Vanaf het begin van de lente (maart ongeveer) tot september/oktober worden er door heel Frankrijk honderden vide-greniers, oftewel rommelmarkten georganiseerd. Deze vinden meestal in het weekend plaats op een groot weiland of bij een ‘salle de fête’, de feestzaal van de gemeente. Wil je de Franse cultuur beter leren kennen? Dan mag een bezoek aan een Franse rommelmarkt echt niet ontbreken. 

Wij geven je wat handige tips voor je bezoek aan de Franse vide-greniers.

Wil je tips voor je vakantie in Frankrijk, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word dan lid van onze Facebook groep ‘Vakantie vieren in Frankrijk’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Frankrijk.

Het verschil tussen een vide-greniers en een brocante

Op een brocante worden vooral (bijna) antieke spullen verkocht, en liggen de prijzen dus een stuk hoger dan op een rommelmarkt. Hier zijn dan ook vrijwel alleen professionele verkopers te vinden.

Vide-greniers betekent eigenlijk het leeghalen van zolders. Hier kom je dus zowel redelijk nieuwe als oude spullen tegen die mensen niet meer willen of gebruiken. De prijzen zijn laag, en er kan vaak onderhandeld worden. Op een vide-greniers staan bijna alleen maar particuliere verkopers. Dezelfde soort markt wordt soms een ‘bric à brac’ of ‘foire aux puces’ / ‘marché aux puces’ (vlooienmarkt) genoemd.

Toch wordt de term brocante soms gebruikt voor een rommelmarkt waar je alles voor een habbekrats kunt kopen. Het is helaas wat verwarrend. 

Lees ook: Rijsel (Lille), de grootste rommelmarkt in Noord-Frankrijk

vide-greniers Frankrijk

Tips voor je bezoek aan een Franse rommelmarkt

Kom vroeg

De meeste rommelmarkten in Frankrijk beginnen rond 8 à 9 uur, soms zelfs vroeger. Na 10 uur is het er vaak al gezellig druk, maar kan het lastig zijn om een parkeerplaats te vinden. Gelukkig rijden er ook regelmatig mensen weg, dus met wat geduld vind je zeker een plekje voor je auto. Voor de beste koopjes kom je zo vroeg mogelijk. De prijzen liggen dan vaak wel iets hoger dan aan het eind van de dag, maar je scoort de meest unieke objecten.

Neem genoeg contant geld mee

Op de Franse vlooienmarkt wordt alles contant betaald. Ook al ben je niet van plan iets te kopen, is de kans groot dat je toch iets leuks tegenkomt. Vooral op het platteland zijn er weinig pinautomaten, dus pin genoeg geld voor je naar de vide-greniers gaat.

Lees ook:  Heb je een milieusticker nodig in Frankrijk?
Rommelmarkt Frankrijk

Neem lege tassen mee

Een paar stevige boodschappentassen of tote-bags komen goed van pas als je al die leuke aankopen mee naar de auto moet sjouwen.

Geniet van een broodje merguez

Op bijna elke Franse rommelmarkt staat een kraam waar een heerlijke barbecue lucht vandaan komt. Meestal heb je voor 2 of 3 euro een lekker stokbroodje met een merguez (gekruide worst) of een bakje friet. Het is zeker geen haute-cuisine, maar het vult de maag genoeg om verder rond te neuzen op de vide-greniers. 

Rommelmarkt Frankrijk

Hoe vind je een Franse rommelmarkt?

Wanneer je op het Franse platteland naar je vakantiehuis of camping rijdt zie je overal gekleurde flyers langs de weg hangen wanneer er een rommelmarkt aankomt. Ook op de camping of in het hotel liggen vaak diverse flyers bij de receptie. Wil je weten welke vide-greniers er in de rest van de regio plaatsvinden? Bezoek dan deze website en klik op je département. 

Wanneer je op een vide-greniers klikt kom je op een pagina met informatie zoals op onderstaande foto. Links zie je de datum (soms staan er meerdere, omdat de rommelmarkt bijvoorbeeld maandelijks wordt georganiseerd). Rechts staat de locatie. ‘Rues et places du village’ betekent ‘straten en pleinen van het dorp’. Kortom, de rommelmarkt vindt plaats in het hele dorp. 

Meestal staat hier alleen een straatnaam, maar wees niet bang, je zult de vide-greniers niet missen. Zodra je in de buurt komt zie je overal mensen lopen met stoelen, schilderijen en tassen vol andere aankopen. Zie je auto’s op de stoep of zelfs midden op de rotonde staan? Dan ben je heel dichtbij! Het is op zo’n dag niet raar om je auto maar ergens neer te zetten. Let er wel op dat je niet op een zebrapad of invalidenparkeerplaats gaat staan, en blokkeer de andere auto’s niet. 

vide-greniers Frankrijk

De rommelmarkt op deze foto is te bezoeken van 6 uur tot 18 uur. Je moet er rekening mee houden dat de meeste verkopers nog niet klaar zijn met het opzetten van hun kraam om 6 uur. Kom dus niet al te vroeg. 

‘Entrée gratuite’ betekent gratis toegang. In Nederland moet je regelmatig een paar euro betalen als bezoeker van een rommelmarkt. In Frankrijk zijn ze op enkele uitzonderingen na gratis te bezoeken. Als laatste zie je hoeveel verkopers er maximaal zullen staan. Het kan dus ook zijn dat er maar 40 zijn, al is die kans redelijk klein. Hoe hoger dit aantal, hoe groter de rommelmarkt. 

Wil je veel rommelmarkten bezoeken maar ook wat leuke plekjes ontdekken in de Dordogne? Lees dan ons artikel over 4 mooie dorpen in de Dordogne.

Wat koop je op een Franse rommelmarkt?

Van alles en nog wat. Prachtige oude meubels, stoelen die met een likje verf weer als nieuw zijn, schilderijen, decoratie, borden, bloempotten, gereedschap, speelgoed, boeken, knutselspullen… de lijst is te lang om op te noemen. Het valt wel altijd op dat er heel veel babykleding wordt verkocht. Bij deze kraampjes staan vaak grote plastic bakken met op maat gesorteerde kleding. Hier scoor je de leukste truitjes en broekjes voor 50 cent of 1 euro! Ook kleding voor volwassenen is er in overvloed. De meeste artikelen kosten 1 à 5 euro, al zitten er soms wat duurdere items tussen. 

Lees ook:  De mooiste plekken van geheimzinnig Corsica: 10 bezienswaardigheden
Franse rommelmarkt

Ben jij wel eens op een Franse vide-greniers geweest? En zo ja, wat was jouw beste aankoop? Laat het ons weten via de reacties. 

Handige Franse woorden en zinnen voor je bezoek aan een Franse rommelmarkt

Met een glimlach en praten met handen en voeten kom je al een heel eind, maar toch is het handig als je weet hoe je moet vragen hoeveel iets kost. Dit zijn dus een paar korte zinnetjes die goed van pas komen tijdens je bezoek aan een vide-greniers. 

  • Goedendag – Bonjour
  • Hoeveel kost dit? – Combien coûte ceci ? / C’est combien ?
  • Kunt u dat herhalen? – Vous pouvez le répéter s’il vous plaît ?
  • Kan ik het voor X euro kopen? – Je peux l’acheter pour X euros ?
  • Ja, ik neem/koop het – Oui, je le/la prend (het is niet erg als je niet weet of iets mannelijk (le) of vrouwelijk (la) is, Fransen zijn al lang blij als je het probeert).
  • Bedankt – Merci
  • Tot ziens – Au revoir
  • Fijne dag! – Bonne journée !

Ga je met de auto naar rommelmarkten in Frankrijk? Lees dan alles over de Franse tolbadge en de milieusticker.

Franse rommelmarkt

Franse rommelmarkten in 2021

Op het moment van schrijven (maart 2021) vinden de eerste rommelmarkten van het jaar plaats, al zijn er een aantal geannuleerd. Het dragen van een mondkapje is er in de meeste gevallen verplicht (ook buiten), en er wordt rekening gehouden met het aantal bezoekers. Of de rommelmarkten in de zomer doorgaan is nog niet zeker. Dit kan op het laatste moment veranderen in het geval van nieuwe maatregelen. Ben je op vakantie in Frankrijk en wil je graag naar een vide-greniers? Check dan van te voren online of deze niet is geannuleerd.

Heb je ons artikel over Bordeaux al gelezen?

Meest gestelde vragen over rommelmarkten in Frankrijk

Zijn rommelmarkten in Frankrijk gratis?

Ja, de toegang tot Franse rommelmarkten is in bijna alle gevallen gratis voor bezoekers.

Wanneer vinden de rommelmarkten in Frankrijk plaats?

De meeste rommelmarkten vinden plaats in de lente en de zomer. Ook in september en oktober zijn er nog regelmatig rommelmarkten. Van november t/m maart worden er echter weinig georganiseerd.

Wat zijn de grootste rommelmarkten in Frankrijk?

De grootste vide-greniers vinden plaats in Lille en Amiens.

De ‘Braderie de Lille’ vindt jaarlijks plaats tijdens het eerste weekend van september. Er komen ruim 2 miljoen mensen naar deze vide-grenier in Noord Frankrijk.

De rommelmarkt in Amiens wordt ook wel ‘La Grande Réderie’ genoemd. Deze vindt twee keer per jaar plaats in het centrum van de stad, in de lente en in de herfst.

Misschien vind je dit ook leuk:

8 reacties

  1. Wat een tof artikel! Ik moet meteen denken aan vroeger. Ik heb als kind op vakantie heel wat van deze rommelmarkten afgestruind. Toen met grote tegenzin, aangezien ik liever aan het voetballen of zwemmen was. Maar nu zou ik het enorm leuk vinden!

  2. Vroeger ging ik op Koninginnedag vaak bij mij in Reeuwijk, wel eens langs een rommelmarkt. Op rommelmarkten in heel het land, zie je echt zo veel spullen. Ik koop zelf nooit wat op een rommelmarkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *