Santorini of ook wel Thera is een ringvormige groep eilandjes in de Egeïsche zee op ongeveer 120 kilometer van Kreta. Het hoofdeiland heeft dezelfde naam en is slechts 71 vierkante kilometer qua oppervlakte. De bevolking is zeer beperkt, maar in de zomer komen er miljoenen toeristen. Sommige voor een dagje, andere voor een langere periode. Het is niet zozeer de mens als wel de natuur die Santorini tot een trekpleister heeft gemaakt en het is geen vrolijk verhaal.

‘Het is de enige plaats die me ooit voldoening gaf.’

Lord Byron

De geschiedenis van Santorini

Santorini behoort tot de Cycladen en ligt op de breuklijn tussen het Europees en Afrikaans continent. Het gebied is vulkanisch. Santorini werd het middelpunt van de Minoïsche beschaving en was in die tijd een relatief groot rond eiland.

Ongeveer 1.500 voor Christus deed zich hier een enorme vulkaanuitbarsting voor. De belangrijkste stad op het eland Akrotiri verdween onder een laag puimsteen van 50 meter. Het middelste gedeelte van het eiland werd volledig weggeslagen en alleen resten bleven boven water, de huidige eilandjes van de groep kunnen ook beschouwd worden als de wanden van de vulkaan. De krater liep vol met zeewater en als je tegenwoordig op de rotsen van Santorini kijkt naar de eilandjes aan de overzijde zal je beseffen hoe enorm de uitbarsting moet zijn geweest. Waarschijnlijk is dit de meest heftige ontploffing tot dusverre geweest in de periode dat de mensheid bestaat. De gevolgen moeten wereldwijd zijn gevoeld en er wordt vermoed dat Atlantis en passages in de Bijbel verwijzen naar Santorini.

Na de enorme uitbarsting bleef het eiland eeuwenlang onbewoond, maar 800 jaar later kwamen er weer mondjesmaat mensen op het eiland wonen. Nog zeer regelmatig waren er nadien uitbarstingen, de meeste onderzees. Een van de grootste was in 1956 waarbij enkele eilandbewoners omkwamen en weer veel mensen vertrokken. Maar het toerisme voor de grote massa was inmiddels op gang gekomen en het eiland bood een prachtige aanblik vanwege de heftige geschiedenis.

Lees ook:  Cyprus, het eiland van de liefde

Al gauw was alles ingesteld op het ontvangen van deze massale stroom. De meeste huizen op het kleine eiland zijn inmiddels ook bedoeld voor toeristen van over de gehele wereld terwijl er in de winter stilte heerst.

Hoe kom je op Santorini?

Het eiland heeft een klein, maar in de zomer zeer druk vliegveld. Tijdens het vakantieseizoen zijn er dagelijkse vluchten vanaf Schiphol. Je kan ook naar Santorini vanaf Kreta met de boot. Gelet op de afstand van 120 kilometer ben je dan een flink aantal uren onderweg. Net als op de meeste Griekse eilanden in de buurt. Is het op Santorini warm (heet) en droog in de zomer. Betalen kan je overal met de euro en omdat Santorini compleet is ingesteld op de massa’s toeristen kan je hier met vele talen terecht en is bijna alles er te koop.

Kun je overnachten op Santorini?

Ja, het is zeker mogelijk om te overnachten op Santorini. Als je de tijd hebt, dan is het zeker ook aan te raden, want de reis naar Santorini duurt lang en ’s avonds is het eiland echt sprookjesachtig mooi. Een zonsondergang op het mooiste Griekse eiland beleven is toch een droom? Hieronder vind je een aantal hotels op Santorini.

Booking.com

Wat is het bijzondere aan Santorini?

In de tijd van Lord Byron was het slechts mogelijk om Santorini per schip vanaf Kreta te bezoeken. Vanuit de verte leek (lijkt) het dan alsof de steile rotsen zijn bedekt met een laag sneeuw. In feite zijn het de dorpjes die op de toppen en langs de rotswanden zijn gebouwd. Uiteraard zijn ze allemaal wit met een blauw en wit kerkje er tussen door. Het is een beeld dat je op veel ansichtkaarten van Griekenland ziet. Maar Santorini is de enige actieve vulkaan die door mensen wordt bewoond en de natuur heeft er een spektakel van gemaakt. De rotswanden die je ziet zijn in feite kraterwanden die zijn opengescheurd. Dat zorgt voor spectaculaire kleurverschillen op soms maar meters afstand.

Lees ook:  Phare de Cordouan: Franse vuurtoren op UNESCO Werelderfgoedlijst

Ook de stranden moet je hebben gezien, die zijn er in rood, zwart en kiezel. Zorg wel dat je goed bent voorbereid want de zwarte stranden  worden extreem warm in de zon. Bij Santorini kan je zwemmen in de caldera die zich heeft gevuld met azuurblauw water. Daarbij is het een zeer bijzonder idee dat er zich onder water ongeveer 20 vulkanen bevinden die weer actief zouden kunnen worden. Verder zijn er de vergezichten die Santorini zo geliefd hebben gemaakt. Ongeacht waar je bent, kan je met een korte wandeling een punt bereiken waar je met open mond zal genieten van het ongelooflijke uitzicht. En voordat je het beseft gaat de zon alweer onder en dit is een volgend hoogtepunt dat de natuur voor je in petto heeft. Leven op een actieve vulkaan heeft ook voordelen.

En wat heeft de mens aan al dit moois toegevoegd? De prehistorische stad Akrotiri is nu een opgraving die je als toerist kan bezoeken. Tot dusverre is slechts 5% van de stad blootgelegd. Alle sites zijn overdekt en de belangrijkste vondsten met toelichting vind je in het museum. Let op: deze bezienswaardigheid is toeristisch. Voor entree en parkeren moet je betalen. Maar je kan ook genieten van een rustig dorpje en de witte huisjes met blauwe daken bewonderen voordat je een drankje op een terras neemt.

Waar moet je op letten bij een bezoek aan Santorini

Behalve de bezoekers per vliegtuig, komen in het hoogseizoen hier iedere dag meerdere cruiseschepen aan en worden er duizenden toeristen op het eiland gedropt. Gelet op de geringe oppervlakte is het dan overal druk. Als jij meer tijd hebt dan een dagje, ga dan in de vroege ochtend of de late namiddag op excursie. Dat zijn de rustige momenten.

Op Santorini bestaat nog het gebruik om ezels toeristen de steile hellingen richting rotswanden te doen besparen. Dat is bepaald geen genoegen voor de dieren. Indien je niet op je eigen onderstel vertrouwt, kan je ook een scooter of een auto huren voor het zware werk.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *