Even genoeg van de dagelijkse drukte en behoefte om je hoofd leeg te maken? Dan is het hoog tijd voor een wandeling door de Noord-Brabantse Loonse en Drunense duinen. Dit prachtige natuurgebied biedt je zeer veel diversiteit. In dit artikel vertellen we je graag meer over dit prachtige natuurgebied, zodat je precies weet waar je het beste kan wandelen, parkeren en eten.

Weetje over de Loonse en Drunense Duinen

Wist je dat de zandvlakte zelfs één van de grootste in West-Europa is? Daarnaast is het sinds 1921 een beschermd natuurgebied met het grote voordeel dat dit gebied goed onderhouden wordt. Er wordt natuur aangeplant, maar ook gekapt als het nodig is. 

Wandelroutes in de Loonse en Drunense Duinen

Naast de bekende zandvlakte heeft het gebied veel meer te bieden. Zo is de zandvlakte omringt door een groot en zeer divers bos. De uitgelezen plek om heerlijk te fietsen via één van de vele fietsroutes, maar vooral ook om te wandelen. Je kan kiezen voor 3 soorten wandelroutes:

Wandeling Loonse en Drunense Duinen
  1. Het verharde pad dat uitkomt op het plateau van de zandvlakte. Dit ongeveer 2 kilometer lange pad is rolstoelvriendelijk en geeft je een fantastisch uitzicht over de zandvlakte. Dit pad is bereikbaar van het restaurant Bosch en Duin.
  2. De aangelegde bospaden. Zodra je in het gebied bent, wordt je overspoeld met de mooiste, voornamelijk vlakke, routes door de bospaden.
  3. De hike-paden. Deze paden zijn geschikt voor de actievere wandelaars onder ons. Je mag soms klauteren over de omgevallen bomen en je moet ook niet vies zijn voor een steile helling of een kleine verhoging. Om voldoende grip te hebben zijn voor deze paden wandelschoenen wenselijk.
Lees ook:  Hoe plan je een vakantie in Nederland ?

Waarom wandelen in de Loonse en Drunense Duinen?

Wat deze omgeving nog mooier maakt, is dat de duinen en de bossen blijven veranderen. Je ziet het door de jaren heen, maar ook tijdens onze vier seizoenen. In het voorjaar zie je de natuur weer tot leven met het prachtige fris groene blad. Daarna volgt de zomer en zie je een diversiteit aan kleuren door de heide. Mocht je van prachtige heldere kleuren houden, dan ben je waarschijnlijk verzot op de herfst.

Wij vinden de winter ook prachtig om te wandelen in de Loonse en Drunense Duinen. Zeker als er sneeuw ligt en je mag er als eerste lopen. Je kan dan op een werkelijke ontdekkingstocht om te herleiden welke afdrukken je ziet van de poten van de dieren.

Dankzij de sneeuw is de heuvel van de zandvlakte soms net een skigebied. Je moet namelijk niet raar opkijken als je mensen met de slee, ski’s of het snowboard de heuvels af ziet komen.


Waar kun je parkeren?

Rondom het natuurgebied heb je diverse mogelijkheden om te kunnen parkeren, zo heb je een grote parkeerplaats bij landgoed Bosch en Duin, de Roestelberg en de Natuurpoort van Loon waar je gratis kan parkeren.

Zorg er wel voor dat je op zonnige dagen op tijd bent, anders krijg af en toe nog aardig wat stappen cadeau!

Wat is de mooiste wandelroute in de Loonse en Drunense Duinen?

Zoals eerder gezegd, is het naast de zandvlakte ook heerlijk om te wandelen in het bos. Dankzij de knooppuntborden kun je van te voren al jouw favoriete route uitstippelen. Uiteraard kun je ook gewoon gaan lopen en onderweg je route bepalen, maar let op je vergeet snel de tijd en je mag ook nog terug.

Lees ook:  Schijnvliegveld De Kiek - Leerzaam dagje weg in Noord-Brabant

Een route die wij vaak wandelen in de Loonse en Drunense Duinen is een route van ongeveer 10km. Dit is voor ons de perfecte afstand en wij lopen er ongeveer 2,5 a 3 uur over. Deze route begint en eindigt wederom bij landgoed Bosch en Duin. Na de wandeling heb je hierdoor de kans om even bij te komen onder het genot van een hapje of drankje.

Een handige tip: Aangezien je bij meeste buiten tafels tot laat in de avond van de zon kan genieten, is dit de plek voor een gezellige zomerse avond.

Samengevat is deze route een echte mix tussen de drie grootste natuurgebieden in de Loonse en Drunense duinen. Je loopt door de bossen en via de heidevelden naar de zandvlakte.

De beste restaurants in de buurt

Voor ons is restaurant Bosch en Duin een favoriet. Je kan hier genieten van een kop koffie of thee met iets lekkers, een heerlijke lunch, goed diner of een gezellige borrel. Dankzij de ruime openingstijden is er bijna op elk moment van de dag wel een wandelaar of fietser te vinden.

Tip: Als je bij dit restaurant bent, raden wij je aan de ‘Udenhoutse broeder’ te bestellen. Dit is een lokale delicatesse die je geprobeerd moet hebben. Het is namelijk een stuk krentenbrood gevuld met amandelspijs, stroop, kaneel en heel veel liefde. Dit alles wordt warm geserveerd.

Naar onze mening zijn de Loonse en Drunense Duinen dus echt een toevoeging aan alle natuur die Nederland rijk is. Het is de uitgelezen kans om even lekker tot rust te komen, ongeacht de tijd van het jaar!

Ben jij wel eens in de Loonse en Drunense Duinen geweest? Welke plaats is voor jou een echte aanrader? Laat hieronder een reactie achter om dit met ons te delen. Natuurlijk ben je ook van harte welkom om een kijkje te nemen op onze eigen blog: www.hungryforholiday.com.

Over de auteur

Chris en Janet zijn de eigenaren van het reisblog Hungry for Holiday, hier geven ze je handige tips voor de leukste bezienswaardigheden en de mooiste stranden. Daarnaast helpen ze je graag aan lekkere gerechten bij de beste restaurants.

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *