Binnenkort op reis naar Servië? Of ben je er geweest en wil je de Servische keuken naar je eigen huis halen? Hieronder lees je meer over traditioneel eten en drinken in Servië. We komen met 10 typisch Servische gerechten en vertellen je meer over drankjes en gebak in dit land.

Traditioneel eten en drinken in Servië

Servië heeft een grote oppervlakte met goede grond. Het is dan ook logisch dat groente en fruit een belangrijk deel uitmaken van een Servische maaltijd. Het land is bijvoorbeeld ook de grootste exporteur van frambozen in Europa. Overigens wordt een deel van die vruchten gebruikt om brandewijn of likeur van te maken. Likeur van frambozen wordt in het land ook wel ‘meisjeslikeur’ genoemd. Ter waarschuwing: ook in deze drank die vaak thuis wordt gemaakt zit minimaal 40% alcohol.

In traditionele gerechten zie je vaak de geschiedenis en de invloeden van veroveraars terug. In Servië geldt dat voor het Habsburgse Rijk, het Ottomaanse rijk en Rusland. Vaak wordt er dan ook een nationaal tintje aan een gerecht gegeven.

Traditioneel eten en drinken in Servië 10 typisch Servische recepten

De standaard maaltijden in Servië

Servië kent traditioneel 3 maaltijden waarvan de lunch uit meerdere gerechten bestaat en de belangrijkste van de dag is. Ook bij het diner worden vaak warm gegeten. Het ontbijt bestaat in Servië pas sinds de 19e eeuw en is calorierijk om de periode tot de lunch door te komen. Het hoofdbestanddeel van het ontbijt is brood belegd met jam, kaas of honing. Gerookt spek en eieren horen er ook bij. Een kop koffie wordt hierbij geserveerd. Opmerkelijk is dat veel Serviërs voordat ze aan het werk gaan nog even snel bij een plaatselijke bakker iets zoets kopen.

10 traditionele gerechten van Servië

Servië is een van de weinige landen ter wereld waar geen genetisch gemodificeerd voedsel mag worden geproduceerd of gebruikt. De meeste ingrediënten die in traditionele gerechten zitten, komen van de biologische landbouw of veeteelt. Dat is toch een leuk weetje.

1. Burek

Niet alleen lijkt het woord op het Turkse börek, het gerecht lijkt er zeker ook op. Het bladerdeeg wordt in het algemeen gevuld met spinazie, kaas en/of vlees. Burek kan je bij vrijwel iedere bakker in Servië kopen. Er zijn ook kleine winkeltjes die uitsluitend Burek verkopen in diverse uitvoeringen. Daar is het vooral als fastfood of streetfood bedoeld. Deze buregdžinicas vind je sinds de jaren 90 ook in Belgrado. Uiteraard wordt het gerecht ook thuis regelmatig gemaakt en kan het bij alle drie maaltijden worden genuttigd.

2. Boranije

Traditioneel is Boranije een groenteschotel, maar vandaag de dag wordt het wordt deze term ook gebruikt voor een gebonden soep met rundvlees. Boranije bestaat uit sperziebonen, tomaat en ui en wordt pittig gemaakt met knoflook. Op het bord wordt er een flinke hoeveelheid zure room aan toegevoegd. Zure room hoort in Servië bij praktisch ieder gerecht.

3. Pljeskavica

Dit is de hamburger van de Balkan. Het vlees bestaat vaak uit een mengsel van varken, rund en lam op smaak gebracht met peper, ui, knoflook en paprikapoeder. De Pljeskavica kan op een pitabroodje worden geserveerd maar ook met groente en saus als hoofdmaaltijd. In Servië kan je deze burger als fastfood kopen, maar ook vrijwel ieder restaurant heeft het op de kaart staan.

4. Pilav

Pilav komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, het woord is waarschijnlijk ook afgeleid van een oud Perzisch woord dat rijst betekent. Hoewel Pilav ook met graan kan worden gemaakt, is rijst meestal de basis. De rijst wordt eerst gefruit in olie en vervolgens in bouillon gaar gesmoord. De landstreek bepaalt vaak de kruiden, groenten en vlees die worden toegevoegd. In Turkije is Pilav vaak een bijgerecht, in Servië in het algemeen het hoofdgerecht.

5. Ćevapčići

Ieder land in de Balkan heeft wel een eigen versie van dit gerecht. Het wordt gezien als een regionale versie op de kebab. In Servië zijn het worstjes van gehakt van rund en lam, maar ook varkensvlees wordt gebruikt. De worstjes worden meestal per 10 verkocht als fastfood met uien, sla en saus. In een restaurant krijg je er meestal ook nog patat bij zodat een volledig hoofdgerecht ontstaat.

6. Sarma

Sarma betekent opgerold in het Turks. Druiven- of koolbladeren worden gevuld met een speciaal mengsel van rijst, tomaten en gehakt. Plaatselijke kruiden zorgen voor een pittige smaak. Sarma wordt zowel koud als warm gegeten. In Servië is warm gebruikelijk met uiteraard een flinke hoeveelheid zure room.

7. Karadordeva snicla

De Karadordeva snicla is een toevoeging uit Oostenrijk aan de Servische keuken. De schnitzel wordt gemaakt van varkens- of rundvlees, gevuld met kajmak, gerold in broodkruimels en dan in hete olie gebakken. Kajmak is een typisch Servisch zuivelproduct dat wij zure room zouden noemen. De bijbehorende groenten zijn afhankelijk van het seizoen. Ook in Servië krijg je bij de snicla vaak patat vandaag de dag.

8. Prebranac

Ook in Servië was er niet altijd vlees beschikbaar voor het hoofdgerecht. Prebranac is dan een alternatief. Het is een bonenschotel die afhankelijk van de seizoensproducten werd samengesteld. Een waarschuwing voor vegetariërs onder ons. Tijden veranderen en ook in Prebranac kan je tegenwoordig vlees aantreffen, bijvoorbeeld gehakt. Vraag daarom even of de Prebranac op de kaart zonder vlees is bereid.

9. Raznjici

Het bijzondere van de Servische keuken is vaak dat veel gerechten een regionale versie kennen. Dat geldt zeker voor Raznjici. Dit is een spies met stukjes varkensvlees maar de variatie is groot en afhankelijk van het gebied waar je bent. De pittige versies bevatten erg veel knoflook, dus je bent gewaarschuwd.

10. Servische goulash

Op zich is de basis van een Servische goulash niet verrassend een combinatie van rundvlees, uien en paprika. Wat deze anders maakt dan bijvoorbeeld de Hongaarse goulash is de typische Servische kruiderij vegeta en een extra hoeveelheid tomaten. De goulash wordt niet gebonden met brood of bloem, maar net zolang gekookt tot het vocht voldoende is ingekookt en het vlees heerlijk zacht is geworden.

Drankjes in Servië

Als het om niet alcoholische drankjes gaat, is koffie veruit favoriet in Servië. Dat is meestal een sterke Turkse variant. Hou je niet van prut in je koffie dan kan je beter om oploskoffie vragen. Thee is traditioneel vooral voor medisch gebruik bestemd geweest (kruidenthee) en is nog steeds niet overal verkrijgbaar.

Lees ook:  10 typisch Roemeense gerechten, van soep en worst tot snacks en gebak

Er zijn wijngaarden in het land maar Servische wijn is niet echt populair in binnen- of buitenland. Bier is de gebruikelijke drank bij het diner. Servië heeft 14 brouwerijen. Rakija (brandewijn) wordt van vrijwel alle vruchten gestookt en vaak thuis. Pruimen zijn daarbij het meest populair. Rakija is een straf drankje dat tot 60% alcohol kan bevatten. Proosten doe je door (voorzichtig) te klinken, oogcontact te zoeken en Ziveli te roepen. Voor de niet-alcoholische dorst is er het nationale bronwater Knjaz Milos en diverse limonades op basis van fruit. Eten en drinken in Servië is dus op alle vlakken gevarieerd.

Servisch gebak

Het belangrijkste aan eten en drinken in Servië is misschien wel de zoetigheid. In een land met zoveel fruit is het logisch dat fruittaarten en -gebakjes overal te koop zijn en ook thuis met regelmaat worden gebakken. Honing is ook een product dat in Servië overal verkrijgbaar is van uitstekende kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs. Maar de Servische (witte) kaas mag ook niet vergeten worden. Deze is de basis voor de Gibanica oftewel de Servische kaastaart. Met bladerdeeg, witte kaas, zure room en een aantal eieren, op smaak gemaakt met een snufje zout is dit een lekkernij die je niet snel zal vergeten en wellicht thuis ook weer eens wilt proberen.

Kerst in Servië

Voor de orthodox-christenen in Servië is kerst de meest belangrijke feestdag in het jaar. De Juliaanse kalender wordt gevolgd en om die reden wordt het feest op 7 en 8 januari gevierd. Volgens de traditie brengt een vader op de dag voor kerst zijn oudste zoon naar het bos waar deze een tak van een eikenboom kan kappen voor versiering in de kamer. Tegenwoordig wordt deze badnjak vaak gekocht en komen kerstbomen ook steeds vaker voor als versiering. In de kamer wordt op sommige plaatsen stro gestrooid ter herinnering aan de stal waarin Christus werd geboren.

Lees ook:  10 tips voor Kampen: van Hanzestadswandeling tot de beste restaurants

Nieuwsgierig naar het eten en drinken in Servië met Kerstmis? Op de avond voor kerst wordt er geen vlees, eieren of zuivel geconsumeerd. Vis, veel groenten en aardappelen zijn dan gebruikelijk. Eerste kerstdag wordt doorgebracht met familie en bezoeken. Daarna is het tijd voor een feest geschikt voor een koning en een koningin. Het beste van de Servische keuken komt ter tafel met veel vlees. Uiteraard is een zoete afsluiting en vloeit de Rakija voor de volwassenen rijkelijk. Cadeautjes horen en traditioneel niet bij, maar worden steeds gebruikelijker.

Kerstmis Servië

Bekijk ook: Wat is er te zien in Servië? De 10 mooiste bezienswaardigheden op een rij

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *