Veel Nederlanders kiezen voor Portugal als favoriet vakantieland. Ook zijn er een aantal gepensioneerden die zich daar voorgoed vestigen. Dat is ook wel logisch, omdat Portugal een prachtig land is met een aangenaam klimaat. In veel opzichten lijkt het op Spanje, maar dan minder toeristisch en goedkoper. Als je in Portugal een paar kilometer van het strand bent, kom je in dorpjes waar je als gast wordt behandeld en niet als toeristische melkkoe. Reizen naar Portugal is dan ook afwisselend en beslist een aanrader.

Een stukje geschiedenis van Portugal

Het is een bijzondere gedachte dat Portugal tot 1974 een dictatuur was en een van de armste landen van Europa. In die tijd waren toeristen niet welkom en voerde het land uitzichtloze oorlogen in Afrika om koloniën te behouden. De anjer-revolutie in 1974 maakte van het land een democratie, vrijwel zonder bloedvergieten. De soldaten die de dictator verjoegen, stopten een anjer in de loop van hun geweer om de goede bedoelingen duidelijk te maken. Nadien kon Portugal zich weer aansluiten bij het vrije deel van Europa en vormde het een voorbeeld voor Spanje dat een paar jaar later ook overging naar democratische waarden.

Op vakantie naar Portugal: een klein, maar mooi land

Portugal is een relatief klein land, maar wel twee keer zo groot als Nederland. Er wonen bijna 11 miljoen mensen, In Europa is het ongebruikelijk dat het land slechts aan één ander land grenst  en dat is in dit geval Spanje. Gedurende 15e en 16e eeuw was Portugal als zeevarende natie een grote concurrent van onder meer Engeland en Nederland. Portugal had koloniën over de gehele wereld waaronder Brazilië. In dat grootste Zuid-Amerikaanse land is Portugees nog steeds de voertaal en de onderlinge relaties zijn hecht.

Reizen naar Portugal

Hoe kun je het beste naar Portugal reizen? Er zijn diverse manieren om naar Portugal te reizen, bijvoorbeeld met de auto of met de trein. Met de auto duurt de rit ongeveer 23 uur, afhankelijk van waar in Portugal je moet zijn uiteraard. Ook met het openbaar vervoer ben je heel wat uurtjes onderweg en zal je dus één of twee tussenstops in moeten plannen. Een directe vlucht naar Lissabon, dat halverwege het land ligt, duurt vanaf Schiphol 3 uur. We ook ons bezoek aan Portugal dan ook in deze stad.

10 mooie bezienswaardigheden in Portugal

Reizen naar Portugal doe je natuurlijk niet onvoorbereid. Het is goed om alvast uit te zoeken welk deel van het land je graag wilt bezoeken. Hieronder hebben we 10 mooie bezienswaardigheden in Portugal voor je op een rij gezet. Wil je een rondreis door Portugal maken, dan zijn deze bestemmingen beslist aanraders.

1. Lissabon

Lissabon behoort tot de mooiste Europese steden voor een citytrip. Het is de hoofdstad en grootste stad van het land aan de oever van de Taag en niet ver van de Atlantische Oceaan. In de stad en nabije omgeving wonen zo’n 2,9 miljoen Portugezen. Maar als je door de nauwe straatjes in de oude wijken loopt, heb je niet het gevoel in een miljoenenstad te zijn. Er is veel te zien en te beleven van prachtige monumenten tot het grootste oceanarium in Europa en dit is tevens de stad van de fado, de klaagzangen die typisch Portugees zijn. In Lissabon kan je je meerdere dagen vermaken. Dat is voordelig te doen met een Lisboa Card. Daarmee is openbaar vervoer gratis evenals toegang tot een aantal bezienswaardigheden. Vergeet ook niet goede wandelschoenen te gebruiken in de stad die gebouwd is op heuvels en waar je flink wat hoogteverschil moet overbruggen.

Lees ook:  De 5 mooiste steden in Europa in de herfst
Booking.com
10 bezienswaardigheden in Portugal: Lissabon

2. Algarve

Voor veel Nederlanders is de Algarve synoniem met Portugal. Algarve is de meest zuidelijke provincie van het land en de 80 kilometer kuststreek ten westen van Faro heeft een prachtige combinatie van brede zandstranden, beschutte baaitjes en ruige rotskust te bieden. Tel daarbij aangename temperaturen gedurende het gehele jaar en dan begrijp je waarom dit deel van Portugal even populair is als de Spaanse costa’s. Maar als je op zoek bent naar het echte Portugal moet je de heuvels ingaan die vaak maar een paar kilometer van het strand liggen. Daar vind je prachtig wandel- en fietsroutes door de ongerepte natuur en langs pittoreske dorpjes.

Algarve

3. Douro-vallei

Als je vanaf Porto de rivier volgt, kom je automatisch in de Douro vallei. Hier wordt de bekende Douro wijn geproduceerd alsmede port, de versterkte zoete wijn die iedereen kent. Als Nederlanders zijn we er wel aan  gewend dat het land in cultuur is gebracht. Maar in deze vallei lijkt iedere m2 te zijn gebruikt om druiven te laten groeien. En toch ziet de het gebied er sprookjesachtig mooi uit met de heuvels en schilderachtige dorpjes. Het is een van de zeldzame plekken waar een vallei die door de mens zo is beïnvloed tot het Wereld Erfgoed wordt gerekend. Een ideale plaats om te wandelen en een glaasje te proeven.

Douro vallei Porto

4. Sintra

Sintra ligt op 40 kilometer van Lissabon en is een van de meest bezochte toeristische trekpleisters  van Portugal. Hier bouwden koningen en rijke Portugezen hun weelderige verblijven. Het meest indrukwekkende is het kleurrijke Palacio National da Peña. Maar het hele stadje wemelt van indrukwekkende monumenten. Als je er uitgekeken bent, moet je niet vergeten om een uitstapje te maken naar Cabo de Roca. Deze kaap is het meest westelijke puntje van Portugal en je hebt hier een prachtig uitzicht over de oceaan en het vasteland. Je kan een certificaat halen als bewijs voor je bezoek aan deze unieke plek.

5. Nationaal Park Peneda-Geres

In het noordwesten van Portugal, tegen de Spaanse grens aan, ligt dit grootste park in Portugal. Het heeft een oppervlakte van 700 km2. Je moet er wat moeite voor over hebben om er te komen omdat het smalle asfaltwegen zijn die er naartoe leiden. Maar dan kan je ook genieten van ruig landschap met steile hellingen, watervallen, natuurlijke stuwmeren en authentieke bergdorpjes. De natuur is hier ook wild met Iberische wolven, wilde katten, arenden, adelaars, half-wilde paarden en runderen. De flora is er kleurrijk en zeer divers. Dit is weer een heel ander gezicht van Portugal.

Nationaal Park Peneda-Geres

6. Aveiro

Er is in ieder Europees land wel een plaats die wordt vergeleken met Venetië. In Portugal is dat Aveiro en dat komt met name door de moliceiros, die echt lijken op gondels. Hiermee kan je een tochtje maken door de kanalen van het stadje. Hou je van de bouwstijl Art Nouveau dan zit je hier wel goed want vele panden langs de kanalen zijn in die stijl gebouwd. De visserij is nog steeds de belangrijkste inkomstenbron voor de bevolking hier. Er is dan ook een vloot gekleurde kleine boten die je in de haven kan bewonderen. Het meest indrukwekkende moment is het uitvaren maar dan moet je er heel vroeg bij zijn. De vangst van de dag kan je ‘s avonds gaan proeven in een van de vele plaatselijke restaurantjes waar de locals ook komen. Als je tijd over hebt, is een bezoekje aan de zoutpannen de moeite waard. Hier wordt op traditionele wijze het vroeger zo kostbare zout gewonnen.

Lees ook:  Alkmaar, wat is er te doen en wanneer is de kaasmarkt?
Aveiro bezienswaardigheden Portugal

7. Serra da Estrela

Portugal is geen vlak land, zoals Nederland, maar de hoogste berg meet 2.000 meter en dat is niet indrukwekkend vergeleken met bijvoorbeeld de Alpen. Toch is de bergketen van Portugal indrukwekkend door de ruige verlatenheid. De bergen liggen bezaaid met rotsblokken en er zijn plaatsen waar er een dusdanig wankel evenwicht lijkt te bestaan dat je ieder moment zou verwachten dat de zaak instort, maar deze formaties houden al sinds mensenheugenis stand. In de rotsen kan je soms zaken herkennen, zo is er een ‘oude vrouw’ en een ‘oude man’ te zien. Veel mensen kom je hier niet tegen, maar soms een herder met zijn schaapskudde. De lekkerste schapenkaas en de beste wol komt uit dit gebied.

Serra da Estrela rondreis Portugal

8. Obidos

Kom binnen via de Porta da Vila in het middeleeuwse Obidos. Aan de binnenzijde is de poort uitbundig versierd in geel en blauw. Alle huizen binnen de stadsmuren zijn wit maar ook versierd met geel en blauw rond de ramen en deuren. Alle daken zijn rood. De hobbelige straatjes bestaan nog uit de originele keien uit de tijd dat ze voor het eerst zijn geplaatst. Natuurlijk is er een kasteel, anders zou deze plaats niet compleet zijn. Daar kan je nu luxe overnachten. In het voorjaar zijn er chocolade-feesten, in de zomer een middeleeuws festival en met de kerst is het hele dorp in die sfeer.

9. Alentejo

Dit gebied is nog weinig bekend onder de toeristen. Dat heeft er ook mee te maken dat het zomers regelmatig 40° Celsius wordt. Maar het is weer een heel ander deel van Portugal. Hier vind je rust en ruimte en veel olijfbomen en kurkeiken. In de lente is het hier een en al bloemenpracht. Gedurende het gehele jaar kan je genieten van de ruige kust en de witte dorpjes. De oude Romeinen kozen dit gebied voor hun vakantievilla’s in Portugal. Er is nog veel bewaard gebleven uit die tijd waaronder een tempel. Als je de temperaturen op de koop neemt, is dit een gebied dat je moet zien.

10. Coimbra

Een van de oudste universiteiten van Europa staat in Coimbra. Nog steeds zorgen duizenden studenten voor een bruisende sfeer. Manlijke studenten in zwarte capes zingen fado op pleinen en in cafés om een extra centje te verdienen. Coimbra is een tijdlang de hoofdstad van Portugal geweest en dat is te zien aan de monumentale gebouwen. De kathedraal en de twee schitterende kloosters mag je niet overslaan. Coimbra is gebouwd tegen een heuvel en dat betekent dat de smalle straatjes zeer steil kunnen zijn. Vergeet dus niet om passend schoeisel te dragen.

De Azoren: de archipel bij Portugal

Negen vulkanische eilanden in de Atlantische Oceaan vormen de archipel Azoren. Dit deel van Portugal is zo bijzonder dat er een apart artikel hier aan zal worden gewijd.

Azoren Portugal

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *