Ben je je vakantie in de Dordogne aan het plannen? Bekijk dan onze tips en voeg deze populaire bezienswaardigheden toe aan je lijstje. Ontdek de geschiedenis van de regio dankzij een bezoek aan één van de vele kastelen, en daal af tot ruim 100 meter onder de grond voor een unieke boottocht. 

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden tijdens een vakantie in de Dordogne?

Kastelen bezoeken

De Dordogne staat vooral bekend om de vele kastelen, waarvan een groot deel gerestaureerd en te bezoeken is. 

Een lijst met tientallen kastelen is natuurlijk niet interessant, dus hebben we er een aantal voor je geselecteerd. Dankzij de postcode tussen haakjes weet je zeker dat je de juiste plaats vindt via Google Maps of je GPS systeem.

Kasteel vakantie in de Dordogne

Een aantal van de mooiste kastelen in de Dordogne:

  • Château de Castelnaud: In Castelnaud La Chapelle (24250). Dit prachtige kasteel ligt boven op een heuvel en biedt je dus een geweldig uitzicht over de vallei van de Dordogne. Het ligt op slechts enkele kilometers van Sarlat waar we eerder over schreven. 
    • Het hele jaar open. Openingstijden verschillen per seizoen.
    • Groot parkeerterrein bij het kasteel. Niet gratis.
    • Rondleidingen van 1 à 1,5 uur van 1 april t/m 14 november. 
    • Activiteiten tijdens de Franse schoolvakanties.
    • Volwassenen: € 10,90 – € 11,90 / 10-17 jaar: € 5,50 – € 6 / gratis tot 10 jaar. Prijzen zijn afhankelijk van het seizoen. 
  • Château de Biron: In Biron (24540). Een kasteel in een prachtige omgeving waar het hele jaar door exposities worden georganiseerd. 
    • Tijdens de schoolvakanties leren zowel volwassenen als kinderen hier munten slaan. 
    • Volwassenen : € 8,90 / 5-12 jaar: € 5,90. 
  • Château de Hautefort: In Hautefort (24390). Dit kasteel was een middeleeuws fort voor het werd omgetoverd in de 17e eeuw. In de 19e eeuw werd het majestueuze bouwwerk uitgebreid met een Franse tuin en een park. 
    • Te bezoeken van 1 maart t/m 11 november. In maart en van 1 t/m 11 november enkel in de weekenden en op feestdagen, van 14u tot 18u. De overige maanden elke dag. Tijden verschillen per maand / seizoen.
    • Rondleiding van 1,5 uur.
    • Volwassenen: € 10 / 7-14 jaar: € 5,50 / Grote gezinnen: gratis vanaf het 3e kind. 
Château de Hautefort Dordogne
  • Château de Fénelon: In Sainte Mondane (24370). In dit kasteel ontdek je verschillende zalen en kamers ingericht volgens de stijl van de 15e t/m de 19e eeuw. 
    • Gratis parkeren.
    • Geen rondleiding, je bezoekt het kasteel op je eigen ritme. Er zijn brochures met informatie beschikbaar in verschillende talen.
    • Open van april t/m oktober. In april, mei, juni, september en oktober gesloten op dinsdag en zaterdag. In juli en augustus gesloten op zaterdag. Openingstijden verschillen per maand.
    • Volwassenen: € 10 / 12-17 jaar: € 6,50 / 5-11 jaar: € 5,50 / studenten tot 26 jaar: € 8. Het is niet zeker of je deze korting kunt krijgen als Nederlandse student. Neem voor de zekerheid wel je studentenpas mee. 

Lees ook ons artikel over 4 van de mooiste dorpen in de Dordogne

De mooiste grotten in de Dordogne

In Frankrijk kun je tal van grotten bezoeken, maar een aantal van de mooiste grotten bevindt zich in de Dordogne. Vooral ‘s zomers is het heerlijk om deze ondergrondse wereld te ontdekken, waar het heerlijk koel en vochtig is. 

Grot van Lascaux

Lascaux

De grot van Lascaux behoort tot de meest bekende en meest bezochte grotten in Frankrijk. Het vreemde is dat je eigenlijk de echte grot nooit zult bezoeken, maar een replica. Na de ontdekking van Lascaux werd het al snel duidelijk dat het onmogelijk was om de prachtige kunst op de wanden te beschermen als de grot toegankelijk was voor publiek. Na jarenlang gesloten te zijn geweest heeft men besloten replica’s te maken. De derde replica, Lascaux IV is sinds enkele jaren te bezichtigen. 

Lees ook:  De historische binnenstad van Dordrecht: 10 bezienswaardigheden & tips voor overnachten

Gouffre de Proumeyssac

Een gouffre is eigenlijk een groot gat in de grond, dat vaak toegang biedt tot een uniek grottenstelsel. De Gouffre de Proumeyssac wordt pas sinds 1907 onderzocht en verkend, al was deze in de 18e eeuw al bekend. Tijdens een rondleiding van 45 minuten ontdek je de grot en natuurlijk de enorme ondergrondse zaal waar een combinatie van muziek en belichting voor een indrukwekkende sfeer zorgen. Met de speciale audio-guide koptelefoon kun je de rondleiding ook in het Nederlands volgen.

Wil je je bezoek aan de Gouffre de Proumeyssac echt onvergetelijk maken? Reserveer dan je plaats in de speciale gondel waarmee men je in de ‘kathedraal van cristal’ laat zakken. Dankzij deze video krijg je een idee van hoe dat eruit zien. Al is het in het echt natuurlijk veel indrukwekkender.

Handig om te weten:

  • Gratis parkeren.
  • Deels toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • Het is 14 graden in de grot, dus neem ook in de zomer een vest mee.
  • Bijna het hele jaar open, enkel gesloten in januari en op 25 december. Openingstijden verschillen per maand.
  • In juli en augustus is het aangeraden je bezoek te reserveren. Ook in de andere maanden is dit mogelijk. Om zeker te zijn van een plaats in de gondel is het slim dit van te voren te reserveren. 

Gouffre de Padirac

De Gouffre de Padirac is een gat van 33 meter in doorsnede en 75 meter diep. Zoals je op de satellietbeelden kunt zien bevindt de gouffre zich op slechts enkele meters van de weg. Met de lift of de trap daal je af tot 103 meter diepte waar je ontdekkingstocht door het grottenstelsel begint. Na een wandeling door de grot stap je in de boot voor een tochtje over de unieke rivier. Uiteindelijk kom je bij een meer en een ondergrondse zaal waarvan het ‘plafond’ zich op maar liefst 94 meter hoogte bevindt. Je gehele bezoek duurt ongeveer 1,5 uur. 

Handig om te weten:

  • Open van begin april tot half november.
  • Kaartjes koop je online. Vooral in het hoogseizoen en de weekenden is het vaak onmogelijk om last-minute kaartjes te kopen. Plan je bezoek dus zo vroeg mogelijk.
  • Ondanks dat je met de lift kunt afdalen, zijn er verschillende trappen in de rest van de grot. Ook is de grond vaak vochtig en glad. Mensen die moeite hebben met (trap)lopen wordt aangeraden om niet alleen te komen. Hulphonden zijn toegestaan. 
Gouffre de Padirac

Wat zijn typische producten en gerechten van de Dordogne?

Deze regio wordt ook wel de Périgord genoemd, een woord dat je tijdens je vakantie in de Dordogne veel tegen zult komen. De Périgord staat namelijk bekend om meerdere producten en gerechten die je in lokale winkels en restaurants kunt kopen en proeven.

De meest bekende typische producten en gerechten uit de Périgord zijn:

  • Confit de canard: Dit zijn gekonfijte eendenbouten die in een groot blik worden verkocht. De bouten worden in eendenvet bewaard waardoor ze een krachtige smaak hebben. Het gekonfijte vlees valt zo van het bot en smelt in je mond.
  • Magret de canard: Ook de eendenborst staat op veel menukaarten in de Dordogne. Wil je je eend graag rosé / medium eten, dan vraag je om een magret de canard saignant (rood van binnen) of à point (rose van binnen). 
  • Foie gras: Dit is de lever van een gans of een eend die volgens oude tradities wordt bereidt. Vaak zit er een plakje foie gras op een toastje bij de salade of eet je dit als voorgerecht.
  • Walnoten: Als je door de Dordogne rijdt zie je veel van deze bekende bomen staan. De walnoten worden verwerkt in toetjes of gewoon zo opgepeuzeld. 
  • Truffels: Dit luxe en dure ingrediënt wordt vooral in de wat duurdere restaurants gebruikt. Van december tot maart kunnen particulieren truffels kopen in Sarlat op de markt die zaterdagochtend plaatsvindt. Ben je voor de kerstvakantie in de Dordogne? Dan koop je hier dus dit unieke ingrediënt voor je kerstdiner. 
  • Geitenkaas van Rocamadour: Het dorp Rocamadour ligt niet in de Dordogne, maar omdat het dicht bij de grens van het departement ligt voegen we het toch toe aan dit lijstje. De kleine geitenkaasjes worden zowel koud als warm gegeten, bijvoorbeeld in een ‘salade de chèvre chaud’, een salade met toastjes met warme geitenkaas. Ook deze kom je vaak tegen op de menukaarten in de Dordogne.
Lees ook:  De goedkoopste steden voor een stedentrip Europa

Een typisch Frans ontbijt tijdens je vakantie in de Dordogne

Als je wel eens in Parijs bent geweest heb je vast en zeker een croissant gegeten op een terrasje, met een glas vers geperste jus d’orange. In de Dordogne kun je natuurlijk ook van zo’n typisch Frans ontbijt genieten, al moet je hier soms een stukje voor rijden. De cafés in de kleine dorpen gaan vaak ‘s middags pas open, tenzij er veel toeristen komen. Wel kun je eigenlijk overal een bakker vinden die je graag de verse croissants en pains aux raisins laat ontdekken. 

Ben je in de buurt van een dorp of stad waar markt is ‘s morgens? Dan kun je hier vast en zeker een café of bistrot vinden waar ze een lekker Frans ontbijt serveren. Ook voor een vroege lunch kun je hier vaak terecht. Veel marktkooplieden beginnen rond 11 uur al aan een warme maaltijd. En ja, daar hoort vaak een glaasje wijn bij. Ze staan immers heel vroeg op. Ga voor de Plat du jour (maaltijd van de dag) als je echt zoals de Fransen wilt eten. 

Wil je tips voor je vakantie in Frankrijk, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word dan lid van onze Facebook groep ‘Vakantie vieren in Frankrijk’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Frankrijk.

Waar koop je regionale producten in de Dordogne?

Als je nog niet precies weet wat je wil kopen raden we je aan naar één van de vele weekmarkten te gaan. Loop eerst een rondje om de prijzen te vergelijken, want deze verschillen nogal per kraam. 

Walnoten Markt Sarlat

Hiernaast heb je ook veel gespecialiseerde winkels, vaak net buiten de stad of het dorp. Zo kom je langs de weg vast en zeker winkels tegen waar men alleen maar foie gras, confit de canard en soortgelijke producten verkoopt. Als je bij je hotel of bij de VVV vraagt waar je dit soort winkels kunt vinden, krijg je vast en zeker wat goede adresjes. 

TIP: Ben je fan van walnoten en wil je eens een echt walnotentaartje proberen zoals die in de Dordogne worden gemaakt? Ga dan naar Les Délices de la Noix in Sarlat-la-Canéda, een klein winkeltje waar ze volgens veel locals de lekkerste walnotentaartjes hebben. Wij vonden hem in ieder geval heerlijk! 

De beste periode voor een vakantie in de Dordogne

De mooie dorpen in de Dordogne waarover we eerder schreven zijn redelijk toeristisch, wat betekent dat het er in de zomer erg druk is. Gelukkig is er overal genoeg parkeergelegenheid, maar je geniet natuurlijk meer van deze dorpen wanneer het wat rustiger is. Ook kan het in de zomermaanden 30 à 35 graden worden, en soms zelfs warmer, waardoor het (naar boven) wandelen een stuk minder aangenaam is. 

Op zoek naar een leuke camping in de Dordogne? Wij bezochten een camping op slechts enkele minuten lopen van La Roque-Gageac.

Er zijn natuurlijk ook delen van de Dordogne waar het minder druk is, maar ga er van uit dat juli en augustus altijd redelijk druk en warm zijn. Ga je toch in de zomervakantie naar de Dordogne? Probeer de meest toeristische plaatsen dan ‘s morgens te bezoeken zodat je ‘s middags kunt kanoën over de rivier of een wat rustiger dorp of museum kunt ontdekken. Op een warme middag een grot bezoeken is natuurlijk ook de ideale manier om even aan de warme zon te ontsnappen. 

Vakantie in de Dordogne

De lente en de herfst zijn de meest gunstige seizoenen voor een vakantie in de Dordogne. Tot half oktober is het vaak nog zo’n 16 à 22 graden in de regio, al zitten er natuurlijk ook frisse en regenachtige dagen tussen. In september is de kans groot dat je echt nog heerlijk zomerweer treft. Vanaf april stijgen de temperaturen snel, maar een koude winterachtige dag is niet uitgesloten tot half mei.

Vakantie in de Dordogne

Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *