Binnenkort een reisje op de agenda staan, maar nog geen bestemming gekozen? Dan helpen wij je graag een handje. Een top 20 in Europa! Het eerste deel vind je hier: Reistips Europa: deze 20 plaatsen mag je niet missen! (1)

11. Iasi

Roemenië wordt soms een beetje vergeten als het om Europa gaat, maar dat is echt onterecht. Je vindt hier volop moois en het is bovendien een groot voordeel dat dit land nog niet zo toeristisch is. Alles is een stuk goedkoper en het is er veel minder druk dan bijvoorbeeld in Spanje. Iasi is een schitterende stad met een belangrijk historisch centrum. Als je graag oude kerken en gebouwen bezoekt, dan ben je hier op de juiste plaats!

Iasi

12. Salzburg

Ook Oostenrijk mag niet ontbreken als het om een top 20 voor Europa gaat. Wij kozen voor Salzburg, omdat deze stad nu eenmaal een charme heeft die niemand kan ontkennen. Salzburg is de stad van Mozart en het is dan ook zeker een goed idee om zijn Geboortehuis even te bezoeken. Hier kom je van alles te weten over deze bekende klassieke componist. De stad is overigens om nog een andere muzikale reden beroemd: The Sound of Music. Het huis van de familie Von Trapp kun je bezoeken aan de Traunstraße. Ook mooi zijn Slot Mirabel en Slot Hellbrunn. Verder kun je hier natuurlijk ook genieten van een geweldige wintersport met typisch Oostenrijkse après-ski.

Salzburg

13. Turijn

Wanneer je Turijn ziet, dan zal het eerste wat je herkent de Mole Antonelliana zijn. De naam klinkt je misschien niet bekend in de oren, maar de bekende spits die boven de stad uitsteekt, heb je zeker al eens eerder op de plaatjes gezien. Ook bijzonder om te zien is het Palazzo Reale. Dit koninklijk paleis stamt al uit de 16de eeuw en bleef in handen van de koninklijke familie. Vooral de bibliotheek is indrukwekkend. De collectie omvat veel zeldzame manuscripten en je vindt er diverse tekeningen van bekende kunstenaars, zoals Rembrandt, Leonardo da Vinci en Michelangelo.

Turijn

14. Bordeaux

Bordeaux heeft naam als het gaat om de streek, want hier komt een van de lekkerste wijnsoorten van het land vandaan. Maar ook de stad Bordeaux is prachtig. Het Place de la Bourse lijkt wel een spiegel en hier kun je dan ook sprookjesachtig mooie foto’s maken. De fonteinen zorgen voor een heel levendig beeld. Wil je in de zomer wat verfrissing, dan is dit de ideale plaats. Verfrissing vind je dan overigens ook in de kathedraal van de stad, want echt warm zal het hier binnen nooit worden. Maar mooi is het zeker wel. En is er een voorstelling in het Grand Théâtre die jou wel aanstaat? Woon die dan zeker eens bij. Natuurlijk is het ook een ideale gelegenheid om de wijngaarden in de omgeving van Bordeaux aan te doen.

Lees ook:  De Franse rommelmarkt - tips en informatie
Bordeaux

15. Heidelberg

Heidelberg is een van de meest historische steden van Duitsland. Je vindt hier ook diverse overblijfselen uit de Romeinse tijd. De Oude Brug is erg fotogeniek, maar ook het stadscentrum heeft authentieke smalle straatjes die je zeker vast wilt leggen. De Heilige Geestkerk staat bekend vanwege de goede akoestiek, en wellicht heb je het geluk om live een concert bij te wonen. Tijdens je bezoek waag je ook zeker de klim de heuvel op, want hier vind je het eeuwenoude Schloss Heidelberg, dat nog grotendeels in originele staat is behouden.

Heidelberg

16. Brugge

Brugge is het Venetië van het noorden, wordt wel eens gezegd. Een rondvaart maken door deze oude Belgische stad is dan ook zeker een aanrader. Zo zie je de stad op zijn mooist. Houd je niet zo van boottochtjes? Dan kun je ook voor een tripje met paard en wagen kiezen. De straatjes zijn pittoresk en de architectuur is heel bijzonder. Je komt hier heel wat art nouveau tegen. Het Begijnhof wordt vandaag de dag nog steeds bewoond door nonnen, maar ook door alleenstaande Brugse vrouwen. In een van de begijnenhuisjes kun je een kijkje nemen om een indruk te krijgen van het leven hier in de 17de eeuw.

Brugge

17. Krakau

Krakau is ook een beetje een ondergesneeuwd kindje in de westerse landen. Maar ook dit is een pareltje als het om reistips in Europa gaat. De stad is gebouwd rond de heuvel ‘Wawel’, waar je ook de burcht vindt met de bijbehorende kathedraal. Het is een van de grootste kastelen ter wereld met een oppervlakte van zo’n 7000 vierkante meter. Dat is echter niet het enige waar de burcht op kan bogen. Echt uniek is de verzameling van wandtapijten die je hier vindt. Dwaal je door het stadscentrum, dan zul je zeker op een terrasje aan de Grote Markt terechtkomen. Op mooie dagen is het hier een drukte van belang.

Lees ook:  De 12 mooiste havenstadjes in Nederland
Krakau

18. Vilnius

Misschien moet je weer even diep nadenken waar het ook alweer lag: Vilnius. Dit is de hoofdstad van Litouwen en echt een unieke locatie voor een stedentrip. De binnenstad mag dan klein zijn, maar hij is wel in zeer goede staat. Je zal genieten van de barokke gebouwen die je hier tegenkomt. Mooi zijn de oude kerken, maar ook de smalle klinkerstraatjes met de charmante huizen. Natuurlijk kun je vanuit de stad ook eens een dagtrip maken om de omgeving te verkennen. Wat dacht je van een bezoek aan het kasteel van Trakai of de archeologische site Kernavé?

Vilnius

19. Trondheim

Misschien ga je vooral naar Trondheim vanwege de kust en de prachtige gekleurde huizen die je aan het water vindt. Maar deze mooie Noorse stad heeft nog veel meer te bieden. De Nidaros-domkerk is heel indrukwekkend en de kathedraal is tegelijkertijd de belangrijkste van heel Noorwegen. Aan de bouw werd al in 1070 begonnen, maar van de alleroudste delen zie je vandaag de dag niet veel meer. Wil je je verdiepen in de nationale kunst? Neem dan eens een kijkje in het Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Een dagje de natuur in? Dan ga je naar het dichtbijgelegen Bymarka.

Trondheim

20. Varna

Varna in Bulgarije is beslist niet bekend als het gaat om een stedentrip in Europa. Jammer, want het is juist een prachtige bestemming. De stad is gelegen aan de Zwarte Zee en daarmee een echte zonbestemming. Hier kun je in de zomermaanden echt genieten op het strand. Houd je van een veelzijdige vakantie? Dan ga je zeker ook een kijkje nemen in het oude stadscentrum. De architectuur hier zal je meteen opvallen. Je vindt er schitterende historische panden. Bijzonder is ook de kerk die je middenin het centrum vindt.

Varna

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *