. Natuurlijk vind je in de omgeving van Maastricht ook prachtige natuur. Heerlijk wandelen door bergen en dalen. Limburg staat overigens niet alleen bekend om de historische steden en prachtige natuur, maar ook om het lekkere eten. En dat is natuurlijk ook wat waard!

4. Vakantie-ideeën in Friesland

Slaan we de Veluwe over? Voorlopig wel, want de Veluwe kennen we allemaal al wel. Maar ben jij bekend met de Friese meren? Dit is een schitterend natuurgebied dat zich uitstekend leent voor watersport. Misschien ben jij wel een fervent zeiler of houd je ervan om ontspannen te suppen. Wat jouw favoriete watersport ook is, in Friesland is er zeker de ruimte voor. Bovendien kun je het combineren met een bezoekje aan Sneek, de watersportstad bij uitstek.

5 x inspiratie voor vakantie in eigen land

5. Vakantie-ideeën in Zeeland

Zeeland is misschien wel onze favoriete vakantieprovincie. Wist je dat je hier prachtige stadjes hebt? De hoofdstad van de provincie, Middelburg, is altijd een bezoekje waard. Maar er zijn ook rustiger plaatsen die we beslist kunnen aanraden. Bezoek bijvoorbeeld de bijzondere kustplaats Vlissingen eens of breng een bezoekje aan historisch Veere. Bekijk de unieke waterkeringen eens en ga naar Deltapark Neeltje Jans. Ook met kinderen is dit absoluut een aanrader.

Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.

Wanneer gaat Nederland op rood?

We hebben het er maar liever niet over, maar het is een scenario: Nederland op rood of zelfs op donkerrood. Wij vonden het nogal lastig te vinden wanneer Nederland nu echt op rood gaat. Het ECDC heeft daar een bepaalde regel voor.

Lees ook:  10 tips voor Kampen: van Hanzestadswandeling tot de beste restaurants

Wanneer gaat Nederland op rood? Als Nederland van groen of oranje naar rood gaat, dan moet het gemiddelde aantal positieve tests, gemeten over 14 dagen, tussen de 75 en 200 per 100.000 inwoners liggen. Verder moet het percentage positieve tests boven de 4% liggen. Ook wanneer er meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners zijn in 14 dagen, gaat Nederland op rood. Op het moment van schrijven ligt het percentage positieve testen bijna op 14% en gemiddeld zijn er 40 positieve testen op 100.000 inwoners. We gaan dus nog niet op rood, maar het behoort tot de mogelijke scenario’s.

Wanneer zou Nederland op donkerrood gaan? Dit gebeurt wanneer er gemiddeld meer dan 6250 besmettingen per dag zijn, gezien over twee weken.

Kun je gewoon op vakantie naar het buitenland?

Met een coronapaspoort zou je buitenlandse reis ook door moeten kunnen gaan als Nederland op rood gaat, maar het kan wel zo zijn dat jouw vakantieland besluit om een quarantaine te eisen of om de grenzen helemaal dicht te doen voor Nederlanders. Check dit dus altijd goed voor vertrek.

Ben je verzekerd als je vakantieland oranje of rood is?

Heb je al een vakantie geboekt? Wat nu als je vakantieland oranje of rood is? Oranje betekent alleen noodzakelijke reizen en dus moet je jezelf afvragen of je echt wel wil gaan. Rood is in principe echt een no go. Maar hoe zit het met je verzekering als je toch naar een oranje land op vakantie gaat?

Zorgverzekering in een oranje gebied

De meeste zorgverzekeringen geven wel dekking in een oranje gebied, maar let goed op: dit geldt alleen voor de standaard kosten in Nederland. Is de zorg elders veel duurder dan hier, dan zal je dus zelf bij moeten betalen. Vraag altijd voor de zekerheid even goed na hoe het zit met jouw zorgverzekering, want elke verzekering is uiteraard weer anders.

Reisverzekering in een oranje gebied

Reisverzekeringen zijn echt een probleem als je op vakantie gaat naar een oranje of rood gebied. Met een reisverzekering heb je maar een beperkte dekking of zelfs helemaal geen dekking als je naar een oranje of rood gebied reist. Voor coronagerelateerde problemen heb je vaak helemaal geen dekking. Als je dus te maken krijgt met een verplichte quarantaine of andere zaken, dan ben je hier niet voor verzekerd. Je bent dus eigenlijk onverzekerd op reis.

Ook een annuleringsverzekering geldt vaak niet als je wilt annuleren vanwege corona.

Geniet van een ontspannen vakantie

Een vakantie is bedoeld om te ontspannen. Zorg ervoor dat je ervan geniet! Vergeet de zorgen om je heen en kies voor een veilige vakantiebestemming. Bekijk ook onze andere alternatieven voor een thuisvakantie eens.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *