Gemiddelden zijn uiteraard niet altijd te vertrouwen, zeker nu het klimaat een beetje van slag lijkt. Als het verleden echter enige garantie biedt voor de toekomst, dan is Sevilla een van de warmste steden in Europa gedurende de herfst. Overdag wordt het daar gemiddeld nog 26°C. Ideaal om eens de tijd te nemen om deze mooie stad te gaan verkennen.

De stad aan de rivier

De stad ligt aan de Quadalquivir en heeft een natuurlijke haven. Het is daarmee de toegangspoort tot Andalusië. Daarnaast is hier een knooppunt van wegen waar het westen van Spanje wordt verbonden met het noorden. Al 1.000 jaar voor Christus was hier een dorp gevestigd. Opgravingen laten de hoge beschaving van dat volk zien. Als een belangrijke handelsstad aan de Middellandse Zee waren de Romeinen hier 600 jaar de baas. De Moren deden er nog een schepje bovenop met een heerschappij van 800 jaar. De laatste Moorse koning werd in 1492 verdreven. Hoewel Madrid de hoofdstad werd van het Christelijke Spanje bleef Sevilla zeer belangrijk. Alle handel met de koloniën in de west moest namelijk via deze stad lopen. Sevilla raakte in verval toen Spanje op zee het niet langer kon bolwerken tegen andere koloniale machten, zoals Engeland en Nederland. In Sevilla resteren nog de gebouwen uit de glorietijd die twee millennia omvat.

Weetjes over Sevilla

Vanaf Nederland duurt een vliegreis naar Sevilla ongeveer 3 uur. De horeca is er goed, maar niet goedkoop. Water om te drinken kan je beter in flessen kopen.

Een paar interessante weetjes over de stad:

  • De kathedraal van Sevilla is de grootste van Spanje en een van de grootste ter wereld.
  • Columbus ligt er begraven.
  • De Plaza de Espana is het decor geweest van zeer verschillende films en series zoals Lawrence of Arabia en Star Wars, maar ook Games of Thrones en The Crown.
  • In Sevilla staan meer sinaasappelbomen dan in enig andere stad.
  • In de stad worden ieder jaar ongeveer 100 opera’s opgevoerd onder andere Carmen.
Lees ook:  10 niet-toeristische vakantiebestemmingen in Europa

Bezienswaardigheden in Sevilla

Deze 10 bezienswaardigheden in Sevilla zijn slechts een willekeurige selectie uit de vele attracties die de stad te bieden heeft.

1. Real Alcázar

Uiteraard mag je het Alcazar niet missen. Dit van oorsprong Moorse paleis werd in de middeleeuwen gebouwd. Nadat de Moren in 1492 waren verdreven werd het gebruikt als koninklijk paleis en flink uitgebreid. Bijzonder is echter dat veel authentieke onderdelen bewaard zijn gebleven bij de aanpassingen in de loop der eeuwen waardoor een bezoek aan het paleis op een reis door de tijd lijkt. Vergeet ook de prachtige tuinen niet te bezoeken. Trek voor een bezichtigen meerdere uren uit. Er is veel te zien.

2. Giralda

Deze klokkentoren is het symbool van de stad en staat tussen de kathedraal en het groene plein. In de 15e eeuw is de toren uitgebreid. Tegenwoordig is er in de avond verlichting waardoor deze nog extra opvalt. Niet iedereen is daarvan gecharmeerd. De toren kan beklommen worden al heb je daar wel een goede conditie voor nodig. Het uitzicht is het zeker waard.

3. De Kathedraal Maria de la Sede

Deze kathedraal staat beter bekend als de kathedraal van Sevilla. Toen deze in de 16e eeuw voltooid werd, verdrong de kerk de Hagia Sophia in het huidige Istanboel als grootste christelijke kerk ter wereld. De kathedraal is opgedragen aan Columbus wiens graf er ook is geplaatst. Tot het prachtige interieur behoort onder andere een monument waarbij het graf van Columbus omhoog wordt gehouden door 4 allegorische figuren die 4 Spaanse koninkrijken symboliseren.

Een warme bestemming in oktober Sevilla

4. Santa Cruz

Dit is de meest toeristische buurt van Sevilla. De meeste toeristische trekpleisters liggen op loopafstand. De wijk is kleurrijk en knus met smalle straatjes en ontelbare terrasjes. Op zomerdagen is de hitte hier enorm en wordt het pas gezellig aks het afkoelt in de avond. In oktober kan je hier ook overdag rondsnuffelen.

5. Plaza de Espana

Dit plein is indrukwekkend en toch ook gezellig. Hef heeft de vorm van een halve cirkel en is omringd door water. Aan de rand van het plein staan diverse architectonische hoogtepunten. Deze zijn in het algemeen in gebruik door de overheid en niet toegankelijk  voor toeristen. De buitenkant is echter ook de moeite waard. Het plein is decor geweest voor diverse films, wees dus niet verbaasd indien de aanblik je bekend zou voorkomen.

Lees ook:  Traditioneel eten en drinken in Servië: 10 typisch Servische recepten

6. Torre del Oro

De gouden toren werd in de 13e eeuw gebouwd. Hierin werden goederen opgeslagen die uit de koloniën in Midden- en Zuid- Amerika kwamen. Ongetwijfeld behoorden hier ook partijen goud en zilver toe. Toen de aanvoer stopte werd de toren onder andere nog als opslagplaats, gevangenis en kapel gebruikt. Momenteel is er een nautisch museum in gevestigd en je ook genieten van een panoramisch overzicht van Sevilla.

7. Archeologisch museum

Het museum ligt aan de Plaza de Espana. De paviljoens zijn in 1929 gebouwd. Het huidige museum toont de vondsten van opgravingen. De resten dateren van 1.000 vC tot en met de Romeinse periode. De bekendste objecten komen uit de oude stad Ithaca waar keizer Hadrianus werd geboren.

8. Het museum voor Schone Kunsten

Het museumgebouw is de moeite van een bezoek op zich al waard omdat het een oud klooster is dat stamt uit 1594. De collectie toont een overzicht van de Spaanse beeldende kunst vanaf de middeleeuwen. Met name de collecties uit de 15e en 16e eeuw behoren tot de hoogtepunten van de schilderkunst in Spanje.

9. La Maestranza

Een andere naam is Plaza del Toros. Hier vinden nog steeds traditionele stierengevechten plaats. Dat is iets wat we beslist niet willen promoten op deze site. Het complex is echter in zijn grootte beslist indrukwekkend. De kapel waarin de stierenvechters bidden om een goede afloop biedt een sereen contrast in deze omgeving die zoveel zinloos geweld heeft gezien.

10. Parque de Maria Luis

Sevilla heeft meer parken en groen dan je misschien verwacht van een oude en warme stad. Het zijn echter de plaatsen waar tijdens de zomer schaduw en verkoeling wordt gezocht. Het park van Maria Luisa is zonder twijfel het mooiste. Je bereikt het via Plaza de Espana. Het is een heerlijk rustpunt met veel waterpartijen en lekkere zitbankjes om even bij te komen en de drukke stad te vergeten.

Booking.com

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *