Het weer wordt aangenamer en dan begint het voor de reislustigen onder ons meestal al te kriebelen. Maar de echte vakantie duurt nog wel even. Wil je er toch eens helemaal uit en er een bijzondere dag van maken? Wat dacht je van een safari, het beklimmen van een piramide of een dagje woestijn? Het is allemaal mogelijk in eigen land. Hoeveel van de onderstaande exotische plekken in Nederland heb jij al bezocht?

10 exotische plekken in Nederland

Een stukje buitenland in eigen land ontdekken? 10 exotische plekken in Nederland op een rij.

1. Safari in de Beekse Bergen

Giraffes, struisvogels en leeuwen zien in (praktisch) het wild? Het kan gewoon in Brabant. Je kan kiezen voor een wandeling langs de dieren maar ook voor een safari en dat is uiteraard wel erg bijzonder. Een safari is mogelijk met een gezelschap en gids in een bus of boot maar ook met de eigen auto. Het voelt toch wel heel bijzonder om leeuwen of andere Afrikaans grootwild zomaar op korte afstand voorbij te zien te komen. Voorzichtigheid is altijd vereist.

Safaripark De Beekse Bergen

2. Hortus Botanicus in Leiden

Dit is de oudste exotische tuin in Nederland. Eens werden hier de eerste tulpenbollen opgekweekt die later tot een manie zouden leiden. De tuin werd opgericht en onderhouden door de universiteit en in de loop der jaren zijn er vele exotische planten verzameld. Het is een bijzonder aantrekkelijk park geworden waar je heerlijk door kan struinen over authentieke bruggetjes en paden. Overigens is de toegang gratis met een museumjaarkaart. Je kan ook meteen het observatorium van de universiteit bezichtigen.

3. De pyramide van Austerlitz

Op het hoogste punt van de Utrechtse heuvelrug staat een piramide. De Franse bezetters bouwden die in 1805 om hun keizer Napoleon te eren na het winnen van de slag bij Austerlitz. Het model is gebaseerd op een Egyptische trappiramide en op de top staat een originele obelisk. Laat je verbazen door dit stukje Egyptische bouwkunst in ons land.

4. De woestijn van de Loonse en Drunense Duinen

Op een warme zomerdag zal je je hier in een woestijn wanen. De zandvlaktes van de Loonse en Drunense Duinen zijn zeer uitgestrekt en het voordeel is dat je ook kan kiezen voor een frissere dag voor je expeditie. Rond het duingebied ligt heide en zijn er bossen waar je lekker kan wandelen en fietsen. Met een beetje geluk kom je een kudde schapen tegen en dan lijkt het echt alsof je in Noord-Afrika bent aan de grens met de Sahara.

Lees ook:  Slagharen: een leuk dagje uit met kleine kinderen
Drunense Duinen

5. De grotten bij Maastricht

De Romeinen begonnen al met het afgraven van kalk uit de bodem rond Maastricht. In de loop van de tijd ontstond een gangenstelsel van vele kilometers. De inwoners van Maastricht konden hier schuilen in tijden van oorlog. Ook de belangrijkste Nederlandse kunstwerken zoals de Nachtwacht werden hier veilig opgeborgen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De grotten zijn met gids te bezoeken. Er zijn diverse opties. Waag je ondergronds en bekijk de unieke muurschilderingen!

Booking.com
Grotten Maastricht

6. De Japanse tuin bij Clingendael

Het landgoed Clingendael is sowieso een prachtige locatie voor een wandeling of een picknick. De Japanse tuin is een bijzonder extraatje. Een barones die woonde op het landgoed was zeer geïnteresseerd in Japan en liet vele planten en objecten overkomen uit het land van de rijzende zon. Er zijn originele Boeddhabeelden, prieeltjes, bruggetjes en stenen lantaarns te zien. Uiteraard draait het ook om de exotische planten. Om deze goed te kunnen verzorgen is de de tuin maar een korte periode geopend voor bezoek. Win van tevoren informatie in om een teleurstelling te voorkomen.

7. De Sint-Pieter van Oudenbosch

In het kleine Oudenbosch staat een kopie van de beroemde Sint-Pieterskerk in het Vaticaan. Het Brabantse exemplaar is wat kleiner en nieuwer maar er is veel moeite gedaan om de gelijkenis zo groot mogelijk te maken. Zo is er de baldakijn die overeenkomt met degene die Bernini voor de paus ontwierp. Ook is er een piëta naar voorbeeld van het werk van een andere grootheid uit de renaissance: Michelangelo. De basiliek in Oudenbosch is ontworpen door de Nederlandse architect Pierre Cuypers, onder andere ook verantwoordelijk voor het Rijksmuseum.

Lees ook:  Dagje uit Brielle: wat te doen in Brielle?
Basiliek Oudenbosch

8. De jungle van de Biesbosch

De Biesbosch is een uniek stukje natuur in ons land. Het is een uitgestrekt zoetwatergebied maar heeft getijden. Dat is mogelijk, omdat de Biesbosch via rivieren rechtstreeks in contact staat met de zee. Hierdoor ondervindt het gebied de invloed van de getijden en dat zorgt voor een zeer bijzonder milieu wat flora en fauna betreft. De beste manier om de Biesbosch te bezoeken is per boot die je ter plaatse kan huren. Om de natuur het minst te verstoren is een kano of kajak wellicht de meest interessante optie. Er zijn tochten van 2 uur tot en met een complete dag.

9. Bezoek de exotische markt van Rotterdam

Hou jij ook zo van exotische markten in verre oorden met de bijzondere geuren en de constante bedrijvigheid?  Ook daarvoor hoef je eigenlijk Nederland niet uit omdat de Markthal in Rotterdam je alles biedt en wellicht nog meer. De Markthal is een prachtig gebouw met een plafondschildering die wel eens wordt vergeleken met de Sixtijnse kapel. Wat eten betreft kan je hier een wereldreis maken op culinair gebied. Streetfood van over de gehele aardbol kan je hier proeven. Mocht je lastige eters in het gezelschap hebben dan zijn er ook gewoon frietjes te koop.

10. Het witte dorp  

Het witte stadje Thorn is een van de parels van Limburg. De bijnaam dankt het plaatsje aan de markant wit geschilderde panden en de opvallende geplaveide straten. Al gedurende 800 jaar torent de Abdijkerk hoog boven Thorn uit. Het is een blijvende herinnering aan de tijd dat adellijke dames het hier voor het zeggen hadden. Daar kwam een einde aan toen de Fransen eind van de 18e eeuw de Republiek bezetten. Er zijn diverse bezienswaardigheden in Thorn zoals het Begijnhof.  De Begijnen die in deze kleine huisjes woonden, waren in dienst bij de adellijke dames en deden onder andere de was voor hen.

Thorn

City-trips in Nederland

Er wordt weleens vergeten dat er nog veel meer boeiende steden zijn in ons land dan Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Binnenkort kan je hier een artikel verwachten over een tiental interessante opties voor een city-trip in eigen land.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *