Er was een tijd dat vakantie in Nederland bijna synoniem stond aan een bezoek aan de Waddeneilanden. De bleekneusjes uit de grote stad konden hier een kleurtje opdoen en heerlijk spelen op het strand of in de ondiepe zee. Kamperen was uiteraard de meest gebruikelijke manier om er te verblijven. Te voet of op de fiets kon het eiland worden verkend. Alles was kleinschalig en de eilandbewoners heetten de gasten welkom als die maar niet de poeha van de grootstedelingen tentoonspreidden. Er was ook genoeg te zien als het strand een dagje niet lokte. Eigenlijk is er op de Wadden weinig veranderd. Ons vakantiegedrag is dat wel. Maar nu ver weg minder vanzelfsprekend is geworden, zijn de eilanden weer meer in trek gekomen. In dit artikel lees je er wat meer over. Misschien als nostalgie, maar wellicht ook ter inspiratie.

Hoe heten de 8 Waddeneilanden?

De afkorting TV-TAS zal velen nog bekend voorkomen: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het zijn de 5 bewoonde Waddeneilanden. Bij Nederland horen nog drie onbewoonde mini-eilanden: Simonsplaat, Rottumerplaat en Rottumeroog. Er zijn nog meer eilandjes, maar die zijn nog kleiner en meer bekend bij zeehonden dan bij ons mensen.

Langs de Duitse en Deense kust zijn er ook nog diverse eilanden. Het totaal komt op ongeveer 50. Texel is het grootste Waddeneiland.

Welke 8 waddeneilanden zijn er

De geschiedenis van de Wadden

De eilanden zijn ongeveer 8.000 jaar geleden gevormd. Dat was na het einde van de laatste ijstijd tot op heden. De Waddenzee liep vol en daar vooruit werden grote hoeveelheden zand aangevoerd. Sommige delen bleven droog bij eb. De geulen rond deze zandbanken werden dieper door de stroming. Op den duur bleven een aantal plaatsen ook bij vloed boven water en vormden de eilanden. Ook na 8.000 jaar wordt er nog steeds ‘gewerkt’ aan de eilanden door het water en de getijden. En niemand kan voorspellen wat er gebeurt als de zeespiegel gaat stijgen door de klimaatverandering. Momenteel hebben de eilanden een gezamenlijke oppervlakte  van ongeveer 400 km2. Texel hoort bij Noord-Holland en de andere vier eilanden bij Friesland. Er wonen ongeveer 24.000 mensen permanent op de Wadden.

Wat is er te doen op de Waddeneilanden?

Kom je voor strand, zee, zon, ontspanning, rust en ruimte? Het is er allemaal en in overvloed. Ben je daarnaast op zoek naar meer, lees dan eens de volgende suggesties.

Lees ook:  De mooiste reisbestemmingen 2023

1. Wadlopen

Dichterbij de natuur komen dan wadlopen, is bijna niet mogelijk en daarnaast is het ook nog eens een unieke ervaring. Maar dichtbij de natuur zijn er ook risico’s. Ga nooit op eigen houtje het wad op bij eb, maar kies voor een tocht onder ervaren begeleiding. Overschat jezelf ook niet, sommige tochten zijn erg pittig en hiervoor moet je in een goede conditie zijn. Ook je schoeisel is van groot belang. (Half)hoge gympen die je stevig kan vastmaken zijn de juiste keuze voor deze uitstapjes.

2. Museum Kaap Skil Oudeschild (Texel)

Het museum op Texel kent een overdekt gedeelte waar archeologische vondsten te zien zijn uit vier eeuwen. De meeste komen uit wrakken omdat voor de kust talloze schepen zijn vergaan. Vroeger mochten ook particuliere duikers schatten ophalen uit deze gezonken vaartuigen. Vandaag de dag is dat alleen mogelijk na toestemming van de overheid en met de benodigde archeologische expertise. In het openlucht gedeelte krijg je een goed idee  hoe zwaar het leven voor de vissers is geweest in de voorbije eeuwen op het eiland.

3. Juttersmuseum Swartwoude (Ameland)

Jutten, het verzamelen van aangespoelde voorwerpen op het strand, is onlosmakelijk verbonden met de eilanden. Uiteraard hielden de jutters de meest kostbare voorwerken voor zichzelf en bij her jutten ging het er niet altijd zachtzinnig aan toe. In dit museum op Ameland bij het dorp Buren hebben ze een mooie collectie bijeengebracht wat er zoal op het strand terecht kwam. Je kunt er ook een wandeling maken op een scheepswrak. Een leuk uitstapje voor een paar uurtjes.

4. ‘T Behouden Huys (Terschelling)

De naam van het museum is ontleend aan het verblijf van ontdekkingsreiziger Willen Barentsz op Nova Zembla. De avonturier kwam van Terschelling. De collectie van het cultuur historisch museum is indrukwekkend en heeft alles te maken met de bewoners van het eiland. Pronkstuk is een bronzen bijl van 1.200 voor Christus. Ook de eeuwen daarna zijn er mooie stukken bijgekomen.

5. Den Burg (Texel)

Den Burg is de ‘grote’ stad op het eiland Texel. Hier vind je een (openlucht): zwembad, bioscoop, horeca- en winkelpanden. Uiteraard blijft het ook hier allemaal kleinschalig. In het kleine museum ‘De oudheidkamer’ krijg je een goede indruk van het leven van de echtgenote van een VOC-stuurman. In die tijd onderdeel van de elite.

Lees ook:  10 typisch Roemeense gerechten, van soep en worst tot snacks en gebak
Booking.com

6. Ecomare (Texel)

In dit informatieve centrum op Texel kan je alles te weten komen over de natuur op de wadden. Er is een groot zeeaquarium, een natuurhistorisch museum en een duinpark. Omdat er ook dieren in de problemen komen op het wad is er een opvang voor vogels en zeehonden die worden opgeknapt om de natuur weer in te kunnen. Het mooiste moment is uiteraard het bijwonen (op afstand) van het vrijlaten van herstelde gasten van de opvang. Wist je dat je ook een zeehond kunt adopteren?

7. De Balg (Schiermonnikoog)

Er wonen maar weinig mensen op Schiermonnikoog, maar het eiland kan zich beroepen op een van de breedste zandstranden van Europa. Een strand dat maar liefst 1 kilometer breed is en nog steeds groeit, mag je bijzonder noemen. Het is er altijd rustig en om die reden gebruiken zeehonden het stand om te zonnebaden. Met de huifkarrenexpres kan je een bezoek brengen aan de prachtige dieren zonder ze te verschrikken. Wandelen door de bijzondere flora is ook een optie.

8. Hollum (Ameland)

Hollum is het grootste dorp op Ameland, maar kent slechts een klein aantal inwoners. De straatjes zijn smal en kort en omzoomd door mooie panden, want hier woonde de gegoede burgerij, vaak rijk geworden in de scheepvaart. De oude vuurtoren kan je beklimmen voor een spectaculair uitzicht. Een ander spektakel is het uitbrengen van de reddingsboot vanuit het museum Abraham Fock met paarden. Nu is het show, maar in het verleden was het vaak bittere ernst.

Booking.com
Vuurtoren Ameland

9. De Boschplaat

De wadden zijn een zeer bijzonder natuurgebied met een enorme rijkdom voor broedende watervogels. Tijdens het seizoen komen hier dan ook tussen de 50 en 75 verschillende soorten, sommige uniek voor Europa. Om de broed niet te verstoren is natuurgebied De Boschplaat tussen 15 maart en 15 augustus gesloten voor bezoekers. Buiten die periode is er veel te zien en te genieten, waarbij een ervaren gids een echte must is.

10. Oosterend (Texel)

Er zijn 7 dorpen op Texel en in Oosterend wonen zo’n 1.000 mensen. De naam zegt het al: het dorp ligt in het oosten. Echter is dit niet meer het einde van het eiland. Door verzanding is de vissershaven verdwenen en liggen de vissersschepen nu in Oudeschild. Wat resteert, is een verstild vissersplaatsje met vele traditionele woningen en fotogenieke plekjes.

Booking.com

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *