Is het saai om een museum te bezoeken? Er zijn er talloze in het meest populaire vakantieland van ons Nederlanders. Uiteraard zijn de meeste musea in Spanje gewijd aan kunst maar ‘De Stad van de Kunsten en Wetenschappen’ in Valencia is anders. Dit enorme complex is de meest populaire trekpleister van de stad geworden en dat was ook precies de reden om het te bouwen: meer toeristen trekken. Wat mag je verwachten van Ciutat de les Arts i les Ciènces?

Ciutat de les Arts i les Ciènces: 6 verschillende musea onder één dak

Indien je in Valencia op zoek bent naar een plek waar je gedurende minstens een dag een heel gezelschap zich kan laten vermaken, is ‘De Stad van de Kunsten en Wetenschappen’ een uitstekende keuze. Ciutat de les Arts i les Ciènces is de Valenciaanse schrijfwijze (een vorm van Catalaans), de Spaanse schrijfwijze is Ciudad de las Artes y las Ciencias. De bouw van de 6 panden met allemaal een eigen functie stond onder leiding van architect Santiago Calatrava. De aanvang was in 1989 en in 2009 was het complex gereed. De volgende attracties wachten op de bezoekers.

Ciutat de les Arts i les Ciènces – Valencia

1. L’ Hémisfèric

Van buitenaf is het gebouw al zeer bijzonder omdat het lijkt op een oog. Dat valt vooral bij donker op als het op een prachtige wijze wordt verlicht. De weerspiegeling overdag is ook de moeite waard. Het gebouw is een 3D IMAX bioscoop waarin 3D films en documentaires worden getoond. Een voorstelling duurt in het algemeen 45 minuten. De taal is Spaans, maar je kan via een koptelefoon de tekst ook in het Engels volgen.

Lees ook:  Wat te doen op 5 mei? 10 indrukwekkende oorlogsmusea in Nederland

2. L’ Umbracle

Met genoeg zon, voldoende water, goede grond en zorg kan je in Spanje prachtige resultaten bereiken en dat is te zien in deze tuin van 17.000 m2 welke het gehele jaar is geopend. De mooiste voorbeelden van bomen en planten uit het mediterrane gebied zijn hier verzameld en je hebt ook nog eens een overzicht over het gehele park. De andere helft van het terrein is bedoeld voor een openlucht disco. Deze is in de zomermaanden iedere nacht geopend voor de liefhebbers van late feestjes.

3. Principe Felipe

Wel eens in een museum geweest waar het motto is dat het verboden is om zaken niet aan te raken? Dit wetenschapsmuseum vraagt juist aan bezoekers om dingen aan te raken, te voelen en erover na te denken. Alles is interactief en bedoelt om jou te verbazen en dingen te leren. Het museum is op de tweede verdieping. Op de eerste zijn er wisselende tentoonstellingen, kan je een hapje eten of de winkel bezoeken voor een leuk souvenir. Overigens is de eerste verdieping gratis te betreden. Voor het museum heb je wel een kaartje nodig.

4. L’ Oceanogràfic

Dit is een aquarium maar niet zomaar eentje. Het is het grootste van Europa en bestaat uit 7 verschillende afdelingen. Er zijn hier 500 verschillende soorten met in totaal 45.000 individuele dieren. Beroemd zijn de beluga walvissen de uitgebreide collectie octopussen. Iedere dag zijn er spectaculaire shows in het dolfinarium. Dit is echt een gezinsuitje en als je alles wilt zien, moet je er wel een dag voor uittrekken.

Lees ook:  Reizen naar Portugal: 10 bijzondere bezienswaardigheden

5. Palau de les Arts Reina Sofía

Koningin Sofia hield erg veel van muziek en het 5e gebouw is daarom naar haar genoemd. In dit moderne operagebouw zijn er 4 zalen waarvan de grootste 1.500 zitplaatsen heeft. Er zijn zeer regelmatig concerten die je kan bijwonen. Op dagen dat de zalen niet in gebruik zijn, kan je deze met een gids bezichtigen.

6. L’ Agora

Dit is het laatste gebouw dat in het complex werd neergezet. Het is ook het meest veelzijdige want het is bedoeld voor tentoonstellingen, congressen en evenementen. Deze zaal is alleen tijdens de evenementen te bezichtigen.

Wat je verder nog moet weten

Het park ligt binnen de stadsgrenzen van Valencia maar niet direct in het centrum. Je kan er met de fiets naartoe en over het terrein fietsen om de gebouwen te zien. Via diverse buslijnen idee het complex goed te bereiken. Ook met de metro kan je ernaar toe. Het dichtstbijzijnde metrostation ligt op 15 minuten loopafstand.

Het park gaat iedere dag om 10.00 uur open. Afhankelijk van het jaargetijde is de sluiting om 18.00, 19.00 of 21.00 uur.

Bekijk ook:


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *