Een reis is het leukste als je kunt doen wat je het liefst wilt doen. Daar moet dan uiteraard wel budget voor zijn. Sparen voor je reis is dan ook zeker een goed idee. Maar hoeveel moet je dan sparen en hoe kun je het beste sparen voor je reis? Moet je dan denken aan een spaarrekening of een bitcoin wallet? Hieronder geven wij je handige tips.

Hoeveel gaat je reis kosten?

Hoeveel je reis gaat kosten, hangt onder andere af van de luxe die jij je wilt veroorloven. Dat is echter niet het enige wat invloed heeft op je kosten. Het zal je niet verbazen: je locatie maakt veel uit. Het dagelijkse leven in Roemenië is bijvoorbeeld veel goedkoper dan het dagelijks leven in Noorwegen. Voor je vertrekt, is het dus van belang om te kijken hoeveel het dagelijks leven je ongeveer zal kosten.

Wat zijn de duurste en de goedkoopste landen in Europa?

De duurste landen in Europa zijn:

  • Zwitserland
  • Noorwegen
  • Denemarken
  • IJsland

De goedkoopste landen in Europa zijn:

  • Albanië
  • Macedonië
  • Litouwen
  • Roemenië
  • Bulgarije
Sparen voor je reis

5 manieren om te sparen voor je reis

Heb je een bestemming gevonden, dan kun je het budget in je hoofd nemen waar je aan wilt werken. Hoeveel wil je uitgeven aan je reis en wanneer vertrek je? Op het moment van vertrek moet je het volledige bedrag gespaard hebben. Hoe begin je met sparen voor je reis?

1. Neem een aparte spaarrekening voor dit doel

De spaarrentes zijn beslist niet meer wat ze geweest zijn, maar een aparte spaarrekening voor je reis is zeker handig. Zo zet je het geld als het ware opzij, zoals je het vroeger in een spaarpot zou stoppen. Zet een bepaald bedrag per maand opzij en houd je daaraan. Spaar bijvoorbeeld geld uit met andere boodschappen en zet dit op je ‘droomreisrekening’.

Lees ook:  Reis naar Lapland: 10 bezienswaardigheden voor een droomvakantie

Met veel cash geld reizen is helemaal geen goed idee, dus laat het spaarbedrag maar op je rekening staan. Onderweg zal je zeker geldautomaten tegenkomen waar je geld kunt opnemen. Binnen Europa hebben veel landen ook de euro en heb je niet te maken met wisselkoersen. Pin je geld in bijvoorbeeld Noorwegen, realiseer je dan dat je voor elke transactie een bedrag betaalt. Ook zit er vaak een limiet aan geldopname per dag in het buitenland. Wil je niet voor verrassingen komen te staan, controleer dit dan voor vertrek.

2. Bespaar op je uitgaven

Hoe belangrijk is je reis voor jou? Heb je het ervoor over om dat etentje of dat bioscoopbezoek een keer over te slaan als je weet dat je daar geld mee bespaart voor je reis? Vaak is het zeker mogelijk om te besparen op je variabele uitgaven, dus kijk eens waar de mogelijkheden bij jou liggen. Misschien doe je af en toe nog overbodige aankopen, terwijl je dit geld best opzij zou kunnen zetten voor je reis. Verder is het ook zo dat je geld kunt besparen door bewuster boodschappen te doen. Koop eens wat vaker aanbiedingen, ook al heb je bijvoorbeeld nog nooit met die groenten gekookt of vind je ze niet zo lekker als andere groenten. Waar een wil is, is een weg, en misschien weet jij er wel een heerlijk recept voor te vinden. Je hebt in ieder geval weer wat geld bespaard voor je reis!

Geld sparen reis

3. Verkoop spullen die je niet meer nodig hebt

Tweedehands spullen worden steeds populairder. Het is een manier om goedkoop én duurzaam te leven. Denk dus niet dat er niemand op jouw gedragen kleding zit te wachten, of dat niemand een gebruikte laptop wil hebben. Ga dus een keer goed opruimen en kijk eens welke spullen je eigenlijk niet meer nodig hebt. De stapel zal al snel hoger zijn dan je gedacht had. Je kunt je kleding bijvoorbeeld verkopen op Vinted, maar ook Marktplaats is al vele jaren een bekend platform als het om tweedehands spullen gaat.

Lees ook:  5 mooie camperboeken over Europa

4. Begin met beleggen

Beleggen is zelden zo populair geweest als op dit moment. Het is allang niet meer iets wat alleen door de grote bedrijven wordt gedaan. Zeker de jongere generatie legt inmiddels behoorlijk wat geld in. Een bitcoin wallet levert vaak hoog rendement op, en veel jongeren zien het dan ook als de perfecte manier om te sparen. Een spaarrekening levert immers bijna geen rente meer op. Inmiddels zijn er talloze platforms waarop je bitcoin kunt inkopen, maar wanneer je net begint met bitcoin, zal je zeker even moeten wennen. Bitcoin Meester is bijvoorbeeld een ‘makelaar’ in bitcoin, waar je bitcoin kunt aankopen en verkopen.

Bitcoin wallet

Zijn bitcoins wel veilig? Bitcoins zijn versleuteld via blockchain en gedecentraliseerd. De bitcoin heeft geen last van inflatie omdat deze niet gekoppeld is aan een bepaald land. Het is wel zo dat de bitcoin ineens in waarde kan verlagen, en jij dus een deel van je inleg kunt verliezen. Je moet je daar dan ook bewust van zijn als je aan een bitcoin wallet begint. Je hebt kans dat je het spaargeld voor je reis ineens bij elkaar hebt, maar het kan ook gebeuren dat je een deel van je inleg kwijtraakt. Lees je eerst goed in over de bitcoin voor je hieraan gaat beginnen.

5. Verhuur je appartement of auto

Sinds de komst van internet wordt het steeds vaker gedaan: je appartement of kamers verhuren. Via Airbnb kun je vaak heel eenvoudig je appartement verhuren. Misschien ben je regelmatig een weekendje bij je ouders of blijf je wel eens een nachtje slapen bij vrienden. Wanneer dat het geval is, staat jouw appartement dus leeg en dan kun je het toch net zo goed verhuren?

Ook de verhuur van auto’s wordt steeds populairder. Heb je een eigen auto, dan kun je via online platforms je auto bijvoorbeeld voor een dag verhuren. Misschien heb je je auto wel helemaal niet zo vaak nodig of staat die in het weekend bijvoorbeeld vaak stil. Verhuur je auto via een betrouwbaar platform en spaar geld voor je reis!

Heb jij nog tips om geld te sparen voor je reis? Laat het ons dan hieronder in een reactie weten.

Dit artikel betreft een samenwerking.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *