Wil je Mont St-Michel bezoeken? Wij zijn er geweest en kunnen je er meer over vertellen. Mont St. Michel is een prachtig eilandje bij Normandië in Frankrijk. Eigenlijk is het een schiereiland, omdat het via een landtong nog vast zit aan het vasteland. Het ligt vlakbij Bretagne. Je kunt Mont Saint-Michel bezoeken, maar je kunt er ook overnachten. Wij geven je alvast wat tips voor je verblijf!

Mont St. Michel bezoeken

Mont Saint-Michel leent zich prima voor een dagje uit. Je zou ergens op het vasteland kunnen logeren, bijvoorbeeld in de nabijgelegen stad Avranches of in een kleiner dorpje dicht in de buurt van Mont St. Michel, zoals Pontorson. Pontorson is een lief klein dorpje, waar je niet veel tijd voor nodig hebt om dat volledig te bekijken. Er zitten echter wel een aantal gezellige restaurants. Houd er rekening mee dat men in Frankrijk wat later eet dan wij gewend zijn. Voor een diner kun je hier vaak pas vanaf 19.30 uur terecht.

Mont Saint-Michel getijden

Er zijn bij Mont Saint-Michel getijden. Op bepaalde uren staat de weg naar het eiland onder water en is het echt even een eiland. De brug naar Mont Saint-Michel loopt echter niet zo vaak onder, dit gebeurt ongeveer 20 dagen per jaar. Soms loopt zelfs de toegangspoort van het dorp tijdelijk onder water. Op andere uren valt alles droog en kun je zelfs over het zand naar het eiland lopen. Doe dit wel altijd onder begeleiding. Wadlopen is leuk, maar je wilt niet overvallen worden door het opkomende water. Bovendien is er drijfzand in de buurt. Ga je binnenkort Mont St-Michel bezoeken? De actuele eb en vloed kun je bekijken via deze getijdentabel van Mont Saint-Michel.

Mont Saint Michel getijden

De geschiedenis van Mont Saint-Michel

Als we zeggen dat Mont Saint-Michel niet meer is dan een granietrots, dan doen we de plaats echt te kort. Het staat immers niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Aan deze abdij is een mooie legende verbonden. De aartsengel Michaël (Saint-Michel) zou in de buurt van deze plaats zijn verschenen aan de bisschop van Avranches: Aubert. Deze man liet uit een soort eerbetoon een kapel bouwen op de rots, waar vele pelgrims op af kwamen gedurende alle eeuwen.

Trappen Mont Saint Michel

Aan het einde van de tiende eeuw ontstond pas de abdij, zoals we die nu nog zien. Het bouwwerk werd neergezet in opdracht van de hertog van Normandië, Richard I. Om de abdij heen werden door de eeuwen heen verschillende huizen gebouwd. Deze middeleeuwse huizen staan er nu nog steeds. Je zult er een aantal ook van binnen zien, omdat er vandaag de dag winkels en restaurants gevestigd zijn. Als je een hotel op het eiland boekt, is dat ook gevestigd in een van de oude huizen.

Lees ook:  5 tips voor de Roze Granietkust in Bretagne

Op de top van de abdij staat een beeld van de engel Michaël. Die stond daar echter niet altijd, het is pas in 1898 toegevoegd aan het gebouw.

Wist je dat het schiereiland bewoond is?

Vandaag de dag is het schiereiland bijzonder toeristisch, maar er wonen ook mensen! Mont Saint-Michel heeft ongeveer 80 vaste bewoners. Deze leven vrijwel allemaal van het toerisme. Geen wonder, er zijn talloze winkeltjes, restaurants en er is zelfs een postkantoor. De abdij is de derde populairste attractie van Frankrijk. Er komen meer dan 3,5 miljoen bezoekers per jaar.

Middeleeuws dorp bij abdij

Mont Saint-Michel parkeren + shuttlebus

Wil je bij Mont Saint-Michel parkeren, dan kan dat zonder problemen. Je kunt niet helemaal parkeren bij de abdij zelf. Doorrijden zou wel kunnen, maar de parkeerplaats die je er vindt, is echt maar voor een aantal specifieke gevallen bedoeld. Aan land is echter een grote parkeerplaats waar je zeker nog een plaatsje zult vinden. Vanaf hier kun je lopen naar Mont Saint-Michel, maar je kunt ook met een pendelbus op en neer, wat weer een aardige wandeling scheelt. Niet gek, als je je bedenkt dat er op het eiland zelf nog behoorlijk wat geklommen moet worden. Het eiland zelf is uitsluitend bereikbaar voor wat bestemmingsverkeer. Verder is het alleen toegankelijk voor voetgangers.

Mont Saint-Michel tickets

Als je aan Mont Saint-Michel tickets denkt, dan ben je misschien in de veronderstelling dat je meteen bij binnenkomst al moet betalen. Dat is niet het geval. De Mont Saint-Michel tickets zijn echt uitsluitend bedoeld voor de abdij zelf. Je kunt het hele eiland bezichtigen zonder daar toegang voor te betalen. Verder kun je nog opklimmen tot in de abdij, maar wil je dan verder, dan moet je een ticket kunnen tonen. Voor ongeveer € 15,00 heb je een entreeticket voor Mont Saint-Michel inclusief audiotour. Dit is beslist aan te raden, omdat je dan een uitgebreide uitleg krijgt bij allerlei zaken die je ziet. Er is ook een Nederlandse tour beschikbaar. De tickets kun je ook van tevoren online kopen, op die manier hoef je niet in de rij te staan.

Mont Saint Michel tickets

Mont St Michel bezoeken: de openingstijden van de abdij

Wanneer is Mont Saint-Michel geopend? Eigenlijk het hele jaar door, behalve op 1 januari, 1 mei en 25 december. De abdij is in de zomerperiode, van 2 mei tot en met 31 augustus open van 09.00 tot 19.00 uur. Na 18.00 uur kun je dan niet meer naar binnen, maar ben je al binnen, dan mag je tot 19.00 uur blijven. In het laagseizoen, van 1 september tot en met 30 april is de abdij geopend van 09.30 tot 18.00 uur.

Op Mont Saint-Michel overnachten

Hoewel het vooral in het hoogseizoen behoorlijk prijzig is, kun je op Mont Saint-Michel overnachten. Er zijn diverse hotels, de bekendste daarvan is waarschijnlijk ‘La Mère Poulard’. Je vindt hier misschien niet de meest exclusieve hotels van Europa, maar het is echt een voorrecht om hier eens te overnachten. ’s Avonds verdwijnen de hordes toeristen en lijk je het eiland wel voor jezelf te hebben. Prachtig! Natuurlijk kun je in de restaurantjes nog terecht voor een hapje eten of een gezellige borrel. De abdij wordt prachtig verlicht en dat kun je niet alleen vanaf de kust zien, maar natuurlijk ook vanaf het eiland zelf. In de wintermaanden wordt het hele eiland versierd met gezellige kerstverlichting.

Hotel Mont St Michel avond

Het verhaal van La Mère Poulard

Zoals we al zeiden is ‘La Mère Poulard’ een van de bekendste restaurants op het eiland. Geen wonder, want dit restaurant zit er al meer dan een eeuw! In 1888 opende de herberg voor het eerst haar deuren. Annette Poulard was de drijvende kracht achter deze herberg. De accommodatie draagt dus nog steeds haar naam. Het ‘Mère’ in deze titel komt echter niet van ‘moeder’, maar het was een onderscheiding voor haar grote vaardigheden in de keuken. ‘Mère’ was een eretitel voor haar culinaire kunnen. Daar komt de naam ‘Mère Poulard’ uiteindelijk vandaan.

Restaurant Mont Saint Michel avond

Tips voor je bezoek aan Mont Saint Michel

Wij geven je nog een aantal tips voor je bezoek aan Mont Saint-Michel.

Lees ook:  Rijsel (Lille), de grootste rommelmarkt in Noord-Frankrijk

1. Neem de tijd voor La Merveille du Mont Saint-Michel

La Merveille du Mont Saint-Michel maakt onderdeel uit van de abdij. Dit gotische monasterium is de moeite van een bezoek zeker waard. Je vindt er onder andere een prachtig scriptorium. Dit is een van de laatste dingen die je tegenkomt op je route door de abdij. Zorg er dus voor dat je hier wat energie en tijd voor overhoudt. Het is een van de mooiste Mont Saint-Michel bezienswaardigheden.

2. Bekijk ook de baai van Mont Saint-Michel

Ga je Mont St Michel bezoeken, neem dan ook de tijd om dit vanuit de verte te bewonderen. Er zijn diverse uitkijkpunten waar vandaan je een prachtig zicht hebt op de granietrots met de abdij. Vooral bij zonsondergang is dit een aanrader. Hier kun je echt de mooiste foto’s maken.

3. Denk ook aan je budget

Alles op Mont Saint-Michel is leuk, maar ook prijzig. Als je hier souvenirs gaat shoppen, ben je veel meer kwijt dan wanneer je bijvoorbeeld in Pontorson je ansichten koopt. Dat geldt niet alleen voor de souvenirwinkels, maar ook voor de restaurants. Een drankje kost hier al gauw een paar euro, ook al drink je alcoholvrij. Een cocktail kan behoorlijk in de papieren lopen.

4. Springtij

Kun je het plannen, dan zou je ervoor kunnen kiezen het springtij mee te maken. Op die momenten staat de weg naar Mont Saint-Michel volledig onder water. Dit is altijd wanneer het volle maan is, dus het levert ook nog eens mooie plaatjes op. Aan jou de keuze of je dit vanaf het eiland of vanaf de kust wilt meemaken!

5. De parochiekerk met de kleine begraafplaats

Vlakbij de abdij staat ook nog een kleine parochiekerk. Deze kerk is zeker de moeite waard en er worden ook wel eens live concerten gehouden. Dit is kleinschalig en misschien juist daardoor wel zo leuk.

Mont Saint Michel Parochiekerk

Mont Saint-Michel tips

Ben jij al eens bij Mont Saint-Michel geweest? Misschien wil je dan jouw tips voor een bezoek aan Mont St Michel met ons delen. Wat ben jij nooit vergeten van jouw bezoek aan dit schiereiland? Laat hieronder een reactie achter.

Wil je tips voor je vakantie in Frankrijk, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word dan lid van onze Facebook groep ‘Vakantie vieren in Frankrijk’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Frankrijk.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *