Als reisfanaat heb ik inmiddels aardig wat reisgidsen, boeken en folders verzameld. Echter, een groot deel hiervan gaat over bestemmingen in het buitenland. Het werd daarom tijd voor wat boeken over Nederland, want ook in ons eigen land valt er nog erg veel te ontdekken. 

In de lente van 2021 kocht ik mijn eerste 2 boeken van REiSREPORT: ‘Nederland – Vakantie in eigen land’ en ‘Nederland – Eropuit in elk seizoen’. Enkele maanden later kwam het derde boek uit: ‘Nederland – Ontdek onze mooiste natuur’. Ook dat heb ik meteen besteld. 

Deze review gaat over de drie hierboven genoemde boeken, en is geheel onafhankelijk tot stand gekomen.

Wat is REiSREPORT?

REiSREPORT is opgericht door Marlou Jacobs en Godfried van Loo die met een vlotte pen over hun reisavonturen vertellen op hun blog en in de verschillende boeken en gidsen zie ze uitgeven. Het is dus meer dan een uitgeverij van reisboeken en -gidsen. Op de blog komen dan ook regelmatig leuke tips voorbij voor wandelroutes en bezienswaardigheden. 

Lees ook: Onze top 5 reisboeken

De reisgidsen over Nederland van REiSREPORT

Nederland – Vakantie in eigen land

Nederland - Vakantie in eigen land - reisgidsen

Deze reisgids gaat over verschillende plekjes in Nederland waar je helemaal tot rust komt. Geen drukke toeristische trekpleisters maar natuur, gezellige dorpjes en rust. Je ontdekt 20 Nationale Landschappen die niet per se tot de meest bekende behoren. Dit is voor mij al een groot pluspunt, want je verwacht natuurlijk over nieuwe plekken te lezen als je een reisgids koopt. 

Elk ‘hoofdstuk’ gaat over een ander Nationaal Landschap, bijvoorbeeld de IJsseldelta en de Gelderse Poort. Na een interessant en leerzaam stukje over de geschiedenis en de ligging van het gebied ontdek je een aantal bezienswaardigheden. Dankzij de foto’s krijg je een goed beeld van wat je allemaal zult ontdekken tijdens je wandeling of fietstocht door het gebied.

Als je ergens wil overnachten is de pagina ‘Slapen in de omgeving’ misschien een uitkomst. hier staan een aantal accommodaties, en dan voor B&B’s. 

Lees ook:  De Waddeneilanden bezoeken: eilandhoppen in Nederland

Wat ik leuk vind aan deze gids is dat je voor je vertrekt al van alles te weten komt over het gebied, de dorpjes en de bezienswaardigheden die je er gaat bezoeken. Het is dan ook leuk om op een regenachtige dag door het boek te bladeren om je alvast voor te bereiden op komende weekendjes weg. En die weetjes over de geschiedenis en dergelijke komen stiekem goed van pas als je indruk wil maken op je reisgenoten.

Je koopt deze reisgids onder andere op Bol.com:

Nederland – Eropuit in elk seizoen (de nieuwe versie heet: Kleine historische stadjes)

Nederland - Eropuit in elk seizoen - Reisgidsen

In deze reisgids gaat het juist over stadjes in Nederland die ideaal zijn voor een dagje of weekendje weg. Maar steden als Amsterdam, Groningen en Den Haag zul je er niet in vinden. Zo ontdek je juist redelijk onbekende en schattige plaatsen als Doesburg, Heusden en Brielle. De opzet van de gids is hetzelfde als hierboven beschreven. Wel gaat het hier wat meer over de geschiedenis en de cultuur, wat ik zelf erg interessant vind. 

Op de ‘Zien & beleven’ pagina staan een aantal bezienswaardigheden. Het gaat hier wel vaak om standaard dingen zoals musea, kastelen en kerken, maar het is alsnog een goed uitgangspunt om je bezoek te beginnen. 

Ook delen Marlou en Godfried wat informatie over dorpjes en dergelijke in de buurt van het stadje waar het ‘hoofdstuk’ over gaat, een leuke toevoeging die je zeker niet in alle reisgidsen en -boeken tegenkomt. Dit is ideaal voor wanneer je wat langer in de regio wil verblijven.

Je koopt deze reisgids onder andere op Bol.com:

Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.

Nederland – Ontdek onze mooiste natuur

Nederland - Ontdek onze mooiste natuur - Reisgidsen

Ik dacht dat deze reisgids misschien best veel op de eerste zou lijken, maar toch besloot ik hem te bestellen omdat de eerste twee me al goed waren bevallen. Ondanks dat beide gidsen over de natuur in Nederland gaan, is deze toch heel anders en ben ik blij dat ik hem gekocht heb. 

Lees ook:  Wandelen in de Loonse en Drunense Duinen

Van de 21 nationale parken die Marlou en Godfried hebben bezocht kende ik er maar een paar. Zo had ik nog nooit van Nationaal Park De Alde Feanen gehoord. Ook de Sallandse Heuvelrug staat inmiddels op mijn (veel te lange) lijst met plekken die ik dit jaar wil bezoeken. 

Ik kocht deze gids vooral in de hoop leuke wandelgebieden in Nederland te ontdekken, maar het leuke is dat er ook wat informatie in staat over dorpen en dergelijke in de buurt van het Nationaal Park. Zo kun je bijvoorbeeld één dag wandelen in de natuur en één dag dorpjes bezoeken. 

Je koopt deze reisgids onder andere op Bol.com:

Heb jij ook boeken van REiSREPORT in huis? Laat ons in een reactie weten wat je ervan vindt. 

Zijn de reisgidsen over Nederland van REiSREPORT een aanrader?

Wat mij betreft zijn deze gidsen interessant voor iedereen die graag nieuwe plekjes ontdekt en wat vaker een dag of weekendje weg wil in eigen land. Als je op fietsvakantie gaat heb je wel wat informatie over routes en knooppunten in het boek, waardoor het een goede basis is. Maar het is dan denk ik wel zo handig om een speciale fietsatlas te kopen. Voor degenen die de verschillende plekken te voet willen ontdekken lijkt de informatie me compleet. 

Het enige minpunt is dat deze drie gidsen enkel in paperback verkrijgbaar zijn, en niet met hardcover. Natuurlijk doet dit niets af aan de mooie en kwalitatieve inhoud, maar het maakt het wat lastiger om de reisgidsen mooi te houden in de boekenkast of tijdens het vele lezen en bladeren. 

Één van de nieuwe gidsen van REiSREPORT, ‘Net over de grens’, is wel in hardcover uitgegeven.

Al met al zijn het leuke boeken om voor jezelf te kopen of om cadeau te doen. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

  1. Hoi Anique! Nou wat een mooie lieve woorden over onze Nederland boeken. Dankjewel! We zijn er natuurlijk heel erg trots op dus dit doet ons erg goed 🙂

    We hebben in deze serie bewust gekozen voor paperback omdat het de boeken wat toegankelijker maakt. Je blijft ze erbij pakken en het nodigt meteen uit om te bladeren en daarmee eropuit te trekken.
    Maar goed nieuws… Ons nieuwste boek (Net over de grens) is wèl hardcover 😉 Nu maar hopen dat je al veel te lange wensenlijst daardoor straks niet definitief overloopt 😉

    Nogmaals dank voor je mooie woorden en heel veel plezier in het mooie Nederland!

    Marlou (& Godfried)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *