Op vakantie in Ierland? Als je naar dit groene eiland gaat, doe je dat meestal niet om naar het strand te gaan. Er zijn ook mooie steden voor een citytrip, maar waarschijnlijk wil je meer zien van het land en ga je voor een langere periode. Wat is dan de beste manier om in Ierland te komen en wat is de meest aan te bevelen wijze van vervoer ter plaatse? Welke bezienswaardigheden in Ierland mag je echt niet missen en waar moet je aan denken? Hieronder vind je tips en persoonlijke aanbevelingen.

Hoe kom je in Ierland?

Vanaf Schiphol is het ongeveer 1,5 uur vliegen naar Dublin, een mooi vertrekpunt voor een rondreis, nadat je de stad hebt bewonderd. Maar je kan uiteraard ook een veerboot nemen, bijvoorbeeld omdat je de eigen auto wilt meenemen. Er zijn meerdere mogelijkheden om vanuit ons land Ierland te bereiken. Je kan bijvoorbeeld via Calais rijden en naar Dover gaan. Vanaf de westkust van Engeland gaan er meerdere veerboten naar Ierland zodat je de aankomsthaven zelf kan kiezen. Het is ook mogelijk om rechtstreeks over te steken naar Ierland vanuit Cherbourg. De boottocht van Frankrijk naar Ierland duurt ongeveer 18 uur. Als je via Engeland gaat ben je al met al ook gauw een complete dag kwijt voor de reis.

Vakantie in Ierland

Wat is de beste keuze in Ierland: eigen auto of openbaar vervoer?

Eigenlijk is er geen beste keuze aan te geven voor het vervoer tijdens je vakantie in Ierland. Het openbaar vervoer in Ierland is gebaseerd op treinvervoer (duur) dat snel en efficiënt is tussen de grote steden. Elders zal je het met (goedkope) bussen moeten doen en soms een taxi om bij een bepaald punt te komen. In de meer landelijke streken rijden de bussen minder frequent. Als je een aansluiting of bus mist, bestaat de mogelijkheid dat je flink wat uurtjes moet wachten op de volgende. En dan is er nog de kwestie van slepen met bagage als je meerdere hotels of B&B’ s aandoet.

Het vervoer per auto is sneller en je hebt geen omkijken naar je bagage. Het nadeel in Ierland is dat de wegen op het platteland vaak erg smal zijn en bochtig. De locals geven meestal flink gas, omdat ze iedere meter van de weg kennen. Als bestuurder/toerist moet je daarom constant geconcentreerd zijn, zeker op langere ritten. Dan mis je de mooie omgeving waarvan je in de bus relaxt kan genieten en het is immers vakantie. Wellicht is het ongeacht van de wijze van vervoer gewoon een goed idee om een bepaald deel van het land goed te bewonderen. Daarmee voorkom je te veel reisbewegingen en kan je een vaste basis (of een beperkt aantal) kiezen. 

10 bijzondere bezienswaardigheden in Ierland

Wat mag je niet missen tijdens een vakantie in Ierland? Hieronder vind je 10 bijzondere bezienswaardigheden in Ierland.

1. Dublin

Als je door het centrum van Dublin loopt, krijg je gewoon de indruk in een gezellig en klein stadje te zijn. Een rondvaart over de Liffey rivier is uiteraard enorm toeristisch maar je krijgt ook een goede indruk van het oude gedeelte van de stad. Wist jij dat het Vikingen waren die zich hier als eerste hadden gevestigd? Trinity college library heeft ongeveer 4,5 miljoen boeken en als je door de zalen schrijdt, lijkt het wel een decor voor een historische film. Uiteraard kan je ook gaan kijken hoe ze het echte Ierse bier Guinness maken of de oude Ierse whiskey. Als je de binnenstad hebt bekeken is het tijd om uit te gaan, dat kan in een van de ontelbare pubs, soms met Ierse muziek voor toeristen maar ook het echte werk als je even zoekt. Als je er een of twee dagen voor uittrekt, heb je Dublin wel gezien.

Lees ook:  10 bezienswaardigheden in Istanbul, de kattenhoofdstad van Europa

2. Portmarnock

Wellicht ging je niet naar Ierland voor het strand, maar het land heeft behalve een ruige kust ook enkele mooie stranden. Een ervan vind je vlak buiten Dublin en daar heb je een prachtig uitzicht op de Dublin Mountains. Ierland is behoorlijk vlak net als ons land, maar deze heuvels mag je niet missen. Ze zijn niet extreem hoog maar beslist indrukwekkend. Dat is het strand ook dat de bijnaam heeft van velvet strand, omdat het zand zo heerlijk zacht is. Portmarnock is uiterst geschikt voor een lange strandwandeling waarbij je kan genieten van de spectaculaire acties van surfers en kite-surfers.

3. Hill of Tara

Misschien is dit wel de meest magische plek in het oeroude Oost-Ierland. De Ieren zijn dol op verhalen en over deze plaats vol oude herinneringen zijn er vele bekend. Als je er bent op een mooie dag en uitkijkt over de groene vlakte kan je je voorstellen dat 4.000 jaar voor Christus deze plaats als heilig werd beschouwd omdat vanaf hier de overgang naar het hiernamaals werd gemaakt. De Hoge Koningen van Ierland trouwden hier traditioneel met een godin voordat ze hun ambt konden aanvaarden. De bekendste heilige van Ierland, St Patrick, meldde zich hier ook bij de Hoge Koning om de komst van het Christendom mede te delen. De opgravingen hier hebben sommige raadsels over de Kelten alleen nog maar groter gemaakt.

4. Wicklow Mountains

Alweer een bergketen in het zo vlakke Ierland maar wellicht ook de mooiste die je kan vinden in de tuin van het eiland. De hoogste berg is hier 925 meter, maar het gaat vooral om de omgeving. De hoogste waterval van Ierland is hier te vinden met een hoogteverschil van maar liefst 122 meter: de Powerscourt. Maar je kan ook genieten van de stille pracht van twee meren in een dal tussen de bergen. In de vallei is een klooster dat stamt uit de 6e eeuw en is gesticht door een andere Ierse heilige: St Kevin. De busrit van Dublin naar dit gebied brengt je door prachtige natuur en de tuinen in de vallei van Wicklow zijn op zich al een bezoek waard.

bezienswaardigheden Ierland

5. Monaghan

Wil je een levendig Iers stadje zien, dan is Monaghan een uitstekende keuze. Je vindt er alles wat je verwacht van Ierland: prachtige oude authentieke huizen en een uitzicht over de groene vlakten die veel dichters tot inspiratie diende. Monaghan is ook de plaats van het kant. Eeuwenlang werden hier de trouwjurken gemaakt voor de echtgenote van de Hoge Koning. Er zijn ook vandaag nog veel kantwinkeltjes maar tevens leuke boetiekjes. Monaghan is gewoon een plaats om een leuke ontspannen dag door te brengen. De terrasjes zijn beslist erg uitnodigend.

6. Valentia Island

Palmbomen en bonte bloemenpracht in Ierland, dat lijkt op een droom. Maar toch is er ook een klein stukje Ierland waar je bijna altijd je goed moet insmeren voor de zon. Het eilandje ligt voor de zuidkust van Ierland en doet denken aan de Franse zuidkust. Dat komt door een warme Golfstroom die om het eilandje stroomt. Hierdoor is de temperatuur vaak meerdere graden hoger dan in de rest van het land. De flora profiteert van deze gunstige omstandigheden maar ook de bevolking lijkt zich te hebben aangepast aan een ander meer ontspannen leven. Zelfs de vissers gaan er niet in alle vroegte op uit om het dagelijkse kostje bij elkaar te scharrelen.

7. Rock of Cashel

In het oeroude Oost-Ierland waren de verschillen groot tussen de gewone bevolking, de adel en de geestelijkheid. Dat zie je aan de grote hoeveelheid kastelen, kloosters en landhuizen. Een van de mooiste voorbeelden is de Rock of Cashel. Het is een middeleeuws kasteel dat later aan de kerk is geschonken. Je kan met een gids een rondleiding maken zodat je alle bijzondere verhalen over het kasteel hoort. Gedurende vele eeuwen was dit het centrum van de macht in Oost- en Zuid-Ierland. Bezichtigen is ook mogelijk zonder gids. De toren is helaas niet meer toegankelijk maar ook elders heb je een geweldig uitzicht op de Golden Vale.

Lees ook:  10 leuke steden in Nederland voor een weekendje weg
10 bezienswaardigheden in Ierland

8. Killarney National Park

De meren van Ierland zijn uiteraard zeer befaamd. Dat zal je begrijpen als je voor een boottocht gaat op de meren daar. Op de oever zie je het beroemde Ross Castle en ook enkele kloosters die een vervallen uiterlijk hebben en daardoor nog meer authentiek lijken. Maar ook de natuur is grandioos hier. Vergeet niet een verrekijker mee te nemen of te lenen zodat je een blik kan werpen op de edelherten of de majestueuze visarend. Daarna is het tijd voor een mooie wandeling door een streek die je de ene na de andere verrassing zal brengen.

Killarney

9. Giant’s Causeway

Voor de Giant’s Causeway moet je naar het noordoosten van Ierland. Er staan hier maar liefst 40.000 basalt zuilen en dat is iets dat je gezien moet hebben. De wetenschap denkt dat een vulkaan miljoenen jaren geleden voor deze formatie heeft gezorgd. De Ieren denken er anders over. Een Ierse reus maakte met deze zuilen een pad dat helemaal naar Schotland liep om een robbertje te knokken met een Schotse reus. Deze was echter veel groter dan hij had verwacht en hij vluchtte terug naar Ierland. De Schotse reus volgde hem maar kon hem niet vinden. Op zijn weg terug naar Schotland sloopte hij het grootste deel van het pad.

Giant’s Causeway

10. Ring of Kerry

Een lijstje met bezienswaardigheden in Ierland is waarschijnlijk niet compleet zonder de Ring of Kerry. Dit is een van de bekendste autoroutes ter wereld. De route is 179 km lang en je komt dan ook langs prachtige landschappen. De route start in Killarney en er zijn allerlei bezienswaardigheden langs de route, zoals Ross Castle, Torc Waterfall en Muckross Abbey. Beslist een aanrader.

De Ieren

Het kost je wellicht een tijdje om te wennen aan dat zangerige taaltje dat ze spreken, maar ze zullen echt hun best voor je doen. Het is een gewoonte om de bewoners van vakantielanden gastvrij te noemen, ook als dit niet altijd het geval is. Als je uit Nederland (zeg maar gewoon Amsterdam) komt, ben je echt welkom op het groene eiland. Ieren zijn vertellers en je hoeft ze maar een enkele reden te geven om alles te vertellen om een onderwerp dat jij eigenlijk helemaal niet wou weten. Gezellig is het in ieder geval wel. Als je je afvraagt wat de kenmerken van Ierse mensen zijn, dan is daar eigenlijk geen antwoord op te geven. Elk mens is immers anders. Het is wel zo dat Ieren vaak heel erg gastvrij zijn. En dat is natuurlijk net wat je nodig hebt als je op vakantie in Ierland bent!

Bekijk ook: 10 typisch Ierse gerechten die je moet proberen

Vakantie Ierland

Tips voor een vakantie in Ierland

Als de wind uit het westen komt, is Ierland vaak het eerst aan de beurt voor een flinke regenbui. In de zomer ligt er vaak een hogedrukgebied waardoor er ook mooie periodes mogelijk zijn. Maar strandweer moet je niet echt verwachten. Het zeewater is ook niet warm genoeg, ook niet in een mooie zomer, om te gaan zwemmen. Hou derhalve gewoon rekening met wat minder goed weer. Ook binnen is vaak genoeg te zien. Het is een uur vroeger in Ierland en ze hebben er net als wij een zomertijd. De elektriciteit is 220 volt, maar de stopcontacten zijn niet gelijk, een wereldstekker meenemen is een goed idee.

Heb jij nog andere leuke of handige tips voor een vakantie in Ierland? Aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

5 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *