Overal in de stad kom je ze tegen: zwerfkatten. Er wonen 15 miljoen mensen in de stad, maar niemand weet hoeveel katten er zijn. De meeste hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. Maar terwijl elders in de wereld zwerfkatten nogal schuw kunnen zijn, is dat hier anders. Katten zijn welkom, ook in de minder rijke delen van de stad. Uiteraard is niet ieder mens te vertrouwen, dat weet elke kat ook. Maar in deze stad moet je voorzichtig zijn in de omgang met katten. De profeet Mohamed was gek op katten en het brengt ook vandaag de dag nog ongeluk als je een kat niet goed behandelt. Maar uiteraard is er in deze wereldstad veel meer te zien dan katten. Hieronder lees je meer over de geschiedenis en hebben we 10 bezienswaardigheden in Istanbul op een rijtje gezet.

De geschiedenis van Istanbul

Istanbul ligt op de grens van Europa en Azië. De stad is aan drie zijden door water omgeven en een ideale handelspost. Al in 667 voor Christus werd hier door Griekse kolonisten een stad gevestigd die Byzantium werd genoemd. De Romeinen veroverden de stad en maakten er een van de meest belangrijke in het Rijk van. Naar verluidt kreeg keizer Constantijn de Grote een voorspellende droom op basis waarvan hij de stad het belangrijkste administratieve centrum van het Romeinse rijk maakte. Na de val Rome werd Constantinopel tijdelijk Nova Roma genoemd, maar de oude naam ter ere van Constantijn bleef hangen.

Wanneer werd Constantinopel Istanboel?

Ten tijde van de middeleeuwen had Constantinopel een vergelijkbaar niveau van beschaving als het Ottomaanse Rijk. Na vele belegeringen viel de stad in 1453. Het werd meteen de nieuwe hoofdstad van het Ottomaanse rijk. De val van de stad wordt ook wel het einde van de middeleeuwen voor Europa genoemd. De macht van het Ottomaanse Rijk brokkelde daarna steeds meer af en de West-Europese mogendheden kwamen op. In de Eerste Wereldoorlog behoorde het Ottomaanse rijk tot de verliezers en verloor het vrijwel alle gebieden buiten het huidige Turkije. De hoofdstad van het nieuwe Turkije werd Ankara dat strategisch beter te verdedigen viel. Constantinopel heet sinds 1930 Istanboel.

Wat je moet weten over Istanbul

Istanbul is de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt. Eigenlijk zou je verwachten dat je daar weinig van merkt. Echter is het Aziatisch gedeelte van de stad een stuk bedaarder dan het Europese gedeelte. Dat heeft ook te maken met het feit dat de meeste bezienswaardigheden in het Europese gedeelte liggen.

Lees ook:  Verborgen Parijs: 10 onbekende bezienswaardigheden van de Lichtstad

Er zijn dagelijkse meerdere vluchten vanuit Nederland met een duur van ongeveer 3 uur. Istanbul heeft een mediterraan klimaat met een gemiddelde maximum temperatuur van 30° C in de zomermaanden. Op veel plaatsen kan je desgewenst betalen met Euro’s maar het is voordeliger om voor de Lira te kiezen. Deze munt heeft de afgelopen jaren zeer veel aan waarde ingeboet. Met Engels kan je je in toeristische gebieden goed redden. Er zijn geen kledingvoorschriften, maar te veel ‘bloot’ voor vrouwen kan problemen opleveren. Pas op: het kraanwater in Istanbul is onbetrouwbaar.

10 bezienswaardigheden in Istanbul

Hieronder staan 10 interessante bezienswaardigheden in de stad Istanbul.

1. Blauwe moskee

Deze staat als absolute nummer 1 van de bezienswaardigheden van de stad bekend. De officiële naam is de Sultan Ahmet Moskee en het gebouw dateert van begin 17e eeuw. De moskee heeft 6 minaretten wat een teken is van grote rijkdom. Aan de binnenzijde is de moskee versierd met tienduizenden blauwe tegels die nog eens de nadruk leggen op de grootsheid van het gebouw en de naam verklaren. De moskee is iedere dag geopend, ook voor niet moslims behalve gedurende de gebedsdiensten. Respect voor het actieve gebruik als moskee wordt van iedere bezoeker verwacht.

2. Topkapipaleis

Onmiddellijk na de verovering van de stad liet de sultan dit enorme paleis bouwen. Het bleef het centrum van de macht van het Ottomaanse rijk totdat het viel. Nu is het een museum, waarin duidelijk wordt hoe luxe de sultans leefden. Het paleis wordt beschouwd als het meest sprekende voorbeeld van een oosters paleis.

3. Grote Bazaar

Een echte Turkse markt vind je op de Kapali. De bazaar is iedere dag open en het aantal verschillende artikelen is enorm. De kunst is hier het afdingen. De onderhandeling gaan gepaard met thee en lekkernijen die je uiteraard tot niets verplichten. Hou er wel rekening mee dat dit een spel is dat door de handelaren ook serieus wordt genomen.

4. Hagia Sofia

De Hagia Sofia was de grootste kathedraal toen deze in de 9e eeuw werd gebouwd. Na de val van de stad werd de kerk omgebouwd tot een moskee. Tijdens diensten werden mozaïeken en andere afbeeldingen bedekt. In 1934 bestempelde Ataturk het gebouw vanwege de historische waarde als seculier gebouw zodat toeristen de originele versieringen ook konden bewonderen. Sinds 2020 is de Hagia Sofia weer in gebruik als moskee. Bezoekers zijn nog welkom, maar beperkt.

Lees ook:  5 bezienswaardigheden in Kroatië die je gezien moet hebben

5. Cagaloglu Hamam

De Cagaloglu Hamam is het laatste grote Turkse badhuis dat gebouwd is in de Ottomaanse tijd. De bouw was gereed in 1741 en sindsdien is het constant in gebruik geweest. Het is ook niet gerenoveerd en compleet origineel. Het aantal geboden behandelingen is zeer uitgebreid.

6. Oude stadsmuur

De oude stadsmuur staat min of meer ook symbool voor de stad. Er zijn delen die compleet verwaarloosd zijn, maar ook prachtig gerenoveerde stukken. In de nissen zijn tegenwoordig vaak kleine winkeltjes gevestigd. Een bezichtiging begint in het algemeen bij het imposante kasteel met de zeven torens en geeft een goed beeld van het oude en nieuwe deel van de stad.

7. Basilica Cisterne

De Basilica Cisterne wordt ook wel het verzonken paleis genoemd. Het is echter een ondergronds waterreservoir. In de tijd dat de steden in de rest van Europa nog bescheiden waren, woonden er al 500.000 mensen in Constantinopel. Er moest een veilige drinkwatervoorziening zijn. Via aquaducten kwam het water de stad in. Basilica Cisterne was een van de reservoirs. Door de afmeting van 134 x 65 x 9 meter kon deze opslag 80 miljoen liter water bevatten. Het dak werd door 336 pilaren ondersteund.

8. Galata toren

De toren werd gebouwd als het hoogste punt in de verdediging van de wijk Galata en maakte onderdeel uit van de verdedigingsmuur. Vandaag de dag is het een museum met zeer verschillende exposities. De toren is vooral populair vanwege het observatiedek. Daar heb je overdag en bij avond een 360° overzicht op Istanbul.

9. Archeologisch museum

Eigenlijk zou het musea moeten zijn, want het zijn er 3 in de buurt van het Topkapi-paleis. Gezien de uitzonderlijk rijke geschiedenis van de stad zijn er meer dan een miljoen vondsten opgeslagen uit vele eeuwen. Absoluut hoogtepunt is de Alexander sarcofaag. De stenen grafkist is in de 4e eeuw gemaakt en toont een afbeelding van Alexander de Grote.

10. Katten

We begonnen met katten en eindigen er ook mee. Je zal ze overal zien, in winkels, op de markt, snurkend op banken en tussen de handelswaren. Dat ze welkom zijn, zie je aan de bakjes met eten die overal voor ze worden neergezet, ook bijvoorbeeld bij restaurants. De inwoners hebben de katten en masse geadopteerd. De meeste zoeken de wijk Galata en de universiteit op. Een beetje voorzichtigheid is wel op de plaats. De katten zijn gewend aan mensen, maar leven ook op straat.

Booking.com

Bekijk ook:


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *