Bordeaux is een leuke citytrip bestemming in het zuidwesten van Frankrijk. Zo schreven we eerder over de bezienswaardigheden in Bordeaux. Maar nu vraag je je misschien af ‘wat is er te doen in de buurt van Bordeaux?’ Het antwoord is: veel! Wandelen in de mooie natuur is een van de vele opties. Ik deel hier een leuke wandelroute, op slechts een paar kilometer van het centrum van Bordeaux. Veel wandelplezier!

Voor meer vakantietips, lees ook: Bordeaux en zijn omgeving in de herfstvakantie

Een wandelroute in de natuur op fietsafstand van Bordeaux

Heb je wel eens van Gradignan gehoord? Waarschijnlijk niet. De meeste toeristen blijven in Bordeaux en brengen geen bezoek aan de universitaire buitensteden, en dat is jammer. Er zijn namelijk veel mooie parken en bossen te ontdekken, die ook nog eens makkelijk bereikbaar zijn als je in het centrum van Bordeaux verblijft.

Gradignan is een kleine stad die ik echt aan kan raden. Hier begint een van mijn favoriete wandelroutes in de regio van Bordeaux. Om het voor iedereen toegankelijk te maken heb ik de route opgedeeld in meerdere stukken. Zo kun je een half uurtje rondlopen door het mooie gebied, of juist een flinke boswandeling maken. 

Bos wandeling Bordeaux

De wandelroute loopt door het bos, langs de smalle rivier « L’eau Bourde », en je kunt zelfs helemaal doorlopen tot aan Le Lac Vert, het groene meer. Als je mijn artikel over de beste wandelapps hebt gelezen, ben je al een aantal foto’s van dit prachtige meer tegengekomen.

Wil je ook het centrum van Bordeaux op een leuke manier ontdekken? Dan zijn de fietstours met Nederlandse gids van BajaBikes een echte aanrader!

Ontdek de Prieuré de Cayac in Gradignan, het begin van onze wandelroute

De geschiedenis van de Prieuré de Cayac

Deze priorij (het tweede huis van een klooster) heeft een rijke geschiedenis die gelinkt is aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela die door Bordeaux loopt. Wanneer je door het centrum van Bordeaux wandelt kom je veel goudkleurige routeplaatjes tegen.

In de XIIIe bevonden zich hier een kerk, een ziekenhuis en een begraafplaats. Hiernaast stond een woongebouw voor (ziekenhuis)personeel. Pelgrims konden hier uitrusten of verzorgd worden alvorens ze verder liepen richting Santiago de Compostela in Spanje.

Prieuré de Cayac wandelroute


De Prieuré de Cayac, vandaag de dag

Tegenwoordig is enkel de gevel van het ziekenhuis over, en is de rest omgetoverd tot culturele locatie met een klein museum van de artiest Georges de Sonneville. Deze schilder en tekenaar heeft veel inspiratie opgedaan in Bordeaux en zijn regio. Het bekijken van zijn kunst is daarom echt een aanrader. Toegang tot het museum is gratis. 

Om een connectie met de geschiedenis en traditie van de locatie te behouden is er nog altijd een gîte met 10 bedden voor pelgrims. Volgens de gemeente van Gradignan overnachten hier jaarlijks gemiddeld 500 mensen op bedevaartstocht. De gerestaureerde muren en overblijfselen van de gebouwen uit de XIIIe eeuw zijn zeker een bezoek waard. Het geheel is namelijk een Historisch Monument. 

Bos wandeling Bordeaux

Naast de Prieuré de Cayac bevindt zich een restaurant met terras, genaamd Domaine des Tentations. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht en geniet je van verse en lokale producten. Reserveren is aangeraden, vooral in juli en augustus evenals in de weekenden. 

Wil je tips voor je vakantie in Frankrijk, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word dan lid van onze Facebook groep ‘Vakantie vieren in Frankrijk’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Frankrijk.

Parkeren bij het begin van de wandelroute

Als je vanaf het centrum van Gradignan komt ligt er net na de Prieuré de Cayac een rotonde. Neem hier de eerste afslag (rechts) en sla meteen weer rechtsaf. De parkeerplaats bevindt zich nu links van je. In de ochtend is hier bijna altijd genoeg plaats. ‘s Middags is het wat drukker. 

Lees ook:  Mont St. Michel bezoeken en er overnachten – onze tips
Bos wandeling Bordeaux


Wandelroutes voor zowel beginners als ervaren wandelaars

Zoals hierboven uitgelegd heb ik de route in verschillende stukken opgedeeld. De eerste twee zijn perfect voor een wandeling met kinderen, de derde is wat langer.

De korte wandelroute

Deze kleine wandelroute is ongeveer 2,5 kilometer lang en loopt voor een groot deel langs het water. Dankzij de vele bomen loop je vrijwel overal in de schaduw. 

Je begint bij de Prieuré de Cayac en gaat hier het bos in. Dit kan op meerdere plekken:

  • aan de kant van de weg (naast de hierboven genoemde parkeerplaats)
  • naast het prieel
  • achter het restaurant


Welk pad je neemt maakt niets uit, omdat ze uiteindelijk allemaal ongeveer op hetzelfde punt uitkomen. Daarbij zijn alle paden geschikt voor buggy’s en kinderwagens, behalve een paar smalle paden die deels overgroeid zijn met planten. 

Na ongeveer een kilometer kom je bij een veld uit, langs het water. Hier is een kleine speeltuin en genoeg plek om (in de schaduw) te picknicken. Vlakbij de speeltuin is ook een drinkwaterpunt waar je je herbruikbare waterfles kunt vullen. 

Speeltuin Prieuré de Cayac
De speeltuin bij de Prieuré de Cayac

Als je na dit veld nog een klein stukje doorloopt zie je recht voor je een bruggetje met links daarvan een parkeerplaats. Om de route niet te lang te maken kun je hier omdraaien en via andere paden terugkeren naar de Prieuré de Cayac. Wil je toch verder lopen? Lees dan alles over de wat langere wandelroute hieronder. 

De kaarten in dit artikel zijn op de AllTrails website gemaakt. Wil jij ook graag gratis wandelroutes uitstippelen? Lees dan het artikel over onze favoriete wandelapps

Prieuré de Cayac wandelroute
Wandelroute bij de Prieuré de Cayac

Een wat langere wandelroute

Als je 2,5 kilometer niet genoeg vindt kun je de hierboven beschreven route verlengen. Daarvoor moet je na het veldje het bruggetje oversteken. Je loopt dan ongeveer 300 meter over een pad langs een ‘muur’ van bamboe en komt uiteindelijk bij een rustige straat uit. Zodra je hier oversteekt ben je in het Parc du Moulin d’Ornon. Ook hier loopt de hele smalle rivier L’eau Bourde door, wat voor extra verkoeling onder de bomen zorgt. 

Parc du Moulin d’Ornon
Parc du Moulin d’Ornon

Het eerste deel van het Parc du Moulin d’Ornon is perfect om te picknicken of te spelen. Hierna volg je een van de vele brede paden het bos in. Op de kaart hieronder zie je een route van ongeveer 2,5 km die begint bij het einde van de vorige route (de groene punt rechts op de kaart). Wanneer je deze twee routes combineert wandel je zo’n 5 km. De meeste paden zijn toegankelijk voor buggy’s en wandelwagens, dus je kunt hier lekker wandelen met je kinderen. 

Wandelroute Parc du Moulin d’Ornon
Wandelroute in het Parc du Moulin d’Ornon

Dankzij de vele bospaden is het erg makkelijk je route aan te passen en langer te maken. Ook zijn er meerdere bankjes te vinden om even uit te rusten of om simpelweg van de rust te genieten. Naast het meer (aan de onderkant van het kaartje) staat een picknicktafel. 

Parc du Moulin d’Ornon

De wandelroute van Le Prieuré de Cayac tot Le Lac Vert

Nu denk je misschien dat het erg leuk is dat er twee parken / bossen tegen elkaar aanliggen. Maar er zijn er nog meer! Vanaf Le Prieuré de Cayac kun je helemaal doorlopen tot het prachtige groene meer, Le Lac Vert. Het is in totaal zo’n 12 km lopen als je de meest directe paden volgt en na je rondje om Le Lac Vert terugkeert naar de Prieuré de Cayac. Uiteraard kun je de route langer maken als je dat wil. 

Het grootste deel van de wandelroute geniet je van schaduw, maar bij Le Lac Vert ligt het wandelpad bijna geheel in de volle zon. Wil je liever niet in de zon lopen op een warme zomermiddag? Vertrek dan ‘s morgens vroeg bij Le Lac Vert en wandel vanaf hier richting de Prieuré de Cayac. 

Lac Vert Bordeaux wandeling
Lac Vert – Het Groene Meer

Je kunt ook bij Le Lac Vert goed parkeren, als je de route hier wil beginnen. Het is natuurlijk ook mogelijk enkel in het bos achter het meer te lopen, als je een hele rustige wandelroute zoekt. Kortom, je zult hier volop genieten van de mooie natuur. Let op: Omdat er veel boomwortels omhoog komen op sommige bospaden is het niet handig hier met een buggy of kleine kinderen te wandelen. Ook mensen die wat slechter ter been zijn en snel struikelen kunnen beter enkel rond het meer lopen. 

Lees ook:  De Franse rommelmarkt - tips en informatie

Le Lac Vert, een prachtig meer vlak bij Bordeaux

Als je je in de buurt van Bordeaux bevindt mag een bezoek aan Le Lac Vert eigenlijk niet ontbreken. Vooral wanneer de zon op het water schijnt is het hier prachtig. Het wandelpad van zo’n 1,4 km om het meer is erg breed en ook toegankelijk met een wandelwagen of buggy. Houd er wel rekening mee dat je bijna de gehele tijd in de zon loopt. Wil je toch wat schaduw? Volg dan het pad dan wat hoger ligt, aan de kant van de weg. Hier loop je namelijk een stukje onder de bomen. Voor de veiligheid staat er een hek tussen het pad en de weg. 

Wandeling Lac Vert

Na je wandeling geniet je van een drankje op het terras met uitzicht op het water of van een picknick aan een van de vele picknicktafels in de schaduw. Hier is ook een kleine speeltuin. 

Heb je na je rondje rondom het groene meer zin om nog wat verder te lopen? Volg dan het pad van de zwarte naar de groene punt op de kaart hieronder en ontdek het grote en mooie bos. De route die hier is weergegeven is zo’n 11,5 km, maar zoals je ziet zijn er genoeg paden om meer of minder lang te wandelen. 

Let op: Aan het einde van het pad kom je bij een straat uit. Loop een paar meter naar rechts en steek dan over. Na ongeveer 50 meter kun je het bos in.

Wandelroute Lac Vert
Wandelroute in het bos achter het Lac Vert

Kleine camping in de buurt van Bordeaux

Wil je niet in het centrum van Bordeaux slapen en verblijf je liever op een camping met veel natuur om je heen? Dan is er een kleine camping in Gradignan, genaamd Camping Beausoleil, speciaal voor campers en caravans. Deze ligt tussen de Prieuré de Cayac en Le Lac Vert. Beide locaties zijn dan ook bereikbaar met de fiets of zelfs te voet. 

De camping is het gehele jaar open en in de winter zijn de goed onderhouden en schone sanitaire ruimtes verwarmd. Als je geen camper of caravan hebt kun je er in een stacaravan verblijven. Er is geen zwembad of animatieteam, dus je moet het echt als slaapplaats zien. Gelukkig is er zo veel te doen in de buurt van de camping dat je geen tijd hebt om je te vervelen. 

Wil je een camper of caravan huren maar hier niet te veel voor betalen? Dan raden wij je Camptoo aan. Dit is het grootste camper deelplatform in Nederland, waarbij je je camper direct bij de eigenaar huurt, in plaats van een verhuurbedrijf. Hiermee bespaar je tot wel 40%. Alle voertuigen zijn goed verzekerd en met ruim 2500 campers en caravans beschikbaar in Nederland, is er vast wel een die je in de buurt op kunt halen. Gebruik de zoekfunctie op de site om een camper te vinden die bij jouw wensen past. 

Wil je vanaf de camping naar Bordeaux? De bushalte ligt op slechts 5 minuten lopen van de camping. Hier stap je op de bus 10 richting Talence Peixotto waar je de tram B neemt naar het centrum van Bordeaux.

Prieuré de Cayac wandelroute
Prieuré de Cayac (naast de speeltuin)

Een gratis mini dierentuin in de buurt van Bordeaux

In Gradignan vind je ook een klein dierentuintje met gratis toegang, genaamd Parc Animalier René Canivenc. Er zijn niet heel veel diersoorten, maar wel onder andere paarden, mooie vogels, geiten, walibi’s en struisvogels. Nadat je langs de dieren bent gelopen kom je in een parkje terecht aan de andere kant van de hele smalle rivier. Zo loop je een rondje dat ook met jonge kinderen, buggy’s en kinderwagens goed te doen is. Bij het dierenpark vind je tevens een grote speeltuin met veel picknicktafels in de schaduw van de bomen. 

Kleine dierentuin vlak bij Bordeaux

Aangezien de parkeerplaats bij het dierenparkje erg klein is raad ik je aan iets verderop te parkeren, naast de mediatheek. Als je bij Prieuré de Cayac geparkeerd staat kun je ook te voet naar het dierenparkje. 

Hoe kom ik bij de wandelroute in Gradignan?

De Prieuré de Cayac ligt op slechts 9,5 km fietsen van La Place de la Victoire, een bekend plein in het centrum van Bordeaux. Je bent er dus in 30 à 40 minuten. Ga je liever met het openbaar vervoer? Neem dan de tram B in het centrum en stap uit bij Peixotto in Talence. Vanaf hier neem je bus nummer 10 richting Gradignan tot aan de halte Prieuré de Cayac. De tram rijdt overdag om de paar minuten, en de bus om de 10 minuten op weekdagen, en in het weekend elke 15 minuten ongeveer. 


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en iets bestelt of reserveert ontvangen wij een klein bedrag. Jij betaalt gewoon de normale prijs. 

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *